2011. október 31. 19:26.

kisbolygo Akár egy Magyarországnyi részt is romba dönthetne az a szokatlanul nagy kisbolygó, ami november 8-áról 9-ére virradó éjjel halad el a Föld mellett. A csillagászok szerint biztonságos távolságban lesz az égitest a Földtől és nem keresztezi a bolygónk útját. Ez jó hír, ugyanis a majd’ fél kilométer átmérőjű égitest 4 kilométeres lyukat ütne a bolygónkba, ha becsapódna, és lökéshulláma egy országnyi területet letarolhatna.

Meteorikus szemcsék szinte minden pillanatban érkeznek a Föld légkörébe, ám 100 méteres vagy annál nagyobb égitestek csak nagyon ritkán közelítik meg bolygónkat. A 2005 YU55 nevű kisbolygó méretét tekintve a legnagyobb, ami 1976 és 2028 között ilyen közel kerül a Földhöz.

Ha a 400 méter átmérőjű objektum eltalálná a Földet, akkor nem csak 4 kilométeres lyuk tátongana a becsapódás helyén, hanem a terület sokáig lángokban állna, és mindenféle mérgező gázok, illetve hamu lepné el az égboltot. A rengeteg por miatt a terület átlaghőmérséklete is megváltozna néhány évre.

Ha egy mostanihoz hasonló kisbolygó nem a szárazföldön, hanem a tengerben landolna, akkor hatalmas szökőár pusztításával kellene számolni.

A szakemberek szerint a 2005 YU55 a Föld és a Hold között fog elhaladni, és november 8-áról 9-ére virradó éjszaka, pontosabban november 9-én, hazai időben 0:28-kor lesz legközelebb a Földhöz, ekkor 300 ezer kilométerre halad el mellettünk.

A hollywoodi filmekhez képest a valóságban nem olyan egyszerű kivédeni egy kisbolygó becsapódását. Ideális esetben évekkel az ütközés előtt rakétával lehet eltéríteni a közeledő égitestet a pályájáról, vagy ha már nincs elég idő, akkor a felszínén vagy közvetlen közelében kellene  egy hatalmasat robbantani.

A következő híreink is érdekelhetik:
Apophis

Jön Apophis, a démoni kisbolygó

2013. január 9. 10:35.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=2592 w=320 h=80 float=left]November 4-én a Liga Szakszervezetek országszerte mintegy 100 helyszínen félpályás útlezárásokat szerveznek, így tiltakoznak a munkavállalói ...