2011. május 2. 16:48.

magyar-erettsegi Hétfőn a magyar nyelv és irodalom érettségi feladataival kezdődött a 2010/2011-es tanév érettségi időszaka. Az írásbeli rész mindenhol zavartalanul lezajlott, sehol nem volt fennakadás. A középszinten Móricz, Petőfi, Csokonai és Szophoklész izzasztotta meg a tanulókat, bár a megkérdezett diákok szerint nem volt nehéz a magyar érettségi.

A középszintű magyar írásbeli első 60 percében Nemes Nagy Ágnes esszérészletére vonatkozó szövegértési feladatsort kellett megoldani. A második részben három feladat közül kellett egyet választani és megoldani 3 óra alatt. Az egyik válaszható alkotás egy Szophoklész-idézettel kapcsolatos érvelés volt, ami az emberi természet sokszínűségéről szólt. Az összehasonlító elemzés kapcsán Petőfi Sándor Az álom és Csokonai Vitéz Mihály Az álom leírása című verset kellett összevetni az álom középpontba állításával. A műértelmezési feladat Móricz Zsigmond A világ végén már szép és jó című novellájára vonatkozott.

Az emelt szintű magyar írásbeli érettségi 4 feladatból állt, és 4 óra állt a diákok rendelkezésére, hogy megoldják. Elsőként egy nyelvi – irodalmi műveltségi feladatsort kellett kitölteni, ami Szegedy – Maszák Mihály tanulmányrészletéhez kapcsolódott. Karinthy Frigyes paródiájára vonatkozott a műértelmezési rész. Harmadik feladatként az olvasói szokások változását kellett reflektálni, zárásként pedig egy hivatalos levél megírása volt az elvárás, amiben egy osztálytársat kellett felterjeszteni az év diákja címre.

Az emelt és a középszintű magyar írásbeli érettségin egyaránt 100 pontot lehet elérni.

Kedden a matematikával folytatódik az érettségi.

A következő híreink is érdekelhetik:
Érettségi 2011

Érettségi 2011

2011. április 27. 10:17.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=1343 w=320 h=80 float=left]Szombat délután földet érő tornádó alakult ki Érpatakon. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei felhőtölcsér hivatalosan 2011 első magyarországi ...