2011. április 27. 8:45.

Az Országgyűlés a keddi ülésén elfogadta a dohányzási törvény módosító javaslatát, amit a képviselők 271 igennel, 37 nemmel és 14 tartózkodás mellett hagytak jóvá.

2012. január 1-jétől nem lehet rágyújtani a munkahelyeken, éttermekben, a bárokban, de még a Parlamentben sem. A jogszabály bevezetését követően három hónap átállási idejük lesz a dohányosoknak, így csak 2012. április 1-től büntetik azokat, akik a törvényt megszegik, és zárt térben rágyújtanak.

Jövő januárjától tilos dohányozni éttermekben, kocsmákban, bárokban, közintézményekben, munkahelyeken, vonatokon, buszmegállókban és gyalogosok által használt aluljárókban. Iskolák, gyermekjóléti intézmények és kórházak udvarán sem lehet rágyújtani.

A közforgalmú intézményekben való dohányzás megtiltása csak részben sikerült, ugyanis a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a kocsmák és éttermek kerthelyiségeiket kinevezhetik dohányzó résznek. A szállodáknak is van módjuk szivartermet kijelölni, azonban ott ételt és italt nem szolgálhatnak fel.

Dohányzás Törvény

Dohányzás Törvény

A börtönökben és pszichiátriai intézményekben kijelölt helyen zárt térben is lehet dohányozni, hogy kordában lehessen tartani a bezártság miatt felgyülemlett feszültséget.

A törvény betartását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ellenőrzi majd. A játszótereken és buszmegállókban a közterület-felügyelők is kiszabhatnak büntetést.

A bírság mértékét 20.000 forintról 30.000 forintra emelik jövőre.

Hozzászólás írása:

  1. Trillian szerint:

    Ja, és Loppee írta, hogy ha rá akar gyújtani egy nagydarab fickó…
    Na nálunk nem is ez a baj. Van ám itt helyi “maffijózó fickó”, aki gyakran lejár a kocsmába játék-gépezni. Rá nem vonatkozik törvény, ő azt tesz, amit csak szeretne. De vajon “Gabinéni” majd felhívja a rendőrséget, hogy a kocsmában dohányzás lesz elkövetve, és ennek következtében még vér is folyhat? Bár van erre egy egyszerű megoldás. El kell távolítani a játékautomatát…

    Még csak annyit: legális dohányzás a tanároknak és óvónőknek, mert amilyenek manapság a kölykök, az is rágyújt, akinek ez eddig még eszébe sem jutott. Vagy agyonverik a gyereket, ha megvonják a cigitől.

    És csak annyit értsetek meg: a leszokás nem nikotin tapaszon múlik. Hol marad a rágyújtás szertartása?

    Kitartás minden dohányzó és nemdohányzó embertársamnak! :)

  2. Trillian szerint:

    Ó, te jó ég!
    Őrület, ami itt zajlik. Én speciel dohányzom, de a fent említett prosztóságokat sosem követtem el. Mindenesetre a többi intelligensen dohányzó nevében is köszönöm az általánosítást. Hogy én is tapló legyek, az ilyen rosszindulatú embereknek én is az arcába fújnám a füstöt. De sosem kívánnám senkinek, hogy szakadjon le a lépe, vágják el a torkát… Hát miféle mentalitás ez? A hozzáálláson, igen, azon kéne változtatni. Nem a dohányzást kéne kitiltani, hanem be kéne vezetni a “kérlek, köszönöm, szívesen, jó reggelt, bocsánat” kifejezéseket. Mert ha minden ember emberhez méltóan viselkedne, akkor most nem tépné senki a másik haját.
    A dohányzás rossz dolog, ocsmány függőség. De ettől még én is ember vagyok, és ha én nem taposok a te lábadra, te se lépj az enyémre.
    Tiltsák a dohányzás, de ésszerű kereteken belül. Nekem egy vidéki, füstös kiskocsma a törzshelyem, ahol vágni lehetett a füstöt. Sokakat zavart, de ha szépen megkérik az embert, akkor kimegy az ajtó elé, és elszívja ott. De a füstöt felülmúlta egy jó beszélgetés, nevetés, kártyázás. Aláírom, hogy az étteremben tiltsák meg, bár némi pénzből biztosan fel lehetne húzni egy gipszkarton falat, ami megakadályozza a füst áramlását. De basszus! Én csak “Józsibácsit” sajnálom, aki vénebb, mint az országút, aki megélt egy háborút, átvészelte a szocializmust, esetleg még Recsket is megjárta, és nincs más vágya, mint hétköznap délután letotyogni a kocsmába, ahol a többi öreg barátjával megihat pár fröccsöt, nem zaklatja az asszony, és elszív pár bagót. Az EU és Orbán Viktorka azt sem tudja, mi volt a születése előtt, de “Józsibácsi” megélte. Az ilyen öregeket, akiknek éppen elég bajuk van már, büntetnék azzal, hogy kiküldik őket a hidegbe. Örül, ha lecsoszog a lépcsőn, és leülhet néhány órára, de őt még külön ugráltatják is, ha el akar szívni egy jó cigit? Mert mi öröme van az életben a barátai, a néhány fröccse, a pár szál cigarettája és vasárnapi rántott hús mellett? Neki is tüdőrákot és kínhalált kívántok? Neki, aki értetek is dolgozott és harcolt?
    Miért nem jut soha az ember eszébe, hogy a sajátján kívül más szemszögéből is lássa a világot? Ahelyett, hogy mindezt normálisan megbeszélnénk, anyázunk. Itt nem a cigi a baj, hanem ez a szánalmas, nevetséges viselkedési forma. És erre mondják, hogy ember?
    A dohányzási tilalom helyett inkább a lopásért járó kézlevágást vezetném be. De a börtönben legyen tiltás. Na nem az alkalmazottaknak. Készíttetnék nekik egy, a rabok által jól látható üvegkalitkát, ahol dohányozhatnának. Utópia…
    Tiszteletben tartom, és megértem a nemdohányzók hozzáállását. Az értelmesekét. De ők is tegyék meg ugyanezt. Ha az egyik ember szépen beszél a másikkal, minden probléma megoldható.
    De az idegbeteg, bunkó, rosszindulatú nemdohányzóknak üzenem: gyújtsatok rá, akkor nem lesztek ilyen idegesek. Vagy csapjátok ki… :D

  3. Loppee szerint:

    Tisztelt Hozzászólók!
    Személy szerint dohányzom, párom dohányzik. Egy kisvárosban lakunk (kb 5000 fő). Páromnak kocsmája van. Én egy multi cégnél dolgozom.
    Cégünknél nyitott dohányzó üzemel, amin egyetlen nemdohányzónak sem KELL áthaladnia. Mindenkinek ugyanannyi szünet jár. Ki mire fordítja. A dohányosok cigiznek, a többiek mást csinálnak. Aki nem tartja be a szünet idejét, annak levonják a béréből. Tehát a dohyányos nem fog kevesebbet dolgozni.
    Páromnál a kocsmában mindenhol lehetett dohányozni. Viszont kis településről lévén szó, a vendégek ismerik egymást. Van olyan nemdohányzó törzsvendégünk, aki minden nap ugyanabban az időpontban jön. (1-3 órát ott szokott tölteni.) Ilyenkor a többi dohányos törzsvendég nem gyűjt rá (párom sem, én sem ha ott vagyok), mert tkintettel vagyunk rá. Ellenben az is igaz, hogy egy olyan vendégért, aki évente kétszer jön, nem fogom elnyomni a cigim.
    Mindenki eldöntheti, bemegy e egy dohányzó szórakozóhelyre. Szerintem egy nemdohányzót sem kényszerítettek még rá. :)
    De rátérve a törvényre. Van benne igazság, de nagyrésze BAROMSÁG!!! Buszmegállóban ne gyújtsunk rá. Egyetértek. Vasútállomáson ne gyújtsak rá. Egyetértek. Ovoda, iskola, bolt, állami intézményekben és környékükön ne gyújtsak rá, mint látogató vagy ügyfél. Egyetértek.
    Viszont a vonatokon miért nem lehet dohyánzókocsi? PL: Nagykanizsa-Miskolc majd egy nap vonattal. Nem beszélve a dolgozókról. Egy bolt, egy kórház, egy iskola, egy ovoda nem olyan szigorú munkahely mint egy gyár. Ott miért nem lehet kijelölni rendes dohányzóhelyet? Csak gondoljatok bele. Boltból az alkalmazott kimegy a bolttól 5 méterre rágyújtani, addig nincs kiszolgálás. Az ovonő kimegy az ovi mellé 200 méterre cigizni. Egy kis oviban 1 ovonénivel kevesebb is számít, mégha csak 10 percig is tart. Egy sebésznek a két műtét között lenne 20 perce. Most kisétál a kórháztól 200 méterre egy cigire. A műtétek közti idő erősen megduplázódik ha egy kaposvári vagy siófoki kórházat nézek, ahol már a kijárat is messze van. Kevesebb műtét, hosszabb várólista. Nálunk a kocsmában addig nics kiszolgálás, amíg a pultos WC-n van. Egyébként az evést is abbahagyjuk a vendégek kiszolgálása miatt. Most majd párom is kijár óránként cigizni a kocsma mellé. (Mivel a saját kocsmája, a főnöke megengedi. :) ) Kevesebb a kiszolgálás. Azt majd lehet háborogni, miért lassu a kiszolgálás. A dohányzást nem megtiltani kellet volna a szórakozóhelyekn illetve munkahelyeken. Tegye kötelezővel olyan zárt dohányzó kialakítását, ahova a nemdohányzónak nem csak saját akaratából kell bemennie. Se pulthoz, kijárathoz, WC-hez vezető úton ne érintse azt.
    Évente kb egyszer (vagy még ritkábban) megyek orvoshoz és velem együtt sok dohányos is. Majd télen mikor kifutok a -10°C-ba cigizni és nem veszek fel kabátot, mert lusta vagyok és kapok egy tüdőgyuszit az jó lesz. legalább jobban megismerem az orvosomat, mert sürübben fogok járni hozzá.
    Ja étterem. Tegye kötelezővé a dohányzó szakasz kialakítását úgy, hogy a füst ne tudjon átjutni a nemdohányzóba. Van ilyen és mér ajtó sincs köztük, de olyan légtekni van kialakítva, hogy nem megy át füst.
    Egyébként, amíg én gyalog járok még dolgozni is (kb 2 km), a szomszéd nő, aki nem dohányzik, a 100 méterre lévő boltba is kocsival megy. Vajon ki szennyezi jobban a környezetet illetve mások egészségét. Ő a 200 méter autóhasználattal, amiből 10 percet egyhelyben pöfög mire az udvarból ki tud kanyarodni, vagy én amíg a 4 km-en elszívok 2 cigit. Na ezzen gondolkozattok el. Amíg ezer meg egy dolog van ami jobban károsítja az egészségeteket a ciginél, addig nem kell ellenezni.
    Ha meg annyira cigiellenesek vagytok, nem kell dohányosokkal haverkodni, a nemdohányzó cimboráitokkal meg vagyétek meg boltban a szeszt, lehet otthon inni. Még spóroltok is, a boltban biztos olcsóbb a pia.
    De akkor had kérdezzek még valamit. Párom 150 cm magas, 50 kg-os hölgy. Mi a szart fog kezdeni egy 2 méter magas 120 kilós részeg kigyúrt barommal aki rágyújt? Mivel nem a rendőrség dolga a betartatás, kitől kér segítséget? ÁNTSZ, fogyasztóvédelem? Tőlünk legközelebb 60 km-rre vannak. Este 10-kor minden bizonnyal ki fognak jönni segítséget nyújtani. Nem beszélve róla, mire ideérnek, agyonütik a páromat. Ez szerintetek normális?!
    Hirtelen miért engedélyezték a kaszinókban a dohányzást? Csak nem féltek a forgalom visszaesésétől? Ja, hogy ott már állambácsi sokat bukna ha visszaesne a forgalom.
    És amíg a Parlamentben munkaidőben lehet alkoholt inni, cigizni, aludni, játszani és közben a mi sorsunkról dönteni félrészegen, addig az összes politikus elmehet a jó bűdös k…va édes annyába.

  4. Marci szerint:

    Amennyiben én elfogadom azt, hogy nem dohányzok egy nem dohányzó helységben és én ezt elfogadom, akkor szerintem az aki belép egy dohányzásra kijelölt helyre (pub) akkor nincs miért veszekedni, mert elfogadta a feltételeket. Az, hogy ténylegesen vannak olyan bunkók akik direkt az ember arcába fújják a füstöt. Szerintem ennek a törvénynek sosem kellett volna megszületnie, mert több problémát von maga után mint megoldana !!! Mivel a pub, vendéglők előtt az összes létező cigaretta csikk el lesz dobálva !!!!! Én ugyan dohányzok, de sosem dobtam csak úgy el egyetlen csikket sem !!! Tapasztalatom szerint itt nem lehet semmi jóra számítani !!!

  5. Mamela szerint:

    Csak egy-két kérdés.. Hány dohányos verte agyon a családját? És hány alkoholista?
    A börtönben a feszkóra hivatkozva rá lehet gyújtani, a mindennapokban nem? Senki sem akar tolerálni egy megvonási tünetektől kinlódó dohányost, de az tolerálja mindenki más  pszichés problémáját?
    Hát, azt hiszem, itt sem az új törvénnyel van gond, hanem a “többség” hozzáállásával. És ez ettől diszkrimináció!
                                                                                    “egy leszokott dohányos”

  6. pako01 szerint:

    …Bazsi hozzászólását ajánlom azoknak a hozzászólóknak,akik ész nélkül támadják a dohányosokat,mert van benne igazság rendesen.Ráadásul én is sportoltam,és a sorkatonai szolgálatom alatt szoktam én is rá,és a mai napig a honvédségnél dolgozom.Azért is írtam,hogy nagyon nehéz hogy nem dohányozhat a dolgozó és a kínok-kínja nyugodtnak maradni,miközben fegyver,bilincs stb.van az ember oldalán,és a különböző szintű elkövetőkkel szembeni intézkedéskor az anyámat mindennek elhordva,köpködve próbálnak támadni.A rendőrt is fogják támadni rendesen,ha feszültebben fog reagálni egyes dolgokra,pedig csak annyi dolog történt,hogy már 8 órája nem nem szívott egy slukkot sem.Nekem három gyerekem van,és a nagyobbaknak sokszor elmondom hogy miért nem jó erre rászokni.De a leszokást nem egy ilyen ok nélküli,túl szigorított törvény fogja segíteni,főleg hogy úgy akarja ezt a kormány elérni hogy a legkisebb támogatás sem fordul meg a koponyájukban.Mint írtam,a dolgozó ember feszültsége nem érdekli a parlamentben beszélgető urakat-hölgyeket sajnos.

  7. pako01 szerint:

    Ezt az egészet inkább hívnám hatalmas viccnek,mint törvénynek.Egyetértek,hogy a dohányzás káros dolog.De mi nem az?A vendéglátó helyeken lassan behozzák azt is,hogy még alkoholt sem lehet inni mert hát az is nagyon káros.A vezető politikusaink NAGY részének üzenném,hogy az elhízás van olyan veszélyes mint a dohányzás!!Én dohányzom,alkoholt nem iszom.Így nyilván jobban zavar egy nagy mozgás térrel rendelkező összecsinált ember látványa mint a dohányfüst.De olvastam a hozzászólásokat,hogy kit mi zavar ami nagyon relatív.Van akit az is zavar hogy látja a szomszéd mercijét,mert neki buszoznia kell.De engem az felidegesít,hogy a törvény kivételt tesz,hogy a pszichiátriai betegek,a börtönben élők dohányozhatnak mint eddig,hogy jobban elviseljék a feszültséget.Tehát már egy bűnöző is nagyobb jogi kivételt kap,mint egy dolgozó,adófizető polgár.Egy dolgot elfelejtenek a törvény alkotók ebben az ügyben.Ha egy dohányos nem gyújthat rá a munkahelyén amíg le nem jár a munkaideje,akkor ott nagy bajok lehetnek.Pl:akik veszélyes gépekkel dolgoznak egy gyárban vagy bárhol,az elvonási tünetek miatt nem fogja olyan biztonsággal kezelni a gépet,így veszélyes magára,és mindenkire a környezetében.Egy irodai dolgozó is,de még a túl tanult vezetőik is a megvonás miatt nagyságrendekkel feszültebb lesz mint eddig,és megvan az esély egy kis önbíráskodásra.Vagy itt vannak a fegyveres szolgálatok(amiben én is dolgozom),és nem gyújt rá órák óta az ember,hosszú távon nem biztos hogy ebből nem lesz baj.Egy szenvedélybeteg egy időzített bomba így a munkahelyén.Különböző dolgok miatt küldenek elvonókra embereket.De őket is bezárva tartják,és kapják a gyógyszereket a mi pénzünkön.Meghoztak egy törvényt,és kész meg van oldva.De ez messze nincs így!Meghozták az új szabályozást?Ok!De miért nem hallom,hogy ingyen gyógyszerekkel-tapaszokkal,vagy bármivel segítenek a dohányosnak ha beakarja tartani a törvényt.Az kevés hogy megbüntet,mert így csak duplán alkalmaz szankciókat!Szóval ennek csak a nemdohányos örül,úgy hogy nem gondol bele más helyzetébe,pedig biztos vagyok benne,hogy a nemdohányosnak is vannak olyan dolgaik,amitől beleőrülnének ha elvennék tőlük!!!

  8. Bazsi szerint:

    .. Na, elszívtam egy szál cigarettát a teraszon.
    Szóval tény és való, hogy vannak egészségre káros szenvedélyek. Ezek ellen való harc ilyen jellegű törvénnyel vagy törvényekkel nem oldható meg. Azonnali eredmény nem várható. Hacsaknem a törvényt megszegők által befizetett bírságokból befolyó összegre pályáznak a törvényhozók… Komoly és következetes, hosszú futamidejű egészségnevelési programokra lenne szükség a káros szenvedélyek, egészségtelen táplálkozás és életmód ellen folytatott közdelemben. És hosszú idő kell, mire ez éreztetni kezdi a hatását. Ja, és sok pénz a programokhoz.
    És mindezekhez megfelelő minőségű emberanyag is jó lenne addig, hogy türelemmel, tekintettel egymásra éljünk és cselekedjünk. Akkor bizonyosan nem fognak elöfordulni az egyes hozzászólásokban megnyilvánuló szélsőséges nézetek, megjegyzések illetve esetek.
    Biztos vagyok benne, hogy tiltás ide, áremelés oda, minden káros szenvedélybetegségben szenvedő meg fogja találni a lehetőséget és a helyet, amikor és ahol hódolhat a káros szenvedélyének és elő is fogja teremteni a rávalót. Az, hogy mindezek hogyan történnek, nem mindegy! Én maradok másokra tekintettel lévő, saját fizetésből megmaradó zsebpénzből cigarettát vásárló dohányos.

  9. Bazsi szerint:

    Kedves hozzászólók!
    Leszögezem: én is dohányzom. De úgy, hogy azzal ne zavarjak másokat. Nyugodtan kikérhetném magamnak azokat az általánosító kijelentéseket, miszerint a dohányosok a gyerekek képébe dújják a füstöt, nincsenek tekintettel másokra, meg egyébkéntis: dögöljenek meg, kerüljenek börtönbe, a rák ollózza őket, miegyebek… Az általánosításra okod adó dohányosokat én is elítélem, mert miattuk büntetik a többi rendes dohányost.
    A szűkebb – saját – családomban én vagyok az egyedüli dohányos, én sem tűröm/tűrtem a nagyobb Fiaimtól a dohányzást. A kisebbik még nem próbálkozott… Mielőtt ezen ambivalens viselkedésem miatt a pokolba küldenének a Tisztelt Nemdohányzók, elárulok egy titok. Azzal igyekszem megakadályozni, hogy a Gyermekeim rászokjanak a dohányzásra, hogy elmondom a saját történetemet. Én hosszú sportolás után, 27 évesen, pályakezdő mérnökként, első és egyetlen sorkatonai szolgálatom alatt szoktam rá a dohányzásra, és azóta nem tudok leszokni erről a veszélyes szenvedélyről. Voltak kisebb-nagyobb (de inkább kisebb) megszakítások, ám akkor is újra előkerült a cigaretta.
    Engem is bosszantott a törzshelyemen, főleg télen, hogy pillanatok alatt büdös lett a ruházatom, főleg a gyengébb minőségű, esetleg egyenesen kétes eredetű (vagy éppen legális eredetű, márkásnak tartott) cigaretták füstjétől. A törvény egy részét ezért tartom dícséretesnek. Ha valamit én eleve nem teszek meg, akkor nem is érdekel engem, hogy azt a valamit elkezdi törvény tiltani, nem is prüszkölök ellne. A törvény sok részét azonban túlzásnak tartom. Például a vonaton már régóta nem lehet dohányozni, s ez jó dolog. Az viszont már kellemetelen nekem is, hogy az esetleg egy óránál hosszabb vonatút előtt nem lehet már rágyújtani a nyitott peronokon sem. A vendéglősök kijelölhetnek a nyitott teraszukon dohányzó helyet… Egy Tisztelt Hozzászóló említette, hogy a fiatalok ott dohányoznak az ovi szájában. Ez nem helyes. Meg kellene szigorítani, szigoríttatni az életkor ellenőrzését a dohányárut értékesítő helyeken. Egyből kevesebb dohányfüst lenne. A Tisztelt Olvasóknak nem nyílt ki a bicska a zsebükben akkor, amikor a járulékokat rendesen fizető alkalmazott táppénzét felére vették, arra hivatkozva, hogy sok a táppénzcsaló, ahelyett hogy táppénzen lévők ellenőrzését szigorították volna? Nekem kinyílt… Most is hasonló a helyzet: az egyesek vétkéért büntetik a tömeget. Ez nem helyes!
    Valaki felvetette a dohányáruk betiltását. Ha már egészségtelen, akkor miért lehet kapni? Emlékeznek az amerikai szesztilalomra, legalább hallomásból? Akkoriban szökkent szárba a szervezett bűnözés, ami szeszcsempészetből sarjadzott. Apropó, betiltás. Ott van a csipszadó vagy hamburgeradó, ami egyfajta egézségügyi hozzájárulás lenne az egészségtelen ételek fogyasztásából származó betegségek kezeléséhez (ráadásul az ebből az adónemből származó bevételből finanszírozzák most a kórházakat illetve azok dolgozóit – állítólag). Leglábbis elhangzott ilyen vélemény a közmédiákban. Miért nem tiltják be azokat az ételeket, sőt élelmiszereket is? Csak nézzenek körül egy-egy külföldi érdekeltségű hamburger-lelőhelyen, hogy kikből tevődik össze a vendégsereg. Arról nem is beszélve, hogy még gyermekzsúr is rendezhető ott. Vagy ezzel már sértenének bizonyos üzleti érdekeket? A cigaretta betiltása is sértene bizonyos üzleti érdekeket. Tudnának mondani még magyar tulajdonú dohánygyárat, vagy éppen ősmagyar cigaretta márkanevet?
    Egyetétek azzal, aki megemlítette, hogy ez is figyelemelterelő megosztást célzó húzás, gumicsont, hogy más témák helyett ezen rágódjunk. És lám, rágódunk is, ki-ki a maga módján. Csak elég elolvasni a fenti hozzászólásokat. Szóval elérte célját a dolog…
    Ilyen mértékű tiltások helyett elegendőek lennének számonkérhető szabályozások. A jövő nemzedékének egészségi állapota nem ettől a törvénytől fog függeni.
    Azt mondják, hogy tízezrek halnak meg a dohányzás miatt. Oké, kapok egy infarktust és belehalok, mert nem ért ki időben az alulfinaszírozott mentőszolgálat mentője hozzám. Akkor ki is a hunyó? Én, aki rendesen tejelem a járulékokat, és az éves járulékbefizetésem egy-két százalékát fordíttatom magamra, amikor lázas betegként vagy jogosítvány-hosszabbítás miatt elmegyek az orvos, de dohányzom? Vagy az, aki alulfinaszírozza a mentőszolgálatot vagy egyenesen az egész egészségügyet?
    A túlzott áremelés sem megoldás. Szenvedélybetegségnek, függőségnek nevezik a dohányzást. A kábítószer-fogyasztás is az, ráadásul nem is az olcsóbb fajtából. Kábítószerfüggő tolvajról, rablóról már hallottunk, akinek anyagra kellett a pénz. Hallottunk megélhetési bűnozésről is. Ez azért van, mert nem tudják megvenni a napi élelmiszer-szükségletüket? Szerintem nem. Most akkor készüljek fel arra is, hogy kirabolhatnak, mert valakinek cigire kell a pénzem, vagy az értékeim? Azaz növekedhet a potenciális elkövetők száma. Remélem nem lesz így.
    Na, megyek ki a teraszra, hogy ennyi füstölgés után én is elszívjak egy szál cigarettát…

  10. Koko szerint:

    Sziasztok!
    Olvasom a komenteket és nem látom,hogy valakinek eszébe jutott volna az anyagi vonzata ennek a dolognak.Mire gondolok?
    Sokan csapülik a dohányosokat,általában a nem dohányzók.A dohányzó embereknek is vannak jogai.Persze vannak bunkó dohányosok is akik nincsenek tekintettel a nem dohányzókra.
    Kíváncsi vagyok,hogy majd amikor senki nem fog cigizni az országba akkor miből fog élni az ország.A nem dohányosnak akkor is ez lesz a véleménye erről az egészről amikor pl a kenyér ára nem 300Ft lesz hanem 1500Ft-ot.Mert ha nem adnak el cigit akkor valamiből potólni kell az adó kiesést.

  11. Joes szerint:

    Semmi másról nem szól ,ne azzal foglalkozzunk ami a parlament hátsó termeiben történik.Marjuk egymást igy könnyebb kormányozni.Most a dohányzás elötte az ingatlanadó vagy a vizitpénz.Amig mi ezen marakodunk addig születnek meg az igazi döntések

  12. viktory133 szerint:

    Fentebb olvasva vannak okosságok, de baromságok is. Én magam dohányzok, de egyetértek vele, hogy olyan helyeken ahova az ember muszáj, hogy bemenjen posta, kórház, hivatal stb. legyen tilos oké. DE egy kocsmában könyörgöm. Ezt úgy a hívják a személyiségi jog megsértése. a kocsmáros a saját kocsmájába nem döntheti el, hogy rá lehet-e gyújtani. Következő ésszerű megoldás: Ajtóba legyen kiírva, hogy van dohányzó helyiség vagy nincs, így el tudom dönteni be megyek-e oda vagy nem. Jól írta feljebb valaki ha a tisztelt kormányunk annyira tiltani akarja a dohányzást tegye illegálissá, mint a narkót. Nem teszi mert jelentős részét teszi ki a költségvetésnek a jövedéki adóbevétel. Nem baj felveri az árát betiltja a dohányzást. Mit érel vele? : még több szétdobált csikket, a ruszki cigi még nagyobb elterjedése. A másik, hogy a tehetősebb kocsmáros, pub tulajdonos meg fogja kockáztatni, hogy megengedje a dohányzást, ugyanis 1-2 millió neki nem biztos, hogy akkora pénz. Ellenben a kis kocsmáros ezt nem eheti meg, mert egy 200.000 ft-os büntetés is gallyra vágná. Ergo nő a feketegazdaság. Térjünk ki az egészségre: azt mondja legyen drágább az egészségügy a dohányosoknak, mert azok magukat pusztítják. Oké, de akkor legyen drágább: a kövéreknek mert egészségtelenül táplálkozik, legyen drágább az alkoholistáknak, a kávéfüggőknek, és még sorolhatnám. Kitérnék még egy kormányunkhoz méltó okos döntésre: Tilos a dohányzás a buszmegállóba, csak 10 méterre lehet rágyújtani. Szóval akkor, hogy a füst az megáll a 10méteres határnál rendbe van az biztos úgy van, de mikor begördül a dízel 280-as vagy 412-es ikarus és beteríti az utcát rendkívül egészséges füsttel az nyilván nem gond. Lehet tiltani dohányzást, mert aláírom nem kellemes egy nemdohányzónak a füst, de lehet ezt ésszel is. Szóval száz szónak is egy a vége: Büntessünk, majmoljuk nyugatot ész nélkül. Hasonló okos törvényekben gazdag (más gazdagság úgysem lesz) Boldog Újévet Kívánok!

  13. andras25 szerint:

    Nos ezzel a törvénnyel leplezi a dolgokat a kormány . Talán nem az átlag eembert kellene baszogatni, hanem a devizahiteleseken kene segiteni …..nem bán, ebbol lesz még haboru………

  14. Anonym szerint:

    Tisztelt Hozzászólók! 
    20 éves Diák vagyok, már 6 éve dohányzom. (sajnos) Nem dicsekszem vele, mert nem egy borzasztó jó dolog. Le is szoknék róla, illetve nem is. Az én életem egy rohanás, iskolán belül is fontos szerepet töltök be, illetve iskolán kívül is van még 2 civil szervezet, ill egy munkahely ahol eleget kell tennem az elvárásoknak. Ez annyit jelent, hogy legtöbbször enni sincs időm, csak harapok valamit és rágyújtok. A Cigaretta csökkenti az éhségérzetet, de tudom hogy a fejlődésben hátráltat… Az iskolában már elég régóta nem, lehet dohányozni, de mégis rágyújtanak a pedagógusok, dolgozók, diákok… A Munkahelyemen van külön Dohányzó elszívókkal felszerelve, lengőajtóval ellátva. Ha az utcán megyek rágyújtok és nem fújom a másikra a füstöt… Ha várom a buszt, akkor a buszmegállótól 3 méterre megállok és ha még úgy is ráfújom a füstöt a másikra, akkor korrigálok még a helyzeten. Ha kisgyerek jön velem szemben, vagy babakocsit toló kismama akkor nagy ívben kikerülöm, ha épp dohányzom!  Legtöbben  a rendezvény központból is kijönnek, megállnak az ajtó előtt és rágyújtanak. Én magam szintén rágyújtok és felszóllítom őket, hogy jöjjenek el ők is az ajtóból, hogy lehessen tőlük közlekedni és ne menjen be a füst.
    Engem is szokott zavarni, ha kilépek a művelődési házból, még rá sem gyújtottam, de már megfulladok a füsttől.

    Egy kis odafigyeléssel meg lehetne oldani, hogy mindenkinek jobb legyen! Nem kellene ide törvény, hogy arra is Baxuk a pénzt… Bár részben egyet értek vele, de a jól megszokott, elszeparált dohányzó helyeket nem kellene megszüntetni.  

  15. Adrián szerint:

    Tisztelt Mindenki!
    Én dohányzó vagyok, szabad akaratomból, szeretem, megy a kávéhoz, stb.
    Az előttem szólókhoz hozzáfűzném, (párat kiemelve) hogy pl én naponta egyszer veszem fel a ruhám, következő nap másikat, ez azelőtt is volt, hogy nem dohányoztam, egyszerűen szerintem Undorító több napig ugyanabban látni a kollegákat, bárkit, hisz többünk utazik, kinn van a városba stb.. Volt idő, mikor nem dohányoztam, ugyanúgy bementem a szórakozó helyekre, és képzeld, előre tudtam, cigi szagom lesz, Hajat is minden nap mosok.. (csak mert volt itt valaki aki említette, hogy a kocsma után kiált a haja mosásért..) Szóval, aki ilyen helyre megy, az tudja.. Ha Tényleg nem akarja, amit kétlek, hisz mégis bemegy, mert tudja hogy mi van ott.. Mindig is örök körforgás lesz ez.
    Akkor volt egy kettő, aki említette: hát részemről senkinek semmi köze az anyagi helyzetemhez.. :) Ha nem lenne rá, nem venném meg, nem is sírok, hogy úúú, megint emelték..
    Volt még egy két ember, aki említi, hogy a pofájába fújom a füstöt.. vagyis általánosságban, ez sem én vagyok, A munkahelyemen ugye eddig a Dohányzásra kijelölt helyen voltam, kulturáltan elszeparálva azoktól, akiknek nem kell arra mennie.. Étterembe is járok. Valaki említette, hogy az étterembe a gyerekének az arcába fújják a füstöt..
    Hát,,, elég régóta meg voltak szabályozva az éttermek.. Pl tudni kell választani, legtöbb helyen külön terem van a dohányzósoknak, vagy elválasztva és kicsit jobb elszívókkal..
    Én nem luxus helyekről beszélek..
    Szóval, ha étteremben valaki gyerekével szembe jön a füst, akkor a szülő rossz felé vitte a dohányzó/nem dohányzó táblánál…
    Az iskolákban megtiltani valamivel könnyebb,, bár mind tudjuk, dugi helyek ott is vannak, mindig lesznek, de ugye jan1-től a tanárok sem dohányozhatnak, sőt! Intézmény 200m es körzetében. Munkaidőben elhagyni a munkahelyet elviekben nem szabad.
    Egyet értek a szigorítással, De azért határok között. Ha egy épületben van egy dohányzó szoba, terem stb, elszívó, csukható ajtó, oda nem megy az akit zavar.

  16. Fanni szerint:

    Én vendéglátós vagyok, és nem dohányzom, a kollegáim se, igy nehezen tudjuk megoldani, hogy füstmentes helyen legyünk, hozzáteszem saját üzletem van, amibe beruháztam nem keveset, tehát még azt sem mondhatom, hogy elmegyek máshová dolgozni! A pályafutásom alatt nem kevésszer forult elő, hogy azok az ismerőseim, illetve akár ismeretlenek is, akik nem dohányoznak, ha bejottek, megjegyezték, hogy ”mekkora füst van!!”, ezért nem akarnak ide járni! Nyáron még valahogy ki lehet birni, mert nyitva ajtó ablak, télen viszont hideg van, és állandóan szellőztetni kell, vagy bekapcsolni az elszivókat, ami energiatakarékosság szempontjából nem a leg ideálisabb, hiszen fütjük az utcát, illetve fogyasztjuk az áramot, és mindez azért mert a dohányosoknak jogaik van!!! Sokan vannak akik nem dohányoznak,, és szivesen bejonnének, amire most lehetőség nyilik. Ami a megosztottságot illeti, ugy gondolom, mikor megszülettünk, senki sem dohányzott, majd elékezett az idő mikor egyesek ugy gondolták, hogy nem akarnak olyanok maradni mint a tobbiek, ezér saját maguk dontottek ugy, hogy dohányoznak tudatosan, vagy inkább anélkül?! Jó, hogy van egy kormány amire rá lehet fogni mindent, pedig lehet, hogy saját magunkba kellene néha tekinteni, hogy miben tudunk változtatni, hiszen mindent a kényelmességünk irányit!
    Az a meglátásom nekem is mint az előző hozzászólónak, hogy legfeljebb a vendégkor változik, de az is lehet ,hogy még tobben látogatják a vendéglőket mint eddig!

  17. Omega szerint:

    Én nagyon nem bánom, hogy az éttermekben és egyéb helyeken ( állatkert, buszmegálló, fagyizó stb ) nem füstőlnek a gyerekeim arcába. Valljuk be a törvénytől káromkodó réteg simán leszarja, hogy egy gyerek arcába fúja vagy sem. Sajnos ez így van.
    És azt is tudom, hogy van egy réteg dohányos aki igyekszik figyelni és nem zavarni másokat a dohányzással. De ők nem is kezdenek k… anyázni. ( pláne itt is nők, hogy tudnak szitkozódni ami pláne elég gáz ):

    Nem mennek csődbe a vendéglátók, hiszen ahova eddig nem mentem be mert vágni lehetett a füstöt, lehet ezek után be fogok… és azt hiszem nem én gondolom így egyedül. A forgalom hasonló lesz csak az emberek összetétele fog változni.

  18. Bélajon szerint:

    Tisztel közönség!Nagyon örülök ennek a törvénynek !Sajnos aszmás vagyok és nem nagyon mehetek olcsó kocsmákba mert befulladok! Tíltsák is ki mindenhonnan a dohányosokat! Én alkoholista vagyok nem ihatok közterületen szóval akkor én is diszkriminálva vagyok? Nem ihatam olcso kocsmában mert mindenhol az a nagy füst! Én sem töltöm a dohányosok szájába a jo kis koccintost ő viszont a pofámba fujhatja a füstöt! Remélem be lesz tartva !ÓdvUI:Olcso alkoholt, DRÁGULJON CSAK A DOHÁNYTERMÉK!

  19. Nagy Géza szerint:

    Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
    Én dohányzom, de úgy teszem, hogy ezzel másoknak ne okozzak problémát. Hanem az eb úgy van elhantolva, hogy ez a törvény nem a dohányzásról szól, hanem a megosztottságról. Emlékeznek: Oszd meg és uralkodj! Számos megosztottság van jelen kis hazánkban. Nemzetség, bőrszín, politikai (Fidesz és a többi), gazdag – szegény, munkával rendelkező – munkanélküli, rokkantnyugdíjas – nyugdíjast eltartó stb Most itt van a dohányzók és a nem közötti különbség. Ezen kívül lehet rágni a gumicsontot, ezzel elterelve a figyelmet a valóságos, mindennapi problémákról. Ezen kellene elgondolkodniuk.

  20. tom szerint:

    Hello.
    Én egy dolgot tudok, 20 éve dohányzom, mindig próbáltam másokra figyelni,nem gyujtottam rá olyan helyen ahol sokan voltak, vagy tudtam hogy nem dohányosok vannak velem egy légtérben. A lakásban szigorúan csak terasz…. Négy gyerkőcöm van, és semmiképp sem tenném ki őket a passziv dohányzás ártalmainak…… A lényeg, hogy a munkahelyem “vezetősége” aki örömmel szünteti be a dohányzást 2012-től, elképzelni sem tudja, milyen valakit ERŐSZAKKAL leszoktatni. Főleg akik komolyan veszik a munkájukat, eltökéltek, maximalisták, ja és ne adj’ isten van egy kis horribilis lakástörlesztőjük, tehát nem válthatnak olyan egyszerüen munkahelyet, azok ha jó problémamegoldó képességgel is birnak, hát bajban lesznek…velem eggyütt. A Fidesz nagyon ügyel a renoméjára hozza a formális “sikerdöntéseit ” de nekem baromi lesujtó véleményem kezd kialakulni mondjuk a soha nem látott forintzuhanás miatt amit a rohadt “svájcifrankos” hitelem miatt nagyon megérzek…… . Egy a lényeg: csak igy tovább…

  21. Mary szerint:

    Sziasztok! Én dohányos vagyok, én maxmálisan megértem a nemdohányzókat. Én mindig tekintettel vagyok a nemdohányzókra. Független ettôl nem értem, hogy például az eddig kijelölt helyeket miért kell megszüntetni. Csak egy példa: ahol én dolgozom (nagy irodaház) minden emeleten a folyosón egy helyiség ki van nevezve dohányzónak, ahol az ajtaja mindig csukva van, a helyiségben a kétszárnyas nagy ablak pedig mindig nyitva. Kérdem én: aki nem dohányos, az ebbe a helyiségbe amúgy sem jön be, a folyosóra pedig egyáltalán nem megy ki a füst, mert az szépen az ablakon távozik. Miért nem lehet az ilyen – tényleg elszeparált – helyeket megtartani dohányzó helynek?

  22. uff szerint:

    Ahelyett, hogy dohányzók és levegő pártiak egymást bántanák, egyezzünk meg abban, hogy a törvény rossz. A füstpártiak is azt támogatnák, hogy a dohányárukhoz eleve hozzájutni se lehessen. Ezt kellett volna törvénybe iktatni.
    Akkor végre az utcán, járókelőként se kellene azt a gyomorforgató bűzt szagolnia senkinek, és minden kibúvó megszűnne. Felhívnám önérzetes bagózó polgártársaink figyelmét, hogy addig talán még elfogadható volna az érvelésük, hogy ki-ki úgy rongálja az egészségét, ahogy akarja. A törvény épp arról szól, hogy másoknak viszont ne árthassanak. Ja, és ha a cigizésetekhez nincs közöm, akkor a füstmentes 52%-kal együtt a kórházi költségeidhez se legyen!
    No, erre hörögjetek valamit…

  23. Lmari szerint:

    Emiatt sajnos már kaptam komoly hörgőgyulladást. Zárt térben kaptam a füstöt rendszeresen! Borzalmas volt. Ez ihlette az előző hozzászólásomat. Ollóival a rák majd csak megtalál mindenkit. De azt találja meg, aki e miatt megérdemli. Úgyhogy fulladjon bele minden dohányzó a füstbe és szagolja saját maga bagószagát!!! Nem kéne ilyen ember! Katasztrófa!!!

  24. Lmari szerint:

    dandan001-nek!
    Szerintem az összes dohányost börtönbe kéne zárni és meg kéne ennie, amit elszívott és különben is mindenki szívjon vissza minden füstöt, mert miért kell nekem beszívni. Rágjátok el, ha nektek úgy kell. Olyan, mintha papírcumit szívnátok. Hogy bírjátok elviselni, hogy büdös a szátok, a ruhátok, hajatok, a testetek, mintha a klotyóban lennétek. Ba……szájba a jó k…..édes anyátokat, ahogy te mondtad. Ha ez kell. Hátha még nyomorultabbak lesztek.

  25. Tomi szerint:

    Üdv még egyszer!
    Néhányan valamiféle tévedésben élnek, mivel ez nem a beszéljük ki a másikat vélemény tábla, itt nem az a téma, hogy kiokosítsuk a nagy eszünkkel a másikat, még véletlenül sem! hanem a dohányzás betiltásával kapcsolatban alkoss véleményt! És egy, aki dolgozik annak van pénze ételre is cigire is sőt másra is.. magamból indulok ki pedig kevéssel többet kapok mint a minimálbér, nyilván te nem dolgozol és nincs pénzed, vagy elvered egyéb hülyeségekre, de én hiába cigizek van pénzem és nem halok éhen. Ha nem adóztatnák meg a cigit, hanem a kenyeret amit amúgy is megadóztatnak a tejjel együtt de mindegy.. akkor olcsóbban venném a cigit és drágán a kenyeret tehát ugyanott lyukadnék ki, és akkor legalább egyforma adót tudnának szedni mindenkitől. Vagy akár nem kellett volna olyan kölcsönöket felvenni amikből olyan dolgok épültek amit egy átlag ember nem igazán vesz igénybe, így talán nem kellene annyi adót beszedni jelenleg és talán semmi se lenne drága..(csak hogy én is eltérhessek már a témától) Tehát ha úgy érzitek, hogy most beleköttök valakibe, akkor nyissatok egy olyan véleménytáblát és szívesen felirkálok oda én is.

  26. Ricsi szerint:

    Marko987, ha a nevedből indulok ki és 14 éve dohányzol akkor 10 éves korod óta szívod.. Gratula.. Senki kedvéért nem kell leszoknod, sőt, majd a gyerekeidet szívasd csak a füsttel. Sokkal kevesebb olyan hely van ami nemdohányzó, hisz ha egy helyről kitiltják a dohányzást az forgalom veszteséget okoz. Külföldön is meg van oldva, aki dohányzik húzzon ki a francba az üzlet elé aztán kész. Büdösítse ott magát. Pitiáner függőség, ne is szokjatok le, csesszétek csak ki rá a pénzt.. Aztán mindenki sír hogy nincs pénze, miközben az utolsó csóró is ezt a szart szívja. Csak egyszer élnék át hogy milyen tüdőrákosnak lenni, azt hallani hogy bocs 2 hónapod van öregem, azt hiszem akkor máshogy látnák a dolgokat..

  27. marko987 szerint:

    TELJES NEGATÍV DISZKRIMINÁCIÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Jómagam 14 éve dohányzom senki kedvéért se szokok le.
    Szabad akaratomból szívom.
    A nemdohányzó járjon csak nemdohányzó helyre.
    Ne reklamáljon ha dohányzó helyen van.Ő választása oda ment be.
    NE MENJEN NEMDOHÁNYZÓ DOHÁNYZÓ HELYRE!!!
    ENNYI

  28. marko987 szerint:

    Nem hiszem el! A dohányosoknak annyi joguk nem lesz mint a nem dohányzóknak.
    A másik érv: a vendéglátósok csődbe fognak menni.Ezzel lendül fel a gazdaság!
    A munkahelyeken is tilos hozzáteszem a dolgozok nagy része dohányzik.
    Mindenkit büntetni?
    Minek szedi be a kormány a dobozonkénti közel 350ft-os JÖVEDÉKI ADÓT.

  29. Zolika szerint:

    úgy kö nekik hahahahhahaaaaa

  30. tudjukki szerint:

    …ja, és ismerek nemdohányzó szórakozóhelyet! először nem tudtam hogy az. bementem, majd kb egy óra múlva tűnt fel mindannyiunknak, hogy valami furcsa. …nem marta a torkunkat és a szemünket a füst. ;)

  31. tudjukki szerint:

    Én nagyon örülök a tiltásnak! Nem dohányzó diák vagyok. A barátaim kb 80% dohányzik, de a többségük szintén azon az állásponton van, hogy jobb ha betiltják. Miért? Pl. ha beülünk egy kávéra/sörre valahová, vagy elmegyünk bulizni, nem kell 3 napig szellőztetni az előtte frissen mosott ruhákat. Nagyon sok szórakozóhelyen/kocsmában egyszerűen vágni lehet a füstöt, és a szellőztetés sincs rendesen megoldva. És ilyen helyeken még azt mondom hogy “hozzá tartozik a feelinghez”, de amikor elmegyek egy étterembe és a pofámba fújják a füstöt. Merthogy a dohányzó és nemdohányzó részt kb semmi nem választja el. Az azért kicsit sok.

    És persze megértem a dohányosokat is, hogy ha valami ilyen “alapvető” dolgot tiltanak be az felháborodást okoz. De ha belegondolnak szerintem csak jobban járhatnak. Igy talán könnyebben leszokhatnak, vagy legalább kevesebbet dohányoznak=több cigijük marad=ritkábban kell venni.
    Csak hogy megpróbáljuk a jó oldalát nézni az ő szemszögükből.

  32. valedon szerint:

    Gallosz… nem dohányzó kávézóról tudok szórakozó helyről nem… miért? Mert nem biznisz egy szórakozó helynek nem dohányzónak lenni. De ha mindegyikben tilos a dohányzás… akkor már biznisz lesz… ennyi./És nem az elit éttermekről beszélek!! mert járok oda szívesen ha fizeted a cehhet
    Tomi ahogy mondtad… a magadfajta hülye megy és megveszi a megadóztatott terméket… Döntsd el mire szeretnéd hogy az állam új adót rakjon? A tejre meg a kenyérre amiből egyes emberek élnek. Vagy a cigire aminek abszolút semmi köze az emberi túléléshez… Csak gondolj már bele.

    A diszkriminációs hölgynek… keresd ki mit jelent a diszkrimináció… nem azt hogy aki olyan idióta hogy mérgezi ezzel magát és másokat azt tolerálni kell. Ha csak egy kicsi önkontroll és tisztesség lenne benned nem anyáznál itt hanem szépen letennéd a cigit. De ugyebár ez nincs jelen… csak az a hatalmas EGO hogy mindennek úgy kell történnie ahogy neked kényelmes… A helyedben elgondolkoznék hogy biztos a világ e a szar és nem te vagy konzumidióta, hogy olyan dolgokat is megveszel amire nem hogy szükséged nincs, szenvedést és kínokat okozol vele magadnak és másoknak…
    Mikor megkérdezik miért szívod… azt mondod nemtudom… vagy valamibe meg kell halni, vagy mert menő, vagy mert ideges vagyok. Hát nem így kell lenyugtatni magad ha ideges vagy. Elég ha veszel 10 mély levegőt. De meditálj, sportolj, énekelj ordíts… már inkább ordíts mint hogy dohányozz. Vagy majd azt képzeled hogy ez sikk. Bizonyára odamegy majd hozzád egy helyes pasi a bárban… te drága olyan gyönyörűen szívtad ezt a cigit… de biztos nagyon érdekes ember vagy. Vagy olyan menő voltál evvel a cigivel a szádban… előfordult már ez valaha? Arról nem is beszélve hogy olyan elemek találhatóak benne amikkel az orosz titkosszolgálat szokta megmérgezni a pletykás újságírókat… De egészségetekre hozzá!
    Kész. Remélem minél több ismerősöm szokik le.

  33. Gun szerint:

    Idióta! Ha cigire van pénzed akkor nem vagy szegény :) ))  

  34. Tomi szerint:

    Üdv mindenkinek!
    Én személy szerint dohányzok, és ezt a törvényt egy hatalmas rablásnak tartom..
    Ha annyira tilos a dohányzás, tiltsák be végleg a forgalmazását, hogy még véletlen se jusson eszébe az embernek milyen is az a dohányzás, nem pedig teletömni a boltokat drága cigivel aztán megbüntetni a magam fajta hülyéket még nagyobb árral csak azért, hogy a kis kincstárunk gyarapodjon még jobban… Mert itt nem az a lényeg, hogy ez meg az beszívja a füstöt.

  35. Gallosz szerint:

    Kedves dohányosokat szidalmazó nem dohányosok!
    Ha nem akartok a vendéglátó/szórakozó helyen füstszagúak lenni, menjetek nemdohányzó szórakozó/vendéglátó helyre!

  36. bd szerint:

    Kari V, végre jól beszél valaki!
    én még az iskolák/óvodák környékén is betiltanám (rengeteg középsulis füstöl erre felé ovik szájában), sőt, a börtönökben is. a legtöbb egyben pasztorációs intézmény is, tehát a füstölésről való leszoktatás is tartozhatna a programba. nem is beszélve a szerencsétlenekről, akik ott dolgoznak, és a munkaidő egészében azt a sűrű cigifüstöt kénytelenek szívni.
    irritáló és undorító érzés azt a füstöt lenyelni, csak mert az embertársad annyira flegma, hogy bele se gondol a másik ember helyzetébe.
    jellemfejlődést kellene látnunk, nem anyázást.

  37. Kari V szerint:

    Latom akiinek ez meglepo (meg, hogy nincs jobb dolga a kormanynak stb)  az nem volt meg pl amerikaba, ausztralia (epp ott nyaralok) norvegia, anglia, es meg sok, ahol evek, vagy evtizedek ota nem lehet dohanyozni ilyen helyeken, pl etterem. Annak, akinek ez uj, ( pl egy napon furcsa volt papua uj guinea ban az embereknek, hogy nincs tobb kanibalizmus, micsoda dolog)  az nem latja a nagy kepet, hogy otthon nem volt csak ez az igen inteligens, emberbarat torveny. Milyen dolog az, hogy valaki a sajat gyengeseget, vagy fuggoseget, masok rovasara muveli?? Ennek vege. Magasabb szintre leptunk. A felsorolt orszagokban honapokat el tudok ugy tolteni, hogy cigi fustot se erzek. Idaig a gyerekeimet is ki kellett tennem annak, hogy szivjak a fustot. Tobbe nem. Milyen melyresulyedt dolog volt az, hogy a dohamyosok ugy dohanyoztak egy kozossegi helyen, pl etterem, hogy korulneztek, lattak hogy gyerekek voltak ott, azt tovabb dohanyoztak. Kedves opdohanyos olvaso, ezt hanyszor tetted, vagy nem tetted, korul se neztel. A nagy kepet nezve, ez az emberi viselekedes alja. A kozossegi elet sarba hempergese. Ennek vege. Egy jobb vilag lett otthon. KV

  38. Squier szerint:

    Amióta világ a világ mindenhol a dohányosok voltak az istenek és most hirtelen elveszik tőlük ezt a kiváltságot. VÉGRE! Mindig a nemdohányosoknak kellett fulldokolni és elviselni a rohadt pöfékelést, most végre egy kicsit a nemdohányosoknak is lesz levegőjük. Én rohadtul nem tudom sajnálni őket, a legjobb barátomnak és még az anyámnak is megmondom hogy rohadék dolognak tartom, hogy úgy cigizik, hogy le sem szarja, hogy közben én szívom a másik felét. Most végre megvárhatok egy buszt úgy, hogy nem nekem kell 2-3 méterre állnom a megállótól, és betudok ülni valahova meginni valamit úgy, hogy kapok levegőt is mellé. Szórakozóhelyeken probléma volt ez mindig is, csak a dohányosok beszűkült látása miatt ez bennük nem merült fel. A szeparáció meg a kerthelyiség nem megoldás, mert akkor a baráti társaságoknak is szeparálódni kéne egymástól, és megint a bagósoké lenne a világ, mert azok csak a dohányzó részbe mennének. Ezért jó ez így, ahogy kitalálták, jobb nem is lehetne!!! Főleg azért mert a munkahelyekkel kapcsolatban senki nem mondja hogy ez probléma, pedig igenis az! A dohányosoknak olyan kivételezésekben van részük a legtöbb munkahelyen mai napig, ami eléggé igazságtalan. A legtöbb helyen a dohányos óránként 10percre kimehet bagózni(íratlan szabály de betartják), így a napi mondjuk 8 órából maximum 7-et dolgozik le, a nem dohányos dolgozó meg még ebédszünetre is örülhet hogy kimehet, de ha egyetlen percre megáll megdörzsölni a szemét, vagy ásít egyet, már rá szólnak, hogy miért nem dolgozik. Most talán végre ez is megszűnik!
    Persze, lehet jönni azzal, hogy valaki a kávé illatát nem bírja vagy a tisztítószerét, vagy akármi, csak az a különbség, hogy a dohányzás egy általános probléma, míg a többi kevésbé kontrollálható, mert elenyésző mennyiségű embert érint. Meg azok általában olyan dolgok amiért ha szól az ember, a másik megérti és pl. nem iszik kávét, vagy ő megy arrébb elfogyasztani azt. De a dohányosok általában leszarják ha az ember szól nekik, és ők maradnak, mert úgy gondolják menjen arrébb az akit zavar…
    Ráadásul a dohányzás gazdasági problémát is szül mert egyrészt viszi a pénzt amikor valaki megveszi(mert a bevétel állítólag nem az államnak megy) és akkor is, amikor szívja, mert a munkahelyen napi 1 órával kevesebbet dolgozik így kevesebb pénzt termel, az utcán pedig a kedves dohányos eldobja a csikket így több pénzt kell(-ene ha lenne) az utca tisztán tartására fordítani, ami így jórészt miattuk is olyan, hogy az ember majd elhányja magát….
    Igaz, hogy a kedves politkusok kevés olyannal foglalkoznak aminek van értelme, de ez a döntés nagyon jó, hogy megszületett!!!

  39. Alex szerint:

    Én kint vagyok Angliában és itt már régóta nem lehet rá gyújtani bárokban , discoban, meg étteremben ez eddig oké .Ezzel én is egyet értek attól függetlenül , hogy én is cigizek. De viszont azzal nem értek egyet , hogy kórházban ne lehessen rá gyújtani mert ,azokat az embereket kell figyelembe venni akik bent vannak valami ok véget és kezelésen  vannak bent. Ha például dohányzik valaki és bekerül a kórházba akkor nem tud cigizni az igen nagy gondott tud okozni annak az embernek ha több hétig bent kell neki lenni. Ez véget kellene ott is valami dohányzó helyet biztosítaniuk . 

  40. Istenem szerint:

    A kedvencem, hogy még a dohányzás visszaszorításából is kihozzák az emberek az okos politikai mondandójukat!
    Szerintem pedig a helyes út az amelyiken 1,5 éve járunk. De én erről nem írok litániát, mert nem itt van a helye!
    A dohányzást meg ne hasonlítsuk már össze a kávéval, vagy bármi más folyadékkal, mert engem pl. még egyetlen társaságban sem szóltak meg a borosok, hogy sörözöm és érzik az illatát.
    Ellenben a füsttől a legtöbb helyen nem lehet megmaradni és úgy érek haza, hogy a ruháim és a hajam nagymosásért sírnak!

  41. Deny The Dog szerint:

    Dohányosok vs Nem dohányosok:

    Egyértelmű, hogy mindkét résznek van igaza is, meg nem is. Én nem értem, hogy miért nem lehet szeparáltatni, mert ez a megoldás, hogy kerthelyiség, ez aktualitását veszti amint ismét ránk köszönt a hideg, az, hogy az ország 15%-a vendéglátásból él (és nagyon szerény százalékot mondtam), és az ország legalább 80%-a látogatja is ezeket az intézményeket, az magába foglalja azt a tényt is, hogy olyan szintű minőségromlás lesz ennek a törvénynek a hatására, hogy nem marad más, ismét menni fog az okoskodás, még több hamisítás, lefizetés, megkenés, “extra bérezés”, kinek, hogy tetszik, de változni ilyen téren a végén olyan lesz, mint mondjuk Londonban. Hatalmas nagy embergolyók fognak hömpölyögni a szórakozóhelyek, vendéglátók előtt, és az utcák ( mondjuk képzeljük el a Váci-t) tele lesznek velük. Esetünkben lényegtelen, hogy dohányzom-e személy szerint, végtére is megmondták már a Parlamentben több forumon is tájékoztatták a “szeretett lakosságot”, hogy el lehet innen menni, ha esetleg valamivel nem vagyunk elégedettek, vagy nem tetszik. Tudom, hogy nem mindenkinek van erre opciója, de én azért megosztanám azokkal akik ezt gondolják, hogy nem csak így lehet kilépni ebből az egészből. Megszavasztuk, amit akartunk, nyilván mindenki tudta, hogy nehéz munka lesz, örüljünk neki, hogy legalább energiát fektetnek a politikusok bele, hogy minden törvénykezéssel kedvesen bosszantsanak, irányítsanak, és az legyen amit ők mondanak. Hányan sírnak, hogy nem tudják mi legyen? Mit tegyenek, hát tessék, most van aki megmondja, és nekem senki ne mondja, hogy nem rájuk szavazott, meg így meg úgy, mert ez senkit nem érdekel. Az ország 68,5%-a egyértelműen azt mondta, hogy mondják meg ők, hogy mi legyen. Azóta van kevesebb, mint 0,5%-os emelkedés, drágult az ég világon minden, ami csak drágulhat, az emberek nem fognak tudni egyetemre, főiskolára járni, mert az már csak a kiváltságosoknak fog járni, mivel nem fogják tudni fizetni a diákok az oktatást. Sebaj, megmondták, hogy ni lesz, és megmutatták, hogy mit tudnak :) . Azóta új tereket kaptunk, füstmentes buszmegállókat és bkv területeket, újonnan jövőre már az egyetlen legális életrövidítőt is elveszik tőled, hogy még tovább kelljen életben maradnod, hogy kiszipolyozhassák belőled még egyszer, amit ősapáink már befizettek és mások ősapjai már elloptak, hogy most ők is újra eltehessék, de hát istenem, akinek nem tetszik ,menjen politikusnak és mutassa meg, hogy kell jobban csinálni- Elmondani én is el tudom, hogy mi az ami nem működik és mi az amin változtatni kellene, de azt, hogy jól, hogyan is kell, hát az már így pestiesen szólva, “más kávéház”.

    Összeségében: A dohányzástilalom nem lesz betartva a parlamentben, maximum ők fognak nekünk mosolyogva betartani az ablakból :) Nem is érdemes ezeken bosszankodni, kérem hölgyeim, uraim, mi választottuk. Ha Ön személy szerint nem, akkor sajnos fel kell világosítsam, hogy az ismerősei, barátai, családja, legalább 68%-ban őket választotta.
    Még végső soron annyit, hogy ez az egész nem kellene, csakhogy legyen min csámcsogni, az utca átnevezések is csak erre voltak jók, éljen a Moszkva tér v2.0. Mintha ettől most azt gondolták volna, hogy megszűnnek ott a gondok, ugyanolyan büdös van, ugyanannyi a csöves, ugyanúgy tele van az egész rohadással. Olyan, mint mikor egy nyilvános WC-t próbálnak illatosítani dezodorral…

  42. Delerium szerint:

    Nem tudod: Én speciel dohányzok és a már a kávé illatától is felkeveredik a gyomrom, valamiért nem bírom. Tehát a Te álláspontod is vitatható. Megértem a nem dohányosokat de akkor is… Ez az egész egy nagy maszlag. Kíváncsi leszek, hogy vezető honatyáink is kijárnak-e majd a Parlament oldalába dohányozni. Ettől nem lesz senkinek se jobb, olyanok leszünk mint a tinik, hogy “sutyiban bagózunk” Nagy élmény lesz. Már várom a következő törvényt, hogy ne lehessen zárt térben hagymát pucolni mert egyeseket sírásra késztet.

  43. Oliver szerint:

    Kati, Nem tudod

    Tény, hogy függőség egyik is, másik is, mindkettőnek megvan a társadalom szélesebb-tágabb körében gyakorolt hatása…

    Bár én évek óta nem cigizek már, ez engem is meglepett… Mintha nem lenne min agyalni, hogy ezt a rakás szemetet kitakarítsák (ezt most lehetne részletezni).
    Személy szerint én pár évvel ezelőtt elmentemegy szilveszteri buliba, vettem egy doboz D-offot, a buliban elszívtam, majd mikor kínáltak a többiek, mondván nekem elfogyott, mondtam: köszönöm nem, épp leszoktam… Azóta nem gyújtottam rá (alig 4 évig cigiztem előtte).
    A kávét hasonló modon tettem le 4 hónapja… :) Szerintem mindent lehet, csak akarni kell…
    Személy szerint nem szeretném, ha ez most feszültséget és vitákat váltana ki az emberekből, bár fog… 
    Én, mivel bringázok elég sokat, az egyszemélytszállító-autók füstjét bűntetném első sorban… :) pl… ezért is le fog oltani valaki… :)

  44. Nem tudod szerint:

    Az is “diszkrimináció” kati10, hogy nekem szívnom kell a büdös végterméked ha 1 légtérben vagyunk pedig nem akarom! Természetesen nem tökéletes minden nem dohányos, de az én szenvedélyemhez (függőségemhez) nem muszáj önként partnernek lenned ha nem akarsz! Hívjuk egyszerűen a nevén kávénak, mert az…:)
    Mivel olyan dologról van szó ami egy dohányzó szerint is rossz és káros és másokra is rossz hatással van (passzívan) maximum a szavaiddal élve nehéz leszokni, így a cél adott és ez a törvény is segíthet benne…
    Nincs is annál szebb mikor egy leányzónak büdös a keze és a szája  bagótól…

  45. kati10 szerint:

    ez diszkriminációnak hívják ti idióták! milyen jó h minden nem dohányos olyan rohadt tökéletes, amiért nem dohányzik! a dohányzás egy függőség amiből nem olyan egyszerű kilábani! igen ez hiba! “nem tudod” te biztos k***** boldog gazdag ember vagy amiért nem bagózol, és mindened meg van! “birigikke” te rolad inkább no comment

  46. kisherceg szerint:

    Végre!! Nem fogok bűzleni baráti sörözés után, …
    Dohányosok figyelmébe ajánlanám a nikotin tapaszt, meg az elektromos cigit.

  47. Nem tudod szerint:

    Te “szegény nyomorult ember”, ha nem dohányoznál, akkor máris gazdagabb lennél…

  48. briggike szerint:

    gratulálok, igen intelligens vagy :) látszik, hogy nem fulladoztál még sose a füsttől, egy szórakozóhelyen, vagy baráti sörözés alkalmával egy kocsmában .

  49. dadan001 szerint:

    ba…… szájba a jó k……. édes anyátokat ti rohadt szemetek,hogy jobb dolgotok nincsen mint basztatni a szegény nyomorult embereket még ezzel is büntetitek őket!

  50. Én vagyok szerint:

    Ba……. meg!

Írj hozzászólást »
Ezt olvasta már?

[singlepic id=1311 w=320 h=80 float=left]Kedd késő éjjel több száz rendőr érkezett Gyöngyöspatára, mert a helyi romák és a Véderő tagjai ...