2012. október 2. 9:39.

Csak januárig tarthatók chip nélkül a kutyák, ugyanis 2013 év elejétől minden 4 hónapnál idősebb ebet kötelező elektronikus chippel megjelölni – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Már nem sok idejük van az egyedi azonosítóval nem rendelkező állatok gazdijainak, hogy felkeressék az állatorvost és chipet helyeztessenek a kedvencükbe. A chip meglétét a jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőrzi, melynek hiányáért 2013. január 1-jétől bírság jár.

Az elektronikus transzponder (chip) beültetése legfeljebb 3.500 forintba kerülhet – az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény alapján. A 3.500 forint magában foglalja a szerkezet költségét, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztrációt is.

kutya

Kötelező chip a kutyáknak

A chip nem nagyobb egy rizsszemnél, amit egy injekció segítségével juttat az orvos az állat nyakába. A beavatkozás pedig csupán annyira fájdalmas, mint egy oltás. Az elektronikus azonosító egyébként nem jelent veszélyt az állat egészségére, nincs sugárzása, teljesen ártalmatlan.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a kötelező chipnek köszönhetően átláthatóbb lesz a hazai kutyaállomány, valamint csökken a kóbor állatok száma.

A következő híreink is érdekelhetik:

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
bilincs

Részben súlyosbodott az ítélet Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolása miatt. Sztojka Iván 8 helyett 13 év börtönt kapott, a másik két ...