2011. december 20. 20:54.

hajoroncs 700 éves hajómaradványt találtak a Dunában, Dunaföldvár határában. A szakemberek szerint a roncs a 14. század elejéről, Károly Róbert korából származik. Minden jel – a hajó felépítése, külleme – arra utal, hogy egy régi hajómalom maradványára bukkantak. Ez a hajóroncs Magyarország legrégebbi hajólelete.

A hajó élét egyetlen fatörzsből faragták ki, a pallókat pedig faszegekkel szögelték össze, valamint a „dobozszerű” jelleg és a vasaló alakú test is a szakemberek azon feltételezését támasztják alá, hogy egy régi – 14. századi – hajómalom maradványát találták meg a Dunában. „A hajómalmok két kikötött hajóra épített őrlőszerkezetek voltak. A hajók közötti lapátkereket a folyó erejével hajtották meg, ami rendkívül hatékony megoldásnak számított” – mondta Tóth János Attila, az Argonauta Kutatócsoport búvárrégésze.

A hajó valószínűleg Károly Róbert korából származik. Ezt az elképzelést igazolja egy 1327-ből származó oklevél, ami szerint a pécsi püspök és a helyi földesúr vitájának következtében pusztult el a hajó Földvár határában.

Ősszel az alacsony vízállásnak köszönhetően bukkant fel a roncs. A kiemelésére nem volt elég pénz, ezért a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai lézerszkennerrel dokumentálták a leletet.

A hajómaradvány azóta megsérült, ugyanis ismeretlenek fűrésszel levágták a roncs orrát. A 700 éves fa konzerválás nélkül elporlad és fűtőértékkel sem nagyon bír, ezért teljesen értelmetlen volt a maradvány megcsonkítása.

A következő híreink is érdekelhetik:
Gránátot találtak a Parlamentnél

Gránátot találtak a Parlamentnél

2012. március 8. 14:09.
A Dunában ismét vizák úszkálnak

A Dunában ismét vizák úszkálnak

2010. szeptember 20. 17:29.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=2953 w=320 h=80 float=left]Két év után elkészült a Margit híd, és december 20-án végre megtörtént az építmény műszaki átadás-átvétele. ...