A májrák megelőzésére és megállítására hatásos a sáfrány – derül ki egy legújabb kutatásból. A májrák, vagyis a máj sejtjeiből elsődlegesen kiinduló daganat a világon az ötödik leggyakrabban előforduló rákféle, ami ellen kiváló természetes kemopreventív anyagot jelenthet a fűszer. A rák ellen folytatott küzdelemben egyre nagyobb szerepet kapnak a gyógy- és fűszernövények. Manapság kevés hatékony megelőzési és kezelési mód van a daganatokra.
A krónikus hepatitis B és C vírusfertőzés, a vastúlterhelés, a zsírmáj és a nagymennyiségű alkoholfogyasztás növeli a májrák kialakulásának kockázatát, de például a dohányfüst és a benzingőz is előidézheti a daganatot.
Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a sáfrány antioxidánsokban gazdag, nagyon jó gyulladáscsökkentő és nem utolsó sorban rákellenes hatású, így az orvosok bizakodva vágtak bele az újabb kísérletezésekbe. A szakemberek kutatásai meghozták a kívánt eredmény, ugyanis bebizonyosodott, hogy a sáfránykivonat jelentősen csökkentheti a májban található csomók számát és nagy dózisban teljesen megakadályozhatja azok kialakulását.
A vizsgálatok azt sugallják, hogy a sáfrány tényleg rákellenes hatású, segíti a károsodott sejtek úgynevezett programozott halálát és megakadályozza a daganatos sejtek elterjedését.
A szakemberek a továbbiakban arra keresik a választ, hogy miként működik a sáfránykivonat.