A görögdinnye lehet sötétzöld vagy csíkos héjú, a lényeg, hogy mézédes legyen. Nem kétséges, hogy a nyár egyik legkedveltebb csemegéje a behűtött, piros belsejű ínyencség, hiszen finom, laktató, egészséges és szomjoltó. A dinnye jótékony hatását már az ókori népek is ismerték, népszerűsége pedig a mai napig nem csökkent.
A görögdinnye nem véletlenül az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, jobban mondva zöldség, ugyanis bármilyen hihetetlen a dinnye a zöldségfaj, a kabakosok családjába tartozik. A nyári csemege eredetileg Afrika déli részén volt őshonos, a 16. században már Magyarországon is termesztették, de igazán csak a 18. században terjedt el.
A görögdinnye a nyár egyik hűsítő desszertje, hiszen mézédes, szomjoltó, laktató és számos kedvező hatása van a szervezetre. A dinnyének 90-95%-a víz tartalma, így fogyasztása igazi felüdülést jelenthet a tikkasztó melegben, és közben eltelíti a gyomrot. Tisztítja a vesét és a májat, valamint méregtelenítő és fiatalító hatása sem utolsó. A görögdinnye gazdag káliumban, folsavban és A-vitaminban. A fogyókúrázók egyik kedvelt idénygyümölcse, hiszen 10 dkg csak 29 kalóriát tartalmaz, így bátran lehet fogyasztani.
Szeptember 5-ig, vagyis Lőrinc-napig érdemes minél többet venni és enni a lédús zöldségből. Sokan azt hiszik, hogy augusztus 10-e (szintén Lőrinc-nap) után már nem alkalmas emberi fogyasztásra a dinnye, pedig augusztusban a legfinomabb – mondják a tapasztalt gazdák.