2015. április 17. 14:21.

Nagyon sok ma Magyarországon az eladó panellakás, azonban a hírek szerint ez nem okoz különösebb problémát az ingatlanpiacnak, lévén rendkívül nagy a kereslet is az efféle olcsó lakásokra.

Budapesten megnőtt a panelek forgalma

A fővárosban főleg a IV. és a XV. kerültben rengeteg manapság az eladó panellakás, azonban ezen túlmenően a kereslet is erőteljes rájuk. Budapest teljes egészét nézve ugyanis komolyabb forgalomnövekedésről számoltak be az ingatlanirodák, ami mellett csekély mértékű áremelkedés is jellemző volt az elmúlt hónapokban. A fellendülés okaként a szakértők egyértelműen az alacsony banki kamatokban látják, ami által az ingatlanbefektetés sokkal vonzóbbá vált, mint eddig bármikor.

A fővárosban jelenleg átlagosan az 50-60 négyzetméteres, 8-12 milliós kategóriájú ingatlanok a legkeresettebbek, amelyeket a jelenlegi helyzetben az átlagosnál könnyebben és gyorsabban lehet eladni. A budapesti ingatlankereskedők szerint érdekesség, hogy míg korábban a kétszobás, esetleg az egy plusz félszobás lakásokat részesítették előnyben a vásárlók, addig mára megnövekedtek az igények, így inkább az egy, plusz két félszobás konstrukciók sikeresebbek, vagy a két plusz egy félszobás lehetőségek, tehát nem csak az alapterület, hanem a szobaszám tekintetében is növekedés mutatkozik.

Növekedés várható a négyzetméterárak tekintetében

A panellakás most a legkelendőbb az ingatlanpiacon

A panellakás most a legkelendőbb az ingatlanpiaconEgy igényesen berendezett lakás képes javítani az életmódot

Az elmúlt egy esztendőben nem csak a kereslet növekedett meg a panellakásokra, hanem ezzel egyetemben az árak is megnőttek. Egy átlagos panellakás esetében ez akár 15 százalékos emelkedés is lehetett, aminek következtében a legnagyobb keresletet és kínálatot produkáló XV. és IV. kerületekben 180 ezer forintos négyzetméterárak vannak. A kisebb méretű panelek esetében – 35 négyzetméteres átlagot tekintve – a négyzetméterárak akár a 200 ezer forintot is elérhetik, míg a 60 négyzetméter felettiek 160-170 ezer forint körüli áron alakultak az elmúlt egy évben.

Érdekesség, hogy a téglalakások jelenleg csak alig drágábbak ennél, de az árak emelkedése ebben a szegmensben is megfigyelhető volt, noha kissé visszafogottabban, 10 százalék körüli mértékben. Ennek megfelelően az említett két kerületben már 190-200 ezer forint körüli négyzetméteráron lehet használt téglaházat venni, amennyiben azonban újépítésű ingatlanban gondolkoznánk, ez 300 és 360 ezer forintra is emelkedhet.

A népszerűség is számít

A budapesti ingatlanosok szerint még mindig jelentős mértékben befolyásolja egy ingatlan eladhatóságát az, hogy hol helyezkedik el. A népszerűbb és kedveltebb utcákban ugyanis határozottan könnyebb eladni még a kedvezőtlenebb ingatlanokat is. Természetesen az árakban ez különösebben nem mutatkozik meg, de például a XV. kerületi Páskomliget utcában, vagy az újpesti metróvégállomás közelében sokkal könnyebb lakásokat eladni jelenleg, mint korábban.

A szakértők egyébiránt 2015-ben is további élénkülést várnak az ingatlanpiacon tapasztalt vásárlói kedv tekintetében, ugyanakkor a spekulánsok óvatosabb becsléseket fogalmaznak meg a korábbi növekedéshez képest, méghozzá a devizahitelek rendeződése, illetve a Családok Otthonteremtési Kedvezménye miatt.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

Gyorshír: Zsigó: a kormányzat támogatja az egészséges élelmiszerek előállítását megjelenítve, a(z) Gazdaság témában, Violetta által. Olvasson tovább.. Az élelmiszerlánc-biztonságért ...