2015. augusztus 12. 16:55.

Ha nem is minden párkapcsolat, de bizonyára a legtöbb ilyen együttélési forma eljut egyszer egy olyan pontra – ha csak ideiglenesen is –, hogy a felek között csökken a szexuális étvágy. Talán érdekes lehet, de ez egy tipikusan a mai korra jellemző probléma, amit azzal lehetne magyarázni, hogy elveszett a párkapcsolatokban a szexualitás megítélésének valós, széles dimenziót felölelő értelmezése, amely szerint a témára nem csak fizikai síkon kell tekinteni, hanem lelkileg is. Természetesen azért nem csak ebből a szemszögből közelíthetjük meg a témát.

Mindig magunkban keressük a hibát

Talán meglepő lehet, de a szexuális étvágy csökkenése egy kapcsolatban általában olyan tényező, ami pszichológiailag valamilyen önmagunkban keresendő problémára utal, mégpedig többnyire önbizalomhiányra. Sokan ugyanis elkövetik azt a hibát, hogy a szexre egyfajta szerepjátékként tekintenek, ha viszont nagyon meg akarunk felelni benne magunknak vagy a másik félnek, akkor könnyen elveszhet belőle a korai ösztönösség, és a gyönyör, valamint a vágy. Az intimitásban tehát legfeljebb csak a testiség nyilvánul meg, avagy tudjuk, hogy mit várunk el, hogy mit akarunk kapni, és mit tudunk nyújtani. Noha ez talán sokak szerint normális, éppen ez, a meglepetés hiány az, ami megöli egy kapcsolatban a szexuális étvágyat.

Fontos tehát, hogy egy kapcsolatban a szexualitás csak az egyik alappillér legyen, nem elég arra építeni mindent, mert ha csak az köt össze minket, akkor a kapcsolat idővel képtelen lesz túllépni az időszakosan fellépő unalom veszélyén. Itt jönne képbe a kommunikáció, ami mindig átsegít bárkit az átmeneti, vagy a hosszan tartó vágy csökkenésén. Fontos észben tartani, hogy egy kapcsolat olyan, mint egy szabályos görbe. Előbb fokozatosan emelkedik a színvonal, majd ha meg is marad egy darabig a csúcson, hosszabb távon csökkenés tapasztalható, mert idővel érettebbé válunk, a szerelem átalakul kötelékké és szeretetté, önismeretünk is kifejlődik, mindez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a szerelmi életünk is átalakuljon, és csak rajtunk múlik majd, hogy mennyire. A szex ugyanis egy eszközzé válik, hogy kifejezzük a másik iránti gyengédségünket, ezt azonban éretten és változatosan kell kezelni, máskülönben jön az unalom.

Amikor lecsökken a szexuális étvágy egy párkapcsolatban

Amikor lecsökken a szexuális étvágy egy párkapcsolatban

A gyakori problémák

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a legtöbb esetben a szexuális étvágy csökkenése külső nyomás hatására valósul meg, tehát nem feltétlenül magunkban vagy párunkban kell keresni a hibát. A leggyakoribb okok között a gyerekeket említhetjük, akik alaposan fel tudják borítani egy kapcsolat egyensúlyát – legalábbis egy időre –, de csak rajtunk múlik ezen a téren is, hogy mennyire állunk hozzá rugalmasan az egészhez. Problémát okozhatnak még a munkahelyi gondok és a stressz is, amelyek teljes egészében megölhetik a vágyat, hiszen a sok probléma miatt az emberek szexuális kedve teljesen elmegy.

Itt nyúlhatunk vissza a lelki problémák kezeléséhez, illetve megoldásához, amihez nagyon fontos a kommunikáció, hiszen a meg nem értés, az egymás közé húzott fal hosszabb távon lehűti a vágyakat, és olyan éket verhet két ember közé, amit nagyon nehéz lesz eltávolítani. Ezért fontos, hogy soha ne fojtsunk magunkba semmit, mindig beszéljünk egymáshoz őszintén, és beszéljük át az egymás között lezajlott változásokat, a kialakult problémákat is, mert csak ezzel, a folyamatos kommunikációval érhetjük el, hogy megoldást találhassunk az esetleges problémákra. Noha mindez talán könnyűnek hangzik, de sokkal nehezebb őszintén kommunikálni a másikkal, mint bocsánatot kérni valamiért!

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Fajcsi Astrid

A márciusi Playboy címlaplánya a gyönyörű, magyar Fajcsi Astrid, aki most először és utoljára vetkőzött meztelenre. Fajcsi Astrid életében először ...