2017. május 8. 12:02.

Miközben a méhek kapcsán évek óta azt hallani, hogy óvni és védeni kell őket, egy közeli rokonuk, avagy a darazsak egyre komolyabb problémát, noha talán sokkal inkább kellemetlenséget okoznak országszerte.

Hazánkban a szakemberek szerint közel kétszáz különféle darázsfaj él, és bár nem mindegyikük tekinthető kártevőnek, vagy veszélyesnek, többségük azonban igen, így főként az olyan ismert fajták, mint a lódarázs, a német darázs vagy a kecskedarázs.

Amit a darazsakról tudni kell

A legtöbb darázs fajtától függően 15-20 milliméteres lehet, de akadnak olyan példányok, amelyek akár az 50 millimétert, vagyis az öt centimétert is elérhetik. Sajátosságuk és közös vonásuk, hogy testük színe sárga és fekete, jellemzően csíkos, noha a lódarázs a közhiedelemmel ellentétben teljesen barna. A darazsak testét rendszerint rövid szőr fedi, amit szabad szemmel az ember nem láthat, mint ahogyan fullánkjukat sem, amellyel fájdalmas csípéseket tudnak előidézni, hovatovább mérget tudnak bejuttatni az ember szervezetébe. Kevesen tudják, de a darazsak nemcsak a méheknek közeli rokonai, hanem a hangyáknak is. Rendszerint jelentős, nagyobb méretű fészkeket raknak, amelyek komoly kellemetlenséget okozhatnak a közelben élőknek, hiszen bárhol felbukkanhatnak. Bár rendszerint imádják a víz közeli helyeket, gyakran megbújnak azonban fában, földben, sőt épületekben is. Különösen kedvelik a meleg tetőszerkezeteket ebből a célból.

Darázs

Darázs

A darazsak mindig kolóniában élnek, középpontban egy királynővel, valamint több ezer dolgozóval, akik kis túlzással bármit megtennének uralkodónőjüket. Rendszerint napközben nagyon mozgalmasak, egész nap képesek dolgozni, de szürkület idején mindannyian visszatérnek a fészkükbe, és ott töltik az egész éjszakát – rendszerint nyugalomban, bár vannak darázsfajok, akik éjszaka is aktívak, de legalább repkednek. Sokan úgy védekeznek ellenük, hogy fészküket leverik, megpiszkálják, vagy megbolygatják annak reményében, hogy a darazsak elmenekülnek. A fészek leverése bár valóban megoldás lehet sok esetben, azonban döntő többségében ez és a piszkálás is csak felmérgesíti őket, ezáltal megtámadhatják a közelben élő embereket, hiszen agresszívebbé válnak, sőt mi több, a földre esett fészket napokig nem hagyják el, egyszóval ilyen esetben inkább mindig kérjük szakember segítségét.

A darazsak rendszerint téli álmot alszanak vagy elpusztulnak, a legtöbb rovarral együtt elszigetelik magukat a hidegtől, de amint elmúlik a tél és bejön a jó idő, a királynő felkel, és nekilát a fészek építése mellett kikölteni az első dolgozókat. Ezt követően a dolgozók folytatják az építkezést, és segítik a királynőt a szaporodásban, ezáltal a fészeképítés mellett az utódgondozásról is meglepő módon ők gondoskodnak. Egy darázsfészek lehet egészen aprócska, de akár több ezer rovart is tartalmazhat, ezáltal akár emberméretű lehet. A fészkekben sejtek, a sejtekben pedig peték helyezkednek el, amelyekből lárvák, nagyjából másfél hónap elteltével pedig dolgozók válnak, mely folyamat általában a nyár elején indul be igazán.

A darázsirtás fontossága

A darázsirtásra általában azért van szükség, mert a darázscsípésnek számtalan veszélye van nemcsak azokra, akik allergiásak a csípésre. A darazsak ugyanis a fullánkon keresztül képesek akár nagyobb mennyiségű mérget is befecskendezni a szervezetbe egy csípés során. A méreg azonnali fájdalmat, komolyabb duzzanatot és gyulladást idéz elő. Ha valaki allergiás a darázs csípésére, a reakció nagyon heves lehet, a tünetek azonnal és drasztikusan jelentkeznek, és azonnal szükség van megfelelő gyógyszer, kalciumtabletta bevételére, majd orvos felkeresésére annak érdekében, hogy megkapjuk a megfelelő ellátást. Akár allergiások vagyunk, akár nem, a nyakat és a szemet ért szúrás esetén minden esetben forduljunk orvoshoz, mert egészséges emberek is belehallhatnak egy ártatlannak tűnő nyaki csípésbe egy kisebb duzzanat esetén. Szintén kivizsgálást igényel, ha több szúrás érte a szervezetünket. Ezek miatt a darázs egészségügyi kártevőnek minősíthető, ezért irtásuk különösen fontos.

A darázsirtás rendszerint a megfelelő permetezőszer alkalmazásával történik, amitől a darazsak megbénulnak, vagy rögtön elpusztulnak, de ezt követően a fészek felszámolásának is meg kell történnie. A taglózó szer miatt ugyanis bár a fészken ólálkodó vagy a fészekben lakó darazsak egy része szinte azonnal elpusztul, de a fészek leverése és elpusztítása azt is garantálja, hogy abban az idényben a rovarok már ne térjenek vissza többé. Ez természetesen nem garancia arra, hogy jövő nyáron nem találkozunk újra darazsakkal ugyanott, de abban az évben már nem!

Forrás: eurokartevoirtas.hu

A következő híreink is érdekelhetik:
Amit a D-vitaminról tudni kell

Amit a D-vitaminról tudni kell

2014. március 17. 6:05.
Amit az álmokról tudni kell

Amit az álmokról tudni kell

2014. március 7. 6:05.
cor6

Amit tudni kell a szívinfarktusról

2013. május 16. 6:05.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Áthelyezhető-e egy jakuzzi, és ha igen, mennyi munkával jár?

Egy jakuzzi esetében sokszor előfordul, hogy az építkezés vagy a kertrendezés hevében, esetleg képzeletben olyan helyre kerül beépítésre, amivel kapcsolatban ...