2017. május 3. 10:04.

Egy jakuzzi esetében sokszor előfordul, hogy az építkezés vagy a kertrendezés hevében, esetleg képzeletben olyan helyre kerül beépítésre, amivel kapcsolatban csak később ébredünk rá arra, hogy ez bizony rossz döntés volt, és sokkal jobb lenne, ha máshol lenne.

Ilyen esetekben felmerül a jakuzzi átköltöztetésének gondolata, amibe sokan beleborzonganak, hiszen nem tudják, hogy mennyi munkával jár egy ilyen folyamat, esetleg lehetséges-e.

A költöztetés előtt legyünk körültekintőek

Egy jakuzzi átköltöztetése természetesen nem lehetetlen feladat, ezáltal legyen szó akár arról, hogy egyszerűen útban van és rossz helyre került, akár arról, hogy jobb lenne máshol, fontos körültekintőnek lennünk a téma kapcsán. A jakuzzik áthelyezése kapcsán az első és legfontosabb dolog talán az, hogy rendkívül nehezek, éppen ezért könnyen lehet, hogy az egész rokonságot, illetve baráti kört meg kell mozgatnod ahhoz, hogy át tudjátok vinni az új helyre. Tudni kell ugyanis, hogy egy kisebbnek számító, mindössze háromszemélyes jakuzzi is eléri üres állapotában a 200 kilogrammot, ami nem egy emberi erővel megmozdíthatatlan súly, azonban annyira rossz az alakjuk, hogy egyáltalán nem állnak kézre, így cipelésük nehézkes lehet. Éppen ezért érdemes lehet vagy szakemberre bízni a költöztetést, vagy beszerezni olyan emelőket, spanifereket és olyan sok segítséget, amennyit csak tudunk, hogy a mozgatás és a szállítás biztonságos legyen.

Jakuzzi költöztetése lépésről-lépésre

Amennyiben jakuzzit költöztetnénk, az imént elhangzott okokból kifolyólag érdemes lehet rendkívül körültekintően eljárnunk és megterveznünk a mozgatás lépéseit. Ehhez nyújtanánk némi segítséget az alábbiakban, amelyek kizárólag akkor működhetnek, ha sík terepen költöztetnénk a jakuzzit.

1. Elsőként készítsünk egy rendkívül alapos és átfogó tervet azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán hová szeretnénk vinni, és milyen útvonalon szállítanánk a hatalmas súlyú medencét, ahhoz pedig milyen eszközöket alkalmazz. Keress spanifereket, kesztyűket, sok rongyot, hungarocellt és ha van, akkor egy olajos emelő, valamint egy kis kerekes kocsi sem árt a vontatáshoz.

Áthelyezhető-e egy jakuzzi, és ha igen, mennyi munkával jár?

Áthelyezhető-e egy jakuzzi, és ha igen, mennyi munkával jár?

2. Tisztítsd meg a szállítás útvonalát, jól gondold meg, hogy mi, merre és hány lépés, mindemellett pedig legyen előkészítve a terep a medence fogadására. Kérdések ne legyenek előtted, mindenre tudnod kell a választ, sőt mindenre lenned kell egy B-tervednek, hiszen akkora súlyt és olyan értéket mozgattok meg nemsokára, ami könnyen képes súlyos sérüléseket okozni, és törékenységéből kifolyólag javítási költségei sem alacsonyak – ha egyáltalán javítható sérülés keletkezik rajta.

3. Amennyiben kész a tökéletes terv, szállítás előtt áramtalaníts minden egyes elektromos eszközt, ezáltal húzz ki mindent, és bizonyosodj meg arról, hogy a medence biztonságosan kimozdítható a helyéről. Arra is figyelj oda, hogy semmiféle alkatrész, zsinór vagy más egyéb ne lógjon ki, és ne akadályozzon senkit a mozgatásban, ne botoljon meg benne valaki, ne okozzon sérülést sem a tereptárgyakban, se másban. A biztonság kedvéért befedheted a medencét valamilyen csomagolóanyaggal, de a tervezett útvonalat is kipárnázhatod a biztonság kedvéért.

4. Ezt követően engedjük le a medencét és töröljük szárazra. Ez utóbbinak különösen fontos szerepet lesz abban, hogy a jakuzziból ne csöpögjön a víz, és ne tegye csúszóssá az amúgy is rossz fogású szerkezetet, valamint az útvonalat, mert abból könnyedén súlyos balesetek is következhetnek.

5. Ennyi előkészület után jöhet a valódi munka, avagy a szállítás. Ehhez először emeljétek meg a jakuzzit a barátokkal vagy egy emelővel, és dúcoljátok alá az egészet – oldalanként érdemes haladni a nagy súly miatt –, vagyis kerüljön a levegőbe az egész szerkezet.

6. Ha van hordozóeszközünk, a dúcolást úgy alkossuk meg, hogy aláférjen, és amennyiben biztonságosan alátettük, akkor lassan ráereszthetjük, és megkezdhetjük a hurcolást.

7. Amennyiben nincs hordozónk, akkor fogjuk meg a sarkoknál – 4-6 ember elég ehhez a művelethez általában –, egyenes derékkal emeljük meg a szerkezetet, és induljunk meg vele lassacskán, apró lépésekkel a medence új helye felé. Ha közben le kell tenni, nagyon lassan, lehetőleg előre felépített dúcra helyezzük el, hogy könnyebben fel tudjuk venni ismételten.

8. Ha elértünk a jakuzzival a célterületre, akkor ott is először dúcoljuk alá a sarkokat, majd addig emeljük, vagy csökkentsük a magasságot, amíg el nem érjük a tökéletes beépítési helyzetet. Ha ez megvan, csatlakoztassátok a lefolyókat, az áramforrásokat, építsétek vissza a medencét, majd tölthetitek is meg vízzel, hogy a jól megérdemelt munka után pihenjetek benne egyet.

A következő híreink is érdekelhetik:
Heinz igen – Szűcs nem

Heinz igen – Szűcs nem

2010. július 17. 14:16.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Inzulinrezisztenciával is lehet fogyni

Az inzulinrezisztencia (röviden IR) napjaink népbetegségévé nőtte ki magát, rengetegen szenvednek tőle, sokan vannak, akik még csak nem is tudnak ...