2013. február 12. 12:06.

Atomot robbantott Észak-Korea – közölték dél-koreai és japán források, miután szokatlan földrengést észleltek. Összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsát, a dél-koreai hadsereg riadókészültségben van.

Észak-Korea 2013. február 12-én végrehajtotta harmadik kísérleti atomrobbantását. A japán meteorológiai ügynökség 5,2-es fokozatú, a természetes földrengéstől eltérő földlökést észlelt helyi idő szerint 11.57-kor, körülbelül egy kilométeres mélységből, a Koreai-félsziget északi felén. A dél-koreai védelmi tárca szerint a rengést egy 6-7 kilotonnás nukleáris robbantás okozta.

Dél-Korea azonnal kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását. Barack Obama amerikai elnök elítélte a robbantást és nemzetközi fellépést sürgetett.

atomrobbanás

Észak-Korea atomot robbantott

Észak-Korea kedden megerősítette az atomrobbanás tényét. A KCNA állami hírügynökség közleménye szerint sikeresen és tökéletesen hajtották végre a föld alatti nukleáris robbantási kísérletet, amelynek célja az ország védelmének és szuverenitásának erősítése volt az Egyesült Államok folyamatos ellenségeskedésével szemben. Az atomrobbantáshoz egy miniatürizált nukleáris eszközt használtak, amelynek a korábbiaknál nagyobb volt a detonációja.

A szöuli védelmi minisztérium közölte: nem tartja kizártnak, hogy a robbantást hamarosan újabb követi.

A következő híreink is érdekelhetik:
rakéta

Észak-Korea fellőtte a rakétáját

2012. december 12. 10:44.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
XVI. Benedek pápa

Február 28-án lemond tisztségéről XVI. Benedek pápa. A 85 éves katolikus egyházfő állítólag idős kora miatt határozott így. Az elmúlt ...