Az áfonya is csatlakozott a szupergyümölcsök köréhez, ugyanis már napi egy adag is segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulását. A szupergyümölcs jelzőt azok a gyümölcsök kapják, amik kimagaslóan gazdagok vitaminokban és tápanyagban. Az elnevezés még 2005-ből származik, de akkor azokra a gyümölcsökre illették a jelzőt, amikből a magas tápanyagtartalmú gyümölcsleveket készítették.
A marketingkifejezés azonban gyorsan átalakult, és ma már a legegészségesebb gyümölcsöket illetik a jelzővel. Az áfonyán kívül szupergyümölcs a szőlő, a nóni és a gránátalma is. Közös tulajdonságuk, hogy az egészségre jó hatással vannak és csökkentik a különböző betegségek kialakulását tápértéküknek és antioxidáns hatásuknak köszönhetően.
Az immunrendszer megfelelő működését biztosítja az áfonya magas C-vitamin és antioxidáns tartalma. Már napi egy adag áfonya jótékony hatással van az emberi szervezetre, és aki rendszeresen fogyasztja, annak segíti a szív, az erek és a szem egészséges működését, valamint megakadályozza a daganatos betegségek kialakulását.