2017. július 22. 13:22.

A gépjárművek adásvétele sokat egyszerűsödött és gyorsult az évek során, de még mindig nagyon összetett és időnként sok bonyodalmat okozó aktus.

Ez nem véletlenül van így. A gépjárművek alapvetően nagy értékű ingóságok, amelyek sokkal alkalmasabbak bűncselekmények, visszaélések elkövetésére, mint a helyhez kötött ingatlanok, vagy a hétköznapokban sokkal ritkábban használt egyéb nagy értékű ingóságok, például ékszerek. A gépjárművek összetett jellege sajnos számos ügyeskedésre, trükközésre ad lehetőséget azok számára, akik szeretik megkerülgetni a hivatalos, tisztességes utakat. Ezek a lehetőségek aztán az autók adásvételénél is okozhatnak kellemetlen meglepetéseket.

Az autóátírás buktatói

Az autóátírás buktatói

A külföldről behozott autók előtörténete eleve homályos lehet, hiszen minden jogharmonizáció ellenére az Európai Unió országaiban nem egységes az autók adásvételét és forgalmazását keretek közé szorító szabályozás. Még kérdésesebb a helyzet, ha Unión kívüli országból származik a vásárlásra kiszemelt gépjármű. Ezért érdemes lehet származás-ellenőrzést kérni, amivel néhány ezer forint ellenében megtudhatjuk, hogy körözik-e az autónkat, illetve hogy az alvázszámához milyen típusú és évjáratú gépjármű tartozik.

Régi autó tolvaj trükk, hogy az egy adott országban ellopott autóra egy másik országból lopott rendszámtáblát tesznek és azt akár egy harmadik országban értékesítik. Az ilyen egyszerű bűncselekmények felderítése szűrhető ki ezzel a lépéssel, bár ez sajnos időbe kerül. A próbarendszámos autókkal is érdemes vigyázni, hiszen a próbarendszám nem igazi rendszám, ha egykor hivatalosan lett is kiadva ma már nem biztos, hogy érvényes, időnként egyszerű hamisítvány. Ilyennel egyébként sem lehet gépjárművet eladni.

A céges autók is sok visszaélésre adnak lehetőséget, és sok fejfájást okozhatnak, ha mondjuk egy súlyos köztartozásokkal terhelt, felszámolás alatt álló cég autóját vesszük meg. Sokan nem tudják, de az E-cégjegyzék használatával bárki bármilyen cég adatait ingyenesen, regisztráció nélkül lekérheti. Ebből rögtön kiderül, hogy érvényes-e az adott cég adószáma, hogy ki az ügyvezetője, vagy hogy folyamatban van-e ellene végrehajtás.

Általában elmondható, hogy csak jól beazonosítható eladótól vegyünk rendben lévő papírokkal kínált autót, és kerüljük az ügyeskedőket és az árcsökkentő okoskodásokat. Nem érdemes spórolni a papírmunkán sem, mert a későbbiekben nagyon ráfizethetünk.

Támogató: Gépjárműátírás.hu

A következő híreink is érdekelhetik:
Lakást vagy házat vásároljunk-e?

Most lehet érdemes házat venni!

2014. november 7. 11:57.
Betiltják a Bitcoint több országban

Betiltják a Bitcoint több országban

2014. február 10. 8:30.

Hozzászólás írása: