2017. április 21. 15:05.

Az inzulinrezisztencia (röviden IR) napjaink népbetegségévé nőtte ki magát, rengetegen szenvednek tőle, sokan vannak, akik még csak nem is tudnak róla.

Az IR-t prediabétesznek is szokás nevezni – ilyen esetben a vércukorszintek még nem emelkedettek, viszont az cukorhoz mért inzulinszintek már magasak, és csak a magas inzulinszint képes a megfelelő tartományban tartani a cukrot. A magas inzulinok hatására a hasnyálmirigy idővel elfárad, nem lesz képes elegendő inzulint termelni a cukorszintek normalizáláshoz, és kialakul a diabétesz.

Az orvosok nem tekintik az IR-t betegségnek, inkább egy állapotnak. Az IR-t OGTT vizsgálattal (0-60-120 perces cukor és inzulinérték vizsgálattal, HOMA index értékkel) lehet kideríteni, az értékekkel pedig endokrinológus szakorvos foglalkozik (a diabetológus orvos elsősorban már a kialakult a cukorbetegek doktora, és nem az IR-ben szenvedőké).

Az inzulinrezisztencia terápiája elsősorban mozgásból és diétából áll, de az orvos kiegészítheti ezt gyógyszerrel és vitaminokkal, amennyiben indokolt. Bár vannak vékony IR-esek, a legtöbben nők szenvednek ettől a problémától, és általában olyanok, akik jelentős túlsúllyal rendelkeznek.

Inzulinrezisztenciával is lehet fogyni

Inzulinrezisztenciával is lehet fogyni

A legtöbb beteg arra panaszkodva keresi fel kezelőorvosát, hogy már mindent megpróbált, de mégsem tudott lefogyni. Az IR-re ezen kívül más panaszok is jellemzőek, például étkezések utáni rosszullétek, édesség utáni vágy, kellemetlen szőrösödés, stb. Az állapot szerencsére megfelelő diétával, étrendkiegészítőkkel és mozgással kezelhető, tünetmentessé tehető.

Fontos azonban tudni, hogy a diéta élethosszig tart, a tünetek csak akkor enyhülnek vagy múlnak el, ha kitartóak vagyunk. A diétában száműzni kell minden hozzáadott cukrot, a finomított liszteket csak állagjavításra lehet használni. Figyelni kell, hogy naponta legalább ötször vegyünk magunkhoz táplálékot, és meghatározott szénhidrátmennyiséget és termékeket vegyünk magunkhoz.

Ha mindent maradéktalanul betartunk, akkor a fogyás nem maradhat el. (Akik nem szeretnének fogyni, azok a dietetikusuk által beállított nagyobb szénhidrátmennyiségtől nem fognak fogyni) Léteznek különféle étrendkiegészítők, amelyekkel lehetőség van meggyorsítani a folyamatot, de legyünk türelmesek, ne akarjunk túlságosan sokat fogyni, mert az sem egészséges. Nagyobb súlyból könnyebb veszíteni, de akkor se csüggedjünk, ha stagnálunk. Kellő kitartással, megfelelően beállított diétával, mozgással és a gondosan kiválasztott táplálékkiegészítőkkel garantált lesz a siker.

Fontos, hogy ne fogyókúraként gondoljunk erre a „diétára”, hanem életmódváltásként, és ne siettessünk semmit. Az életmódot egész életében tartania kell az IR-esnek, különben nagy a rizikó, hogy előbb vagy utóbb kialakul a cukorbetegség.

A következő híreink is érdekelhetik:
Fogyás zsírégető ételekkel

Fogyás zsírégető ételekkel

2015. július 14. 9:05.
Centikben mérve – egy kis kitartással rövid időn belül mérhetővé válik az eredmény

A fogyás áldásos hatásai

2014. szeptember 2. 11:31.
Társaságban könnyebb a fogyás

Társaságban könnyebb a fogyás

2013. december 8. 12:05.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Próbáljunk meg naponta legalább hét órát aludni

Rengeteg tanulmány látott már napvilágot arra vonatkozólag, hogy mennyit kellene ideálisan aludnia az embereknek. Ezekben a kutatásokban néha ellentmondásos eredmények ...