2012. október 3. 18:59.

400 millió forintos inkasszó miatt Esztergom fizetésképtelenné vált: nem tudja utalni a segélyeket és ha a helyzet nem rendeződik, télen fűtés nélkül maradhat a város.

400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az állam az esztergomi önkormányzat számláját az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére. Így a város teljesen fizetésképtelen lett, ugyanis az inkasszó kifizetéséig semmire nem tud pénzt fordítani – mondta Tétényi Éva, a város független polgármestere.

Az intézmények működésére és a bérekre december végéig van pénz, másra viszont nincs fedezet. Ha Esztergom városa nem tud megállapodni az állammal, akkor a rászorulók nem kapnak átmeneti segélyt és nem tudják finanszírozni a gyerekek étkeztetését, továbbá előfordulhat, hogy sokan fűtés, víz és áram nélkül maradnak a téli hónapokban, ugyanis a város fizeti a bérlakások egy részében a közüzemi számlákat.

fizetésképtelen

Bedöntötte az állam Esztergomot

A csődhelyzet minden esztergomi lakost érinthet, ha a város nem tudja fizetni a közvilágítást, a szemétszállítást és az utak téli takarítását.

“A kormányon múlik, hogy hagyja-e továbbra is a város romba döntését, avagy azonnali segítséget nyújtva szakmai és pénzügyi megállapodásokat köt a bajba jutott esztergomi önkormányzattal” – jelentette ki Tétényi Éva.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy korábban többször indítványozta: a képviselők kezdeményezzenek tárgyalást a kormánnyal, azonban erre a fideszes többség nem volt hajlandó, mint ahogy nem támogatta az újabb adósságrendezési eljárás kezdeményezését sem.

Zoltai Dániel, a pénzügyi bizottság fideszes tagja elmondta, hogy a Fidesz a város hitelezőivel korábban megegyezett, hogy 580 millió forintnyi adósság kifizetését decemberre tolják, így az állami inkasszó után is maradt volna pénze a városnak. Ennek ellenére a polgármester szeptember végén a fizetési határidő előtt 880 millió forintot átutalt a hitelezőknek, értelmetlenné téve ezzel a frakció tárgyalásait és kezdeményezését.

A következő híreink is érdekelhetik:

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
nyerőgépek

A parlament október 2-ai döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését. Nyerőgépekkel csak játékkaszinókban lehet játszani a jövőben. ...