Jó hír a sör és bor kedvelőinek, hogy napi egy pohár a nemes italokból erősíti a csontokat és csökkenti a csontritkulás kockázatát – állítják a tudósok. A törékeny csontúak számára ajánlott az alkoholos italok fogyasztása, na persze csak mértékkel, ugyanis könnyen rámehet a máj egészségére.
Napi egy pohár bor, fél egészség, különösen a törékeny csontok számára – derül ki a legújabb kutatási eredményekből. A nemes nedű napi fogyasztása ugyanis mérsékli a csontritkulás kialakulásának kockázatát ásványi anyag tartalmának köszönhetően. A Kelet-Angliai Egyetem és a King’s College szakemberei azt mondják, egyedül a bornak van jótékony hatása a csontritkulás megelőzésében, a többi alkoholos italnak – se a sörnek se a töményeknek – nincs ilyen hatása.
Érdekes, mivel a Cambridge-i Egyetem professzora, Jonathan Powell épp a sörre esküszik. A tudós szerint a hagyományos brit ale, felsőerjesztésű sör ideális szilíciumforrás, ami kulcsfontosságú a csontok megújulásához. Persze nem korsószámra kell inni a sörből, csupán napi egy pohár megengedett a csontok karbantartása érdekében.
Az antialkoholistáknak sem kell elkeseredniük, ugyanis az egészséges csontok megőrzésének nem feltétele a sör- és borfogyasztás. A Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF) egy háromlépéses, egészséges csontokat és erős izmokat eredményező stratégiát dolgozott ki, ami alapján megelőzhetjük a csontritkulást:
- Megfelelő mennyiségű D-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe
- Együnk kalciumban és fehérjében gazdag ételeket
- Napi szinten végezzünk izomzatot erősítő gyakorlatokat