2012. december 12. 10:44.

Magyar idő szerint december 12-ére virradó éjjel Észak-Korea sikeresen útnak indította a műholdját szállító rakétáját.

A kilövés után mintegy másfél órával Föld körüli pályára állt a műhold – közölte Phenjan. Később az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság, a Norad is megerősítette, hogy észlelték a rakéta indítását, ami az űrbe szállított egy eszközt.

Japán és dél-koreai közlések szerint a hordozórakétát helyi idő szerint 9 óra 49 perckor indították el Észak-Korea északnyugati részéről. A rakéta átrepült a Sárga-tengeren, a Kelet-kínai tengeren, illetve az Okinawa-szigetek felett, és nem tért le a kijelölt pályáról.

A kommunista diktatúrának 1998 óta a mostani már az ötödik rakétakilövési kísérlete, a nagy hatótávolságú rakéták fejlesztésén pedig évtizedek óta dolgoznak. A rakétakísérleteket a nyugati világ egyértelműen Észak-Korea nukleáris programjának részeként tekinti, míg Phenjan azt állítja, csak műholdat szeretne pályára állítani. A legutóbbi, áprilisi próbálkozásnál a rakéta mindössze egy percet töltött a levegőben, majd kettétörve az óceánba zuhant.

rakéta

Észak-Korea sikeresen fellőtte rakétáját

A mostani rakétaindítás miatt Japánban teljes készültségbe helyezték a hadsereget, a dél-koreai elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését, míg a nyugati diplomáciai források szerint az USA is az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte.

A néhány napja bejelentett kilövési kísérlet egyszerre szól Kim Dzsongun hatalmának demonstrálásáról, apja halálának egyéves évfordulójáról, és a kiélezett dél-koreai elnökválasztási kampányról, amelybe közvetve akár az északi vezetés is beleszólhat.

Japán és dél-koreai katonai források korábbi közlései szerint az Unha-3 rakéta hatótávolsága a 10.000 kilométert is meghaladhatja. A rakéta képes lenne elérni az Egyesült Államok nyugati partját, például Los Angeles városát is.

Phenjan ősszel jelentette be, hogy az USA nyugati partját elérő rakétákkal rendelkezik, ezt azonban amerikai szakértők vitatták.

A következő híreink is érdekelhetik:

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
árny

A thaiföldi rendőrség letartóztatta R. Péter feltételezett magyar gyilkosát Bangkokban.A magyar állampolgárságú - a hazai hatóságok előtt N. Gáborként ismert - ...