2012. február 21. 12:29.

nevetes Tudta-e, hogy testmozgásnak is kiváló a jóízű nevetés, amelyet belső kocogásnak is nevezhetünk? A kutatók állítása szerint a mosolygás erősíti az immunrendszert, és a sokat nevető emberek ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben. A nevetés a legkellemesebb testedzés, hiszen úgy hat a szervezetre, mint egy közepes intenzitású „kardio” edzés.

Milyen változásokat eredményez a legjobb orvosságnak is nevezett kacagás?
Megdolgoztatja a szív és érrendszert, javítja a szervezet vérellátását, karban tartja a szívritmust. Feszültség és stressz oldó hatása vitathatatlan. Megóvja, erősíti az immunrendszer védekező-képességét, megelőz és gyógyít egyaránt.  A kedvező élettani hatások hátterében a nevetés hatására felszabaduló „boldogság hormon”, az endorfin áll. Ennek előállítását serkenti a mosoly, de leginkább a felszabadult nevetés.
A nevetés nem kerül pénzünkbe, mégis a legjobb orvosság, mert jót tesz testünknek – lelkünknek. Még a mellékhatásai is mind pozitívak!
Búnak-bajnak legjobb a szemébe nevetni, tartja a szólás is. Anyanyelvünk nemzedékről nemzedékre hagyományozta át ezt a fajta bölcs gondolkodást a hahota hasznos voltáról.    A nevetés földünk valamennyi kultúrkörében kivétel nélkül megtalálható, tehát egyetemes emberi képesség és univerzális érték. Ráadásul nem kell különös módon elsajátítani, csecsemőkortól kezdve megjelenik, mint egyfajta élettani működés.   A nevetésnek nincsen sem vallása, se nemzetisége, se politikai pártállása.

A hahotázás nyelvi korlátot sem jelent, hiszen hasonlóképpen mondják az angolok, japánok, franciák, vagy épp magyarok. A gond manapság csak az, ha túl keveset merünk megengedni magunknak belőle. Márpedig a statisztikai mutatók szerint a gyermekkorban átlagos napi 400 hahota helyett a felnőtt átlag ma alig 15. Eszerint egyre ritkábban nevetünk, holott egyre több ártalom veszélyezteti egészségünket, éppen ezért sokkal több boldogság hormonra lenne szüksége szervezetünknek.

Hogyan tudunk lehetőleg többet nevetni az eddig szokásosnál?
Ehhez talált ki leleményes módszert egy indiai orvos, Dr. Madan Kataria, a Laughter Club, azaz HAHOTAKLUB hálózatot, amely az 1995-ös kezdetek óta mára már világméretű mozgalommá nőtte ki magát, Indiától Európáig, Ausztráliától Amerikáig.
Kataria doktor a jóga ősi légzőgyakorlataira alapozva fejlesztette ki nevettető módszerét, kiegészítve azt olyan általános érvényű tapasztalatokkal, amelyek mindenhol igazak. Így például: “Ne a kifogásokat kutasd, hanem ösztönözd magad, ha valamit meg akarsz tenni!” “Tettesd, míg egyszer anélkül is megy, magától!” “A szemkontaktus másokkal segít feloldani a kezdeti gátlásokat!” “Csoportos helyzetben a nevetés ragályos és vészesen terjed!” (Ezt Karinthy: Röhög az egész osztály-a óta már mi is jól tudjuk…) “A mozgás aktivizálja, felélénkíti, táncba hívja az érzéseket is!”, hangoztatja a huncut kacaguru, Dr. Kataria, és zenével, tánccal jól meg is mozgatja hahota-tanítványait.
“ÉLTETŐ NEVETÉS” címmel magyar nyelven is megjelent dr. Kataria sikerkönyve

Ezek után igaz-e, hogy feltétlenül a felszabadult nevetés a legjobb gyógyszer mindenre?
Talán úgy a leghihetőbb, ha ki-ki maga is kipróbálja! Hol? Például itt:
Félórás hét-indító Hahotajóga-foglalkozás minden héten, hétfőnként reggel hétkor! Továbbra is INGYEN csatlakozhat bárki Budapesten, a Hegyalja útnál, a Gellért-Hegyi Víztározónál.

Szintén INGYENES HAHOTAKLUB-foglalkozások vasárnaponként délután 2-kor (időjárástól függetlenül) Budapesten, a Margit-szigeti szökőkútnál.

A következő híreink is érdekelhetik:

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=3293 w=120 h=240 float=left]A magyar államadósság csökkentése volt a nemes célja a hétvégi jótékonysági koncertnek, amit a Papp László ...