2017. április 21. 11:01.

Rengeteg tanulmány látott már napvilágot arra vonatkozólag, hogy mennyit kellene ideálisan aludnia az embereknek. Ezekben a kutatásokban néha ellentmondásos eredmények születnek, egyesek ragaszkodnak a nyolc órás alvás szükségességéhez, mások szentül hiszik, hogy akár hat és fél óra is elegendő lehet egy egészséges felnőtt számára.

Az alváskutatás mára már tudománnyá nőtte ki magát, számtalan kutató próbál rájönni arra, hogy mi is pontosan az ideális alvásidő. Minden szervezet más és más, de általánosságban elmondható, hogy a hét óra körüli alvást tekintjük ideálisnak. Ettől természetesen eltérhetünk, és sokan el is térnek. Egy Sleep nevű magazinban megjelent kutatás szerint azok a felnőttek voltak a legkevesebbet betegszabadságon, akik 7,6-7,8 órát aludtak átlagosan. Az ennyi időt alvó emberek átlagosan 5,6 napot voltak betegszabadságon, míg az ennél kevesebbet/többet alvók átlagosan 9 napot.

További tippek alvás témában

A mai rohanó, stresszes világban sok embernek nincs ideje a pihentető alvásra. Sokan mondják, hogy majd hétvégén bepótolják a kieső órákat, de az emberi szervezet nem képes két nap alatt regenerálódni, és feldolgozni az állandó alváshiányt. A sok idegeskedés is árthat az alvásnak – vannak, akik órákig a bárányokat számolják, mások pedig csak felületesen alszanak.

Jobb, ha nem fordulunk egyből orvoshoz, hogy altatót kérjük. Ezek a szerek ugyanis az alapproblémát (idegeskedés, nyugtalanság) nem szüntetik meg, cserébe sok mellékhatással járnak. Ha mindenképpen valamit szeretnénk tenni az álmatlanság ellen, akkor macskagyökér tartalmú táplálékkiegészítőt vagy citromfüvet fogyasszunk altató pirulák helyett. A meditáció és az agykontroll is segíthet ellazulni.

Az sem mindegy, hogy milyen a szoba, ahol álomra szenderülünk. Tartsuk mindig rendben, ha zavaró a fény, akkor húzzuk le mindig a redőnyt. Nagyon fontos a matracunk minősége és keménysége. Ha matracot boltban vásárolunk, akkor pár perces teszt pihenés nem elég, hogy élesben is biztosan jó lesz a számunkra. Egy rosszul megválasztott matrac komoly gondokat okozhat, és jelentősen megrövidítheti az alvásidőnket. Szerencsére ma már a legtöbb helyen vissza lehet cseréltetni a matracot, ha mégsem lenne megfelelő (webáruházban főleg, ahol sok esetben esély sincs a kipróbálásra). A jó matrac nem olcsó – ha mindenképpen spórolni szeretnénk, akkor inkább az ágykeretre szánjunk kevesebbet.

Próbáljunk meg naponta legalább hét órát aludni

Próbáljunk meg naponta legalább hét órát aludni

A legtöbb embernek elalvási gondjaik vannak, de akadnak olyan emberek is, akikre éppen az ellenkezője igaz. Egyeseknél előfordul, hogy nagyobb az alvási igényük, ez általában több napi 9-10 óránál. Ha gyanúsan sokat alszunk, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat, mert lehet, hogy többről van szó, mint egy kis tavaszi fáradtság.

A következő híreink is érdekelhetik:
Gondosan válasszunk matracot, hiszen egészségügyi problémák merülhetnek fel, ha nem a megfelelőt vesszük meg

A pihentető alvás titkai

2013. december 23. 14:19.
Hány oldalas az internet?

Hány oldalas az internet?

2011. szeptember 13. 10:40.
Hány barátba kerül a szerelem?

Hány barátba kerül a szerelem?

2011. augusztus 31. 19:06.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
A klasszikus hímzéstől a gépi hímzés megjelenéséig

A hímzés története határozottan a varráshímzéshez vezethető vissza, amikor az eljárást még elsődlegesen az egyes ruhaelemek pontos összeállításához használták. A ...