2018. március 12. 13:12.

A legnépszerűbb építészeti, kőműves és kertrendezési munkálatok alapanyagai a homok, a murva, a kavics és a sóder. Számtalan felhasználási területük teszi őket ilyen kelendővé, hiszen nem csak a komoly munkákat elvállaló, nagy ipari cégek, hanem az otthonaikat szépíteni szándékozó lakossági ügyfelek is előszeretettel vásárolják a különböző TÜZÉP telepeken vagy erre szakosodott áruház láncokban.

Segítségükkel szebbé tehetjük otthonainkat, utakat, járdákat építhetünk, dekorálhatjuk kertünket és persze építési alapanyagként is alkalmazhatjuk őket. Ilyen termékeket kínál pl. a Békás Ép.Ker. ömlesztett termékei.

A homok

A homok a legkülönfélébb kőzetek és ásványi anyagok legapróbb szemcséiből álló törmelék. A különböző zúzalékokat a víz, a szél és a jég formálta apró szemcsévé és rendszerint nehéz pontosan megállapítani, hogy honnan ered, hiszen a legtöbb kőzet alkalmas homoknak. A talajmechanikai és építőipari gyakorlatban is szemnagyság szerint osztályozzák a homokot 0,063 és 2 milliméter közötti méretekben. Jellemzően finom és durva szemű homokot különböztetünk meg.

A homokot az építőiparban és otthoni építkezés során is fel lehet használni betonozási és vakolási munkálatokhoz. Díszkertek, járdák, járdaszegélyek alapozásához vagy bármilyen kültéri járólap és beton aljzatához kiegyenlítésre tökéletes. Ezenkívül a gyerekek is imádják így homokozónak vagy kiskertnek is ideális.

A murva

A murvát az építőiparban közvetlenül nem használják, de a ház körül annál inkább, hiszen kellemes színe van és rendkívül tartós. Ezért nem csak díszítőelemként, hanem utak kialakítására is alkalmas. Az ágyazó murva (2-5 mm) tökéletes fehér színű, apró díszkert dekoráció és térkövezésnél is kiváló segédanyag. A kerti murva (5-20 mm) az egyik legnépszerűbb, hiszen számos felhasználási területe van a díszítéstől kezdve a gyalogló járdákon át a kocsi feljárókig. Az úti murva (20-55 mm) méretéből adódóan elsősorban mellékutak, kocsi beállók vagy járdák alapjául szolgál.

Homok, kavics, sóder, murva - Amit tudni kell ezekről

Homok, kavics, sóder, murva – Amit tudni kell ezekről

A kavics és a sóder

A kőműves munkák legtöbbjének az egyik legfontosabb alapanyaga, a jó minőségű sóder. A sóder tulajdonképpen különböző méretű kavicsokból tevődik össze, amiket évmilliók alatt koptatott a víz, ezért rendszerint folyókban, tengeren és tavak partján fordul elő. A jellemzően kvarc és kvarcit szemekből álló csiszolt kavicsok méretük alapján kerülnek osztályozásra és besorolásra.

A sóder felhasználás előtt alapos mosáson esnek át, hiszen egyes kavicsokat vastag agyag réteg fed, ami akadályozná a felhasználhatóságot. Felhasználható építkezéskor, betonozási munkálatok során házalapokhoz, járdák kialakításához, parkolók, feljárók vagy lépcsőzetek építéséhez. Az apróbb szemű sóder rendkívül jó vakolóhabarcs alapanyag, de térkövek lerakásához és fugázáshoz is felhasználható. A nagyobb szemű kavicsokat tartalmazó sóder díszkerteket, parkokat és kerti tavakat is díszíthet.

A következő híreink is érdekelhetik:
cor6

Amit tudni kell a szívinfarktusról

2013. május 16. 6:05.
natha_no_osz-300x196

Amit a szénanátháról tudni kell

2013. március 20. 9:35.

Hozzászólás írása: