2011. november 17. 14:42.

sugarveszely Hónapokon keresztül szivárgott a  jód-131 izotóp a Csillebércen működő izotópgyár kéményén keresztül, ám a lakosság egészségét nem veszélyeztette – tudatta Környei József , az Izotóp Intézet Kft. cégvezetője. Környei József azt is kihangsúlyozta, hogy nem ő miattuk mértek a szokásosnál magasabb radioaktív sugárzást Közép-Európában.

A csillebérci izotópgyárban az év első felében észrevették, hogy a gyártás során a kéményen keresztül nagyobb mennyiségben – ám még a határérték alatt – szökik a jód-131. Nyáron leállították a termelést és átalakították a szűrőberendezést, ám a szeptemberi újraindítás után továbbra is magas értéket mutatott a kiáramló jód-131. A cég ekkor ismét leállította a gyártást, hogy jobb szűrőket építsen be.

Az Izotóp Intézet Kft. cégvezetője kihangsúlyozta, hogy a megnövekedett jód-131 kibocsátás saját értékeikhez képest volt magasabb, ám az még így is a megengedett határérték alatt volt. Környei szerint az elmúlt hetekben Budapest légterében mért jód-131 bizonyos hányada nagy valószínűséggel az Izotóp Intézet Kft. általi kibocsátásból származott, ám a saját környezetellenőrző állomásuk által mért adatok szerint azoknak nem volt egészségügyi, sugár-egészségügyi következményük.

Környei József úgy nyilatkozott, hogy Csehországban és Európa más pontjain az elmúlt napokban megemelkedett radioaktív sugárzás, ami nem származhat kizárólag az ő cégüktől, ám valamelyest hozzájárulhattak.

Sáfrány Géza, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója elmondta, Magyarországon a jód-131 részecskékből származó radioaktív sugárzás mértéke az OKI összes mérőállomásán visszaállt a normál, úgynevezett háttérszintre.

Magyarországon a Csillebércen működő Izotóp Intézet Kft. rendelkezik engedéllyel és tapasztalatokkal a jód-131 gyártásában, amit orvosi célra, elsősorban a pajzsmirigy vizsgálatára és gyógyítására alkalmazzák. Jód-131 izotópot az Európai Unióban csak néhány helyen, Lengyelországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban és Magyarországon gyártanak.

A következő híreink is érdekelhetik:
A szmog még tart, de a riadónak vége

A szmog még tart, de a riadónak vége

2011. november 21. 8:58.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=2713 w=320 h=80 float=left]A Ne gyújts rá! Világnapot minden év november harmadik csütörtökén rendezik meg, vagyis idén november 17-én ...