2018. március 6. 12:33.

A szigetelés hallatán sokaknak csupán a lakások, házak belső tereinek téli melegítése jut eszébe, azonban a hőszigetelés a meleget nem csak bent tartja, de kint is. A hőszigetelés nem csupán a téli zord idő kint tartására alkalmas, de a nyári kánikulát sem engedi be.

Lényegében a szigeteléssel egy egyszerű hőszabályozót kapunk, mely a lakások belső tereinek hőmérsékletét igyekszik óvni. Télen a lehűlés, a fűtéssel elért kellemes hőmérséklet benntartása a célja, nyáron pedig megakadályozza a lakás túlzott felmelegedését. A jó hőszigetelés akár 6-7 Celsius foknyi nyereséget is jelenthet.

A nyári kánikulában rettenetes érzés, mikor a kinti forróságból a benti melegbe érkezünk. sajnálatos módon szigetelés vagy légkondicionáló berendezés nélkül aligha lehet kellemes klímát teremteni, mikor kint tombol a hőség. A megfelelően épített házak esetében, a tájolás nagy segítség, ám önmagában van, hogy nem elég. Szintén használható, de koránt sem nagy eredménnyel járó megoldás az esti lehűléskor alkalmazott nagy szellőztetés, valamint a ventillátorok használata, melyek csupán a meleg levegőt áramoltatva adnak pillanatnyi enyhülést.

A megfelelő szigeteléssel nyert 5-7 Celsius fok nagy különbség, melyet azonnal érzékelhetünk, amint belépünk a szigetelt épületbe. A hőszigetelést nem csupán az oldalfalakon, de a födémnél is fontos kialakítani, hiszen a házat a hő minden oldalról éri, sokszor egyenesen fölülről jön a legnagyobb melegítő hatás.

Hőszigeteléssel a nyári kánikula ellen

Hőszigeteléssel a nyári kánikula ellen

Mivel aki szigetel, nem csupán a nyári komfortérzetét óhajtja biztosítani, de a téli hideget is kint tartaná, valamint spórolna közüzemi számláinak jelentős részén, ezért is fontos, hogy az egész ház szigetelve legyen, az oldalfalaktól a födémig. Ebbe beletartoznak a nyílászáról is, hiszen a rosszul záródó, vagy rossz minőségű, nem kellően szigetelő nyílászárókon jelentős meleg szökik ki vagy épp be, évszaktól függően.

A szigetelésnél nagyon fontos, hogy bár jól kell „zárnia”, mégsem szabad szellőzetlenül hagynia a falakat, a lakást. A nem szakszeren feltett szigetelés, melyhez nem alakították ki a szellőzést biztosító „utakat”, akár penészedést is előidézhet főleg a téli időszakban, mikor egyes lakásoknál ilyenkor még a mosás, főzés, forróvizes fürdőzés is hatalmas páralecsapódással jár.  Szerencsére megfelelő szakemberek által végzett szigetelésnél ilyen nem történik meg, ez a kellemetlenség inkább a házi megoldások következménye.

A következő híreink is érdekelhetik:
Tető szigetelése purhabbal (fotó: purmester.hu)

Purhab: A tetőterek hőszigetelése

2016. augusztus 2. 19:09.
vakáció

Rövidebb lesz a nyári vakáció

2012. április 26. 16:57.
MÁV: őszi menetrend, nyári kánikula

MÁV: őszi menetrend, nyári kánikula

2011. augusztus 23. 9:35.

Hozzászólás írása: