A bútorgyártás egyik legnagyobb mennyiségben gyártott darabja az ebédlőasztal. Nem csoda, hiszen minden háztartásnak, legyen az kis lakás vagy nagy családi ház, a berendezésnek az ebédlőasztal egy központi eleme.
Miért olyan fontos egy ebédlőasztal? Mert itt folynak a családi ebédek, vacsorák, jobb esetben még a reggelik is. itt ülünk össze a barátokkal egy kávéra vagy a nagy családi körrel megünnepelni születésnapot, karácsonyt. Az ebédlőasztal szinte az egész család vagy baráti kör életének egyik főszereplője, ezért fontos annyira, hogy a legmegfelelőbb darabot válasszuk.
No de mi alapján válasszunk ebédlőasztalt? Melyek azok a kritériumok, amiknek meg kell felelnie a bútorgyártás eme kezdetektől fogva nagy jelentőséggel bíró produktumának? Milyen legyen az az ebédlőasztal?
Először is a legfontosabb, hogy elférjen az adott helyiségben. Az ebédlőasztalnak úgy kell beférnie a számára kijelölt helyre, hogy a köré telepítendő székeken mindenki kényelmesen foglalhasson helyet. Emellett a kényelemhez, sőt, inkább a megfelelő felhasználáshoz szükség van annyi helyre, hogy a körbeült asztal lehetőleg legalább két oldalán „körül járható” legyen. Sokan szeretik kuckósítani lakásukat és a konyha egyik sarkában pados megoldást választanak, egyedi konyhabútor készítéssel. Ez rendkívül kedves látványt nyújt, igazi otthonos kialakítás, egyetlen hátránya, hogy a belsőbb részekre nehéz beülni, kimászni onnan, főleg, ha már mindenki helyet foglalt. De egy jó társaságban ez sem lehet akadály.
Az étkezőasztal szélességének minimum 90cm-nek kell lennie, különben az étel és a teríték aligha fér el rajta megfelelően. Az ennél keskenyebb asztalok csak átmeneti megoldásnak, rövid ideig vagy nem családosan használt albérletekbe valók. vagy akár nyaralók kis helyiségeibe, szükségmegoldásnak.
A bútor kiválasztásánál fontos szempont, hogy általában hányfős családnak, társaságnak konyháját, étkezőjét díszíti majd. Egy kétfős család számára, elegendő egy picika asztal, de négyfős csalás esetén a hatfős asztalok a legkényelmesebbek. A vendégekre sem árt gondolni, hiszen, ha van helyünk, akkor miért kéne nyomorogni négyen egy kétfős asztalnál?
Az asztal formája is rendkívül fontos. Van, aki szereti a kör asztalokat, azonban szintén sokan még mindig a hagyományok négyzet vagy téglalap alakot részesítik előnyben. A kör alakú asztalokhoz általában nagyobb hely szükséges, hogy székekkel megfelelően körülpakolhatóak legyenek.