A jövőben megadóztathatják a kevés gyümölcsöt tartalmazó lekvárokat és szörpöket, amitől a magyar gyümölcstermelés fellendülését várják – áll a vidékfejlesztési tárca közleményében. A mostani rendelet szerint nem lehet lekvárnak nevezni azokat a készítményeket, amik 35%-nál kevesebb gyümölcsöt tartalmaznak, ám a köznyelvben mégis lekvárként élnek mindenkiben.
A Vidékfejlesztési Minisztérium legújabb törekvése, hogy az alacsony gyümölcstartalmú lekvároknak és szörpöknek magasabb legyen az adótartalma, mint a több gyümölcsöt tartalmazó termékeknek. A javaslat egyik hasznos hozadéka lehet a magyar gyümölcstermelés fellendülése – áll a tárca közleményében.
A vidékfejlesztési tárca azt szeretné, hogy az alacsony gyümölcstartalmú készítmények eltűnjenek a magyar piacról, így támogatva a helyes és egészséges táplálkozási szokásokat, illetve ezzel kedveznének a magyar mezőgazdasági termékeknek is.
A törvénymódosításról már zajlanak a tárcaközi egyeztetések.
A Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi kezdeményezése révén már sikerült azt elérnie, hogy az aromás szeszek jövedéki adóját megemeljék, így 50%-kal emelkedett egyes alkoholos italok adója.
Ezzel szemben a sör, a bor, a pezsgő és a minőségi szeszes italok esetében csak 5% volt az adóemelés.