2010. július 7. 6:21.

www.erdosreneehaz.hu A rákosmenti Erdős Renée Ház legújabb kiállítása  július 3-30-ig tekinthető meg. A Pozsonyi Magyar Galéria kiállítása Hommage ’a Esterhazy címmel várja az érdeklődőket. Ha pedig ellátogatunk ebbe a különleges szépségű villába, érdemes végignéznünk a Ház állandó tárlatait is.

A villában 1990-től egy állandó helytörténeti kiállítás van, főleg dokumentum-másolatokból, és a Néprajzi Emlékház anyagából, mely egy néprajzi szobarészlet, továbbá az Epress-kamarakiállítás a gyűjtőtől, Epress Rezsőtől. Erdős Renée-nek az emlékszobája, valamint a Merzse-mocsárnak, a kerület határában lévő természetvédelmi területnek az élővilágát bemutató dioráma-kiállítás található még az épületben. 2005-ben az egész anyagot új kiállítássá szervezték át. A képző- és iparművészeti időszaki kiállítások alkalmával a XX. század olyan kimagasló egyéniségei, mint Czimra Gyula, Kotász Károly, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Csekovszky Árpád, Reich Károly, Laborcz Ferenc, valamint a ma élő, kortárs művészek közül is számosan mutatták meg alkotásaikat.

Erdős Renée a XX. század első felének egyik legnevesebb magyar költőnője-írónője
1879-ben született a Felső-magyarországi Érseklélen, egy sokgyermekes zsidó családban, és 1956-ban Budapesten halt meg.

Budapesten tanult színészetet, de tanulmányait abbahagyta, és a költészettel foglalkozott. Első verseiben merész lélekábrázolást adott a női lélekről. Költészetével Ady Endre költészetére és Bródy Sándorra is hatással volt. Bródyval közelebbi kapcsolatba is került; a szakítás után pedig egy olaszországi kolostorba vonult és felvette a katolikus vallást. Ő az első nő a magyar irodalomtörténetben, aki meg tudott élni kizárólag az írói munkásságából. Fülep Lajos művészettörténész felesége lett és 1944-ig Rákoshegyen élt.

1927-ben megvásárolta Rákosmente egyik legszebb, a főváros védettsége alatt álló épületét, amelyet 1895-ben emeltek a bejárat fölött lévő dombormű szerint Szűz Mária és Szent György lovag segedelmével, ahol 1944-ig lakott. A villában 1990-től egy állandó helytörténeti kiállítás van, főleg dokumentum-másolatokból, és a Néprajzi Emlékház anyagából, mely egy néprajzi szobarészlet, továbbá az Epress-kamarakiállítás a gyűjtőtől, Epress Rezsőtől, Erdős Renée-nek az emlékszobáj, valamint a Merzse-mocsárnak, a kerület határában lévő természetvédelmi területnek az élővilágát bemutató dioráma-kiállítás található még az épületben. 2005-ben az egész anyagot új kiállítássá szervezték át. A képző- és iparművészeti időszaki kiállítások alkalmával a XX. század olyan kimagasló egyéniségei, mint Czimra Gyula, Kotász Károly, Kisfaludi Strobl Zsigmond, Csekovszky Árpád, Reich Károly, Laborcz Ferenc, valamint a ma élő, kortárs művészek közül is számosan mutatták meg alkotásaikat.

A Rákosmenti Erdős Renée Ház Helytörténeti Füzetek című könyvsorozatot ad ki, amiben részletes leírások találhatók a helytörténet témájában.

/Forrás: www.erdosreneehaz.hu/

A következő híreink is érdekelhetik:
Macskakiállítás a Lurdy Házban

Macskakiállítás a Lurdy Házban

2010. november 16. 16:11.
Helytörténeti érdekességek Csepelen

Helytörténeti érdekességek Csepelen

2010. július 6. 13:04.
“Palota évszázadai”

“Palota évszázadai”

2010. június 29. 13:01.
Repülők a házban

Repülők a házban

2010. június 10. 7:05.

Hozzászólás írása:

Comments are closed.

Ezt olvasta már?

[singlepic id=201 w=320 h=100 float=left]Egy igazán érdekes, ideiglenes kiállítást tekinthetünk meg, amennyiben ellátogatunk a Csepeli Helytörténeti Múzeumba. A kiállításon Toplis ...