2013. március 13. 16:10.

Az idő egyre melegszik, és lassacskán itt a tavasz, és nem lesz szükségünk fűtésre, de nem árt, ha előre gondolkodunk, hiszen néhány hónap, és itt a következő fűtési szezon, érdemes tehát elgondolkodni egy kondenzációs kazán beszerzésén. Miért is?

Fontos megvizsgálni a nyílászárókat, és szükség esetén cserélni őket, lehetőleg még jóval a fűtési szezon előtt, hogy legyen időnk megoldani a felmerülő problémákat. Rengeteg energiát és pénzt lehet megspórolni ezzel, hiszen nagyon bosszantó, ha a jól felfűtött lakásból egyszerűen csak elillan a meleg.

A hideg időben érdemes teljesen lehúzni a redőnyöket éjszakára, így még tovább bent marad a meleg. Léteznek ma már különféle hőszigetelő redőnyök is, azok még nagyobb hatékonysággal működnek, érdemes ennek a beszerzésén is előre gondolkozni, és nem az utolsó pillanatra hagyni. Nappalra azonban nem szabad leengedni a redőnyöket, hagyjuk, hogy a napfény beáramoljon a lakásba.

A kondenzációs gázkazánnal olcsóbb a fűtés, mintha központi fűtésünk lenne (kép: www.ventil-team.hu)

A kondenzációs gázkazánnal olcsóbb a fűtés, mintha központi fűtésünk lenne (kép: www.ventil-team.hu)

Központi radiátoros fűtés vs. gázkazán

A központi fűtéssel rendelkezőknek akkor is fizetniük kell a szolgáltatás árát, ha nem is fűtenek, a nyári időszakokban erre pedig semmi szükség nincsen. Kiváló megoldást jelenthet, ha rendelkezésre áll kondenzációs kazán vagy gázkazán, mellyel szintén tudunk fűteni, a hagyományos (központi fűtéses) radiátor helyett. A kondenzációs kazánok 20%-kal jobban teljesítenek hagyományos társaiknál. A kondenzációs technika segítségével a távozó füstgázból a visszatérőt előmelegíti, az égéstermék pedig 60 ℃ alá hűl le. Ennek a technikának köszönhetően 109%-os hatásfokot lehet elérni.

Ugyan némelyik terméknek elég borsos az ára, de az energiatakarékos működésnek hála az árát néhány fűtési szezon alatt visszahozza. A kazánokba való invesztálás kizárólag hosszútávon fizetődik ki, ezt nem árt előre leszögezni, így nem lehet csodát várni egy-két hónap használat alatt.

Bármelyik kazán mellett döntünk, fontos a kémény rendszeres, évenkénti ellenőrzése. Se ezen, se a szénmonoxidmérő berendezésen nem szabad spórolni, egy ilyen készülék életeket menthet.

A következő híreink is érdekelhetik:
Gyógyszereket helyettesítő megoldások

Gyógyszereket helyettesítő megoldások

2013. október 17. 22:50.
Alternatív megoldások otthoni edzéshez

Alternatív megoldások otthoni edzéshez

2013. szeptember 16. 6:05.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
kerecsens%C3%B3lyom1

Élet a természetben: Újraindult a kerecsensólyom “valóságshow” az interneten közzétéve, a(z) Természet és Élővilág témában, Eni által. Tovább is ...