2013. február 18. 17:01.

Már a kertek alatt a tavasz – feltehetően ezt jelzi, hogy megérkezett hazánkba az első gólya.

Ismét a Veszprém megyei Tüskevárra érkezett meg az első gólya. Mint 10 éve mindig, most is a település Kossuth utca 9. előtti villanyoszlopán található fészek gazdája érkezett vissza elsőként. A madarat 2013. február 18-án látták először a településen.

A hím állat jól tűri az emberek közelségét, ám a behavazott földeken még nehezen talál magának élelmet. Éhen halni mindenesetre nem fog, ugyanis a helybéliek etetik. A gólya tavaly áttelelt Tüskeváron.

gólya

Megérkezett Magyarországra az első gólya

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy egyre gyakrabban találkozni az országban áttelelő fehér gólyákkal. A fokozottan védett madarakból – természetvédelmi értéke 100.000 forintra tehető – Magyarországon mintegy 5.000 pár lehet.

A gólyák jellemzően emberi környezetben – régen magas fákra, később kéményekre, templomtornyokra, manapság jellemzően oszlopokra – építik fészküket, amelynek helyét mindig vizes élőhelyek közelében választják meg. A táplálékukat nedves réteken, tarlókon keresgélik, főként nagyobb rovarokat, ebihalakat, békákat esznek, de elfogyasztják az apró rágcsálókat, halakat, kígyókat is.

A következő híreink is érdekelhetik:
Tiszavirágzás a Tisza alsó szakaszán

Tiszavirágzás a Tisza alsó szakaszán

2011. június 14. 10:30.
Új tanösvényt avattak Újpesten

Új tanösvényt avattak Újpesten

2011. június 4. 8:01.
A tavasz első zöldsége: a retek

A tavasz első zöldsége: a retek

2011. április 9. 12:22.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Schmitt Pál

Egy fővárosi, 2. kerületi lakóparkban lakik albérletben Schmitt Pál és felesége, pedig a volt köztársasági elnöknek elvileg élete végéig járna ...