A május 28-án megrendezett Laskafesztiválra és Tócsni Partira immár 4. alkalommal kerül sor a Nógrád megyei faluban, Kazáron. 57 csapat – köztük szlovák, finn, lengyel és erdélyi résztvevő – küzd meg azért, hogy a legfinomabb ételt készítse el a rendezvény látogatóinak. Több helyen, köztük a versenyző csapatoknál is lesz mód megkóstolni az elkészült laskát és tócsnit, valamint a recepteket is megkaphatják az érdeklődök.
A kazári rendezvényen nem csak laska és tócsni kerül terítékre, hanem rétes, zúzapörkölt, bab- és palócgulyás valamint halászlé is lesz. De a szlovákok jóvoltából haluskát is lehet enni, illetve a finnek kalácssütéssel készülnek.
A hagyományőrző Nógrád megyei faluban a Laskafesztivál ideje alatt is meg lehet tekinteni a vasalómúzeumot, a tájházat, a bányászházat, a gyufacímke- és a falvédő-kiállítást, a mackó- és babakiállítást valamint a Hagyományőrző Galériát. Akinek úgy tartja kedve, az ellesheti a szövés fortélyait a kézműves házban, valamint más népi mesterséget is kigyakorolhat. Az est sztárvendége Fenyő Miklós lesz, majd a fesztivál laskabállal zárul.
A tavalyi Laskafesztiválon új országos rekordot állítottak fel a résztvevők, ugyanis 24 órán át összesen 5679 laskát sütöttek, 448 kiló burgonya, 110 kiló liszt, 7,6 kiló zsír, és 6 kiló só felhasználásával.