2013. december 2. 14:00.

Forrón tűz le a nyári napnak a sugara, miközben a szobában is elviselhetetlen a meleg. Néhol a klíma oldja a kedvet, vagy a ventilátor kavarja fel a hangulatot.

Ilyenkor csak azzal foglalkozik mindenki, hogy kevés mozgással kibírja a hőség okozta fáradalmakat. Ebben a hónapban nem nagyon foglalkozik a lakosság a nyílászárók állapotával, mert a melegben nem kell, hogy jól teljesítsenek az ablakok és a kezdődő hibák ilyenkor nem „láthatóak”! A nyár elmúltával beköszönt az ősz és rögtön a küszöböt kezdi rágni a fagyos tél, amikor sokan észreveszik, hogy a hideg ott ül a kanapén, miközben a higanyszál a hőmérőn alig akarja elérni a 20 Celsius fokot.

Sokan bíznak, bízunk abban, hogy a régen beszerelt ablak vagy bejárati ajtó nem fog soha tönkremenni. De ez csupán egy lehetetlen álom, mert tudjuk, hogy „ami elromolhat, az el is romlik”! Így van ez az ablakokkal is, mert egy 70-es vagy 80-as, de akár a 2000-es évek elején beszerelt ablakok már hőtechnikailag nem töltik be funkciójukat. Hangtechnikai védelemről már nem is beszélek.

Nyáron már biztos adott volt a probléma az ablakkal, csupán nem foglalkozott vele senki, mert a melegben nem volt mindez prioritás. Pedig a melegben is sokkal jobban funkcionál egy jól szigetelt ablak. Ha hőszigetelésről beszélünk, akkor azt is tudnunk kell, hogy a befele áramló hideg és meleg levegő ellen is véd az ablak. Továbbá a lakásban a klíma által kialakított kellemes hűvös hőmérséklet is jobban megmarad, ha egy új nyílászáró védi az otthonunkat, a költséghatékonyságról nem is beszélve.

Télen az első fagyot követően észrevesszük, hogy a függönyünket mozgatja a szél és a lakásunk komfortfokozata sem a régi. Nincs mire várni, ki kell az ablakainkat cserélni!  Egy jó hőszigetelési paraméterekkel rendelkező ablak komoly, barátja lehet a sárga csekkjeinknek és az egészségünknek is, ezért azonnal cselekednünk kell.

Megoldás az, hogy a régi elhasználódott fa vagy műanyag ablak helyett egy új modern műanyag vagy borovi fa ablak kerüljön. Minden esetben a minőség legyen az első és legfontosabb szempont.

Téli hónapokban ablak kibontása és beépítése?

Talán érdekesnek tűnhet mindez, de csak azoknak, akik nem foglalkoznak ablakforgalmazással és beépítéssel. Régen, amíg sok ház épült, volt egy trend, miszerint az ősz végével az ablakoknak a helyükön kellett állniuk és ezután a belső munkák folytatódhattak. A régi időkben is volt csúszás az építkezésen, így nem egy esetben a téli fagyokban is szereltek be homlokzati nyílászárót!

Műanyag nyílászáró beépítése

Műanyag nyílászáró beépítése

Igaz, hogy ma nincs sok új építés, de annál több lakásfelújítás történik akár télen is! Fontos, hogy nem csak nyáron lehet ablakot cserélni, hanem télen is. A nyílászáró beépítés egész évben végezhető munka. Nyári és a téli beépítés közötti különbség csupán abban mutatkozik meg, hogy a szakemberek átváltanak egy másik típusú szerelőhabra. Nem szeretném eltitkolni azt a különbséget sem, miszerint a téli beépítés azért is kellemesebb, mert az izzadság cseppjei nem zavarják a beépítőket a munkában.

Attól se féljünk, hogy a lakás picit ki fog hűlni azokban az órákban, míg a munka zajlik! A jó hír az, hogy igen picit hűvös lesz bent abban a pillanatban, de a felfűtést követően a kellemes klímaviszonyok már mindent feledtetni fognak. A beépítés után energiát spórolunk meg és nem az utcát fogja fűteni!

Egy átlagos ablakcsere maximum egy nap, de ez sokkal kevesebb is lehet, ami már a cserélni kívánt ablak darabszámától függ.

Jó vásárlást kívánok!

cseke_zsolt_pallasz

Cseke Zsolt
BAA csapata
www.pallasz.hu

A következő híreink is érdekelhetik:
Mi az az outlet?

Télen is divatosan!

2013. november 28. 14:50.
Madáretetés télen

Madáretetés télen

2013. november 24. 20:05.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Egy igényesen berendezett lakás képes javítani az életmódot

Az interneten számtalan cikk foglalkozik azzal, hogy hogyan lehet széppé varázsolni az otthonunkat. Némi kutakodással belőlünk is válhat amatőr lakberendező, ...