2012. március 22. 13:44.

Az influenzából kezd kilábalni az ország, de a jó idő beköszöntével újabb veszély fenyegeti az embereket, mégpedig a kullancs. A kullancsszezon általában március végén, április elején kezdődik, de a kellemes tavaszi időjárásnak köszönhetően már megjelentek a vérszívó állatok.

A kullancsok nem csak távol a városoktól, a kedvelt kirándulóhelyeken jelennek meg, hanem a lakott területeken lévő parkokban és kertekben is tömegesen élnek.

Felesleges abban reménykedni, hogy a téli kemény mínuszok befolyásolják a kullancsok megjelenését, ugyanis ezek a vérszívók mérsékelt égövi állatok, amik hozzászoktak a Kárpát-medence időjárásához, így az állományban nem tesz kárt a nagy hideg.

Dr. Kapiller Zoltán kullancsszakértő szerint már nem a védőoltás a legjobb megoldás kullancs ellen, hanem a személy védelme, ugyanis az állatok elözönlötték a zöld területeket. Már most érdemes beszerezni a kullancsriasztó spray-ket, krémeket és golyós dezodorokat. Ha zöld övezetbe megyünk, akkor fokozottan figyeljünk a vérszívókra.

Kullancsveszély

Kullancsveszély

Nem árt felkészülni az esetleges kullancscsípésre. A gyógyszertárakban vehetünk kullancskanalat, mellyel szakszerűen el lehet távolítani a vérszívót és érdemes kullancstesztet is beszerezni, amivel meg lehet állapítani, hogy fertőzött állattal van-e dolgunk.

Lyme-kórt okozó baktériummal a kullancsok körülbelül 10-30%-a, míg a vírusos agyhártyagyulladás kórokozójával az állatok körülbelül 0,05%-a fertőzött – mondja a szakember.

A következő híreink is érdekelhetik:
Állatok Világnapja a Budakeszi Vadasparkban

Állatok Világnapja a Budakeszi Vadasparkban

2011. szeptember 30. 10:59.
A valutaváltás aranyszabályai

A valutaváltás aranyszabályai

2011. augusztus 10. 14:09.
Figyelem, kullancsveszély!

Figyelem, kullancsveszély!

2011. május 27. 9:23.

Hozzászólás írása:


Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 35 bytes) in /web/budapestkereso/helyitipp.hu/wp-includes/wp-db.php on line 1228