A tél végi változékony idővel gyakran együtt jár a meghűlés vagy hétköznapi nevén a nátha. Ezért jó, ha tudjuk, hogy erre kitűnő „orvosság” a forró húsleves. Ez ma már tudományosan is bizonyított tény! Amerikai kutatók klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy a húslevestől gyorsabban gyógyulnak a betegek.
Miért legjobb a tyúkhúsleves?
- A húsleves blokkolja szervezetünkben a gyulladásos folyamatokért felelős fehérvérsejtek, úgynevezett neutrofilok működését.
- Olyan fehérje (cisztein) van a megfőzött tyúkhúsban, amely gyulladáscsökkentő, és mérsékli a nyálkahártyák duzzanatát is.
- A tyúk mellehúsában különösen sok cink található, és ez a nyomelem immunerősítő hatású.
- Talán a legegyszerűbb ok: a forró, nedves környezetet a vírusok nem kedvelik, márpedig az igazi húsleves ilyen. A gőzölgő lé segíti a légutak váladékainak ürülését, gyorsítja a gyógyulást.
Más bajra is lehet orvosság? Igen!
- A húsleves csökkenti a vérnyomást. Aki tehát magas vérnyomásban szenved, , annak ajánlott hetente egyszer-kétszer fogyasztania.
- A húsleves kitűnő orvosság a másnaposságra is.
Hogyan főzzünk jó húslevest?
Természetesen minőségi hozzávalókból, lassú tűzön, gazdagon zöldségezve.
Ha ugyanis gyorsan főzzük a húst, a létfontosságú fehérjék lebomlanak.
A felforralt levest habjától szépen letisztítva, 80-90 fokon gyöngyöztessük addig, amíg a
hús is megpuhul.
Mikor fogyasszunk több húslevest?
Amint a meghűlés első tüneteit tapasztaljuk!
Amíg a megfázás el nem múlik, fogyaszthatunk napi egy-két tányérral.
Fontos, hogy a lével együtt a zöldséget és a húst is együk meg, mert csak így tudja gyógyító hatását kifejteni.
Tudni kell, hogy a zacskós, vagy kockából készült levesek nem ilyen értékesek! Ha egészségesebbek szeretnénk lenni, érdemes házilag elkészíteni levesünket!