A 2013-as év különleges itala tíz magyar főzde tizenkét prémium meggypálinkájának blendjeként áll össze.
Minden évben más-más gyümölcsből készült nedűt kiáltanak ki az év pálinkájának. Míg 2012-ben a barack volt a favorit, addig jövőre a meggy éve lesz, így az év pálinkája is természetesen a savanykás gyümölcsből fog készülni.
A magyar pálinkaházak szakemberei már ki is választották a legjobb tételeket a főzdék által beküldött prémium kortyok alapján. A bírák – akik maguk is pálinkafőző-mesterek voltak – végül 10 főzde 12 meggypálinkáját, köztük a cigány- és vadmeggy párlatokat választották ki az év pálinkájához. A különleges italba a Schiszler, Márton és lányai, Villányi, Békési, Rézangyal, Gusto, Hírös, Csalló, Harmatrázó, Újfehértói Fürtös pálinkák kerültek. A blend tavaszig pihen, hogy jól összeérjenek az ízek.
A nagyközönség majd a Budapesti Pálinkafesztiválon, május 16–19. között kóstolhatja meg először a prémium nedűt, melyből 1.500 darab fél literes, egyedi tervezésű, piros színű palack készül.