2013. március 4. 16:20.

Hatalmas orvosi bravúr Amerikában: sikerült kigyógyítani egy kislányt a veleszületett HIV-fertőzésből.

Egy HIV-fertőzött anya Mississippi államban világra hozta gyermekét. A nő nem részesült terhesgondozásban, így retrovírus-ellenes szert sem kapott. A kicsiről születése után szinte azonnal megállapították, hogy szintén HIV-fertőzött.

Az eddigi általános orvosi gyakorlat szerint a HIV-fertőzött csecsemőket életük végéig kezelni kell, nehogy a vírus elhatalmasodjon immunrendszerükön és kifejlődjön az AIDS. Ám ezzel a picivel  más történt: Hannah Gay, a Mississippi Egyetem járványügyi gyermekorvosa a babának – akinek nevét direkt nem hozták nyilvánosságra – a születése utáni 31. órában három erős HIV-gyógyszerből készített keveréket adott be.

HIV

Áttörés: gyógyítható a HIV-fertőzés

A szokásosnál korábbi és gyorsabb kezelésnek hála a csecsemő hónapokig jól fejlődött és a rutinvizsgálatok nem mutattak ki vírust a vérében. Amikor azonban a kislány elérte a másfél éves kort, az édesanyja eltűnt vele. Hónapok hosszú kutatása után sikerült csak az eltűnt baba nyomára bukkanni, ekkor újabb teszteket csináltak. Az orvosok megdöbbenve tapasztalták, hogy bár a gyermek több mint fél évig nem kapott gyógyszert, negatív eredményeket produkál, vagyis sikerült kipusztítani a szervezetéből a vírust.

A HIV-fertőzés felfedezése óta eltelt 32 év alatt ez a második eset, hogy valakit teljesen sikerült meggyógyítani. Az eredmények biztatóak, de természetesen további tesztek szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák: a kezelés, amit a ma 2 és fél éves kislány kapott, működhet-e másoknál is

Az eredmény azért is nagyon fontos, mert – noha sok országban képesek megakadályozni, hogy a vírus az anyáról átterjedjen a magzatra – a világon évente mintegy 330.000 HIV-fertőzött csecsemő születik, főként a Szaharától délre fekvő Afrikában.

A következő híreink is érdekelhetik:
Kiesett egy kislány a másodikról

Kiesett egy kislány a másodikról

2011. augusztus 22. 12:43.
Megszületett Beckhamék kislánya

Megszületett Beckhamék kislánya

2011. július 11. 16:52.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
pápa

Február 28-án pontban este 8 órakor mond le Szent Péter trónjáról XVI. Benedek pápa. Távozásával megüresedik az apostoli szék. Joseph ...