2011. december 19. 9:28.

kim-jong 69 éves korában meghalt Kim Dzsong Il, a sztálinista Észak-Korea államfője. A hivatalos bejelentés szerint szombat reggel, egy vidéki útján, a vonaton érte a halál, amit túlhajszolt szellemi és fizikai munka, valamint szívelégtelenség okozott. Utódja valószínűleg legkisebb fia, Kim Dzsong Un lesz. A bejelentés hatására magasabb készültségi fokozatot rendeltek el a dél-koreai haderőknél.

Hétfőn az állami tévé feketébe öltözött bemondója könnyek között közölte a hírt, miszerint meghalt Kim Dzsong Il. A tragédia helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) történt egy vonaton. A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a halált „testi és szellemi kimerültség” okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát a vasárnapi boncolás is megerősítette.

Az államfőt december 28-án temetik Phenjanban, addig nemzeti gyászt rendeltek el.

Az észak-koreai bejelentés hatására riadókészültséget rendeltek el a dél-koreai haderőnél, és Szöulban közölték, hogy rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági tanács. A dél-koreai elnök lemondta hétfői programját. A tőzsdék eséssel reagáltak az ázsiai történésekre.

Korábbi hírek szerint Kim Dzsong Il 2008-ban szélütést kapott, továbbá cukorbetegséggel és szívproblémákkal is küszködött. Az államfő abban az időszakban több hónapig távol maradt a közszerepléstől, így sokan már akkor halálhírét keltették.

Észak-Korea a történelem első “kommunista dinasztiája”. A világtól teljesen elzárt országban az államalapító Kim Ir Szen kezdte meg a személyi kultusz kiépítését maga és fia, Kim Dzsong Il számára. Kim Dzsong Il 1994-ben került a kommunista rezsim élére.

Az elhunyt észak-koreai vezető tavaly egyértelműen utalt arra, hogy legkisebb fia – aki egyes források szerint 27, míg másik forrás szerint 28 éves – Kim Dzsong Un fogja átvenni a helyét.

A következő híreink is érdekelhetik:
rakéta

Észak-Korea fellőtte a rakétáját

2012. december 12. 10:44.
Meghalt a világ legkisebb embere

Meghalt a világ legkisebb embere

2011. május 12. 12:55.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=2929 w=320 h=80 float=left]A hideg téli napokon sokan 10 percnél többet nem tartózkodnak kinn a szabadban, mert a meleg ...