2015. május 6. 17:52.

A klímarendszerek és a különféle klímaberendezések ma már teljesen elfogadottá, mondhatni hétköznapivá váltak mindenki számára, azonban a háztartásoknak még mindig komoly beruházás, ha klímával szerelik fel otthonukat.

Nem is annyira a beruházás költsége a mérvadó, hiszen az hosszabb távon a hűtés kényelme, és a fűtés miatt meg fog térülni, ellenben az üzemben tartás költségével is számolnunk kell abban az esetben, ha emellett döntünk. A legtöbben azért tartanak a klímától, mert nem tudják, hogy pontosan mekkora fenntartási költségekkel rendelkezik egy ilyen berendezés, egyáltalán mekkora a fogyasztása. Az alábbiakban ennek járunk utána!

A fogyasztást befolyásoló tényezők

Egy klíma fogyasztásának mértékét számtalan tényező befolyásolja. Ezek között vannak egyértelmű, és kevésbé egyértelmű dolgok, így például bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy egy adott lakás mérete és tulajdonságai alapvetően meghatározzák, hogy mekkora fogyasztása lesz az adott rendszernek. A lakás négyzetméterének ismeretei alapvetően ugyanis még nem elegendőek a számításhoz, hiszen a légköbméter ebben a tekintetben fontosabb, egy 10 négyzetméteres helyiség ugyanis 2,5 méteres belmagassággal számolva feleannyi energiát használ el a hűtéshez és a fűtéshez, mintha 4,5 méter magasan lenne a plafon.

A helyiség méretein kívül a klíma fogyasztását befolyásolja még a lakás elhelyezkedése is, hogy az tetőtéri vagy földszinti-e, ezen felül az ablakfelületek nagysága, a hőszigetelés-, sőt mi több, még a falak típusa is befolyásoló tényező lehet. Ezen felül a klíma fogyasztásának mértékéhez hozzájárul, hogy van-e további hő-leadó egység a helyiségekben, hiszen például a tévé, a számítógép vagy a monitorok rengeteg hőt bocsátanak ki, ami alapvetően meghatározza, hogy mennyire kell dolgoznia egy klímának. Minél több az ilyen, aktívan használt berendezés, hűtéskor annál többet, fűtéskor pedig annál kevesebbet kell dolgoznia majd a klímának, ami értelemszerűen pozitív vagy negatív irányban befolyásolhatja fogyasztását.

Mennyi a fogyasztása egy klímaberendezésnek?

Mennyi a fogyasztása egy klímaberendezésnek?

A fogyasztáshoz hozzájárulnak még…

Egy klíma fogyasztását értelemszerűen nagyban befolyásolja a beállított hőmérséklet is, ebből kifolyólag minél közelebb áll a beállított belső hőmérséklet arány a külső hőmérsékletével, annál kevesebbet kell majd dolgoznia a berendezésnek. Télen például, ha odakint repkednek a mínuszok, mi pedig szeretnénk kellemes 25 Celsius fokot a lakásban, értelemszerűen jobban meg kell dolgoztatni hozzá a klímát, de ugyanez lesz a helyzet akkor is, ha odakint kánikula van. Ebből kifolyólag minél nagyobb az energiaszükséglet, annál nagyobb a fogyasztás is.

Egy klímaberendezés fogyasztását egyébiránt mindig a hatásfok jelzi, amit a gyártók az EER és a COP értékekkel jeleznek, és a hűtés, valamint a fűtés esetén érvényesek. Minél magasabb ez az érték, értelemszerűen annál hatékonyabb a berendezés is. Általánosságban kijelenthető, hogy az olcsóbb klímák magasabb, a drágább, de precízebb rendszerek viszont alacsonyabb üzemeltetési költséggel, illetve fogyasztással járnak.

A következő híreink is érdekelhetik:
66663088_big_austria_goldafp624-300x192

Mennyi a Föld aranykészlete?

2013. április 3. 8:30.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

Napi tipp: Júniusban ismét Mozgás Éjszakája megjelenítve, a(z) Életmód témában, Annamária által. Olvasson tovább.. Június 27-én ismét megrendezi a ...