2014. május 19. 14:18.

Közeleg a nyári meleg, és heti legalább 40 órát az irodában, munkával töltünk. Kint is és bent is tombol a kánikula, és a tikkasztó hőségben az ablakon kinézve nem is vágyunk másra, mint az egyetlen hűsítőre: a vízpart közelébe. Az agy már alig zakatol, rólunk pedig folyik a víz, és úgy érezzük, semmi más nem segíthet rajtunk. Van azonban megoldás: az irodahelyiségben is hatékonyan fűhetünk klímával.

Miért olyan fontos ez?

Mindannyian tapasztaltuk már a fent, érzékletesen szemléltetett szituációt, és ha egyszer átéltük, szinte bármit hajlandóak vagyunk elkövetni, hogy ne részesüljünk benne még egyszer. Ennek nagyon egyszerű oka van: szervezetünk a mérsékelt éghajlati övezethez van szokva, és a szélsőségeket nem kedveli. A globális felmelegedéssel azonban egyre inkább tapasztalhatók a kilengések, egy-egy szinte tűzforró hetet képes követni egy kabátos-esernyős néhány nap. Ezt a szervezet nehezen tűri, és körülbelül ugyanennek a sokknak van kitéve akkor is, ha nagy melegben optimális hőmérséklet alá hűtött helyiségbe megyünk, majd hirtelen megint ki a kánikulába.

Nyári hőség – kánikulában különösen fontos szervezetünk számára az optimális hőmérséklet fenntartása

Nyári hőség – kánikulában különösen fontos szervezetünk számára az optimális hőmérséklet fenntartása

Ilyenkor a test az életben maradásért küzd, és minden energiáját próbálja arra fordítani, hogy túléljen: csökkentse a maga számára a meleget, feldolgozza a hirtelen hőmérséklet-ingadozást, és beállítsa a maga hőfokát. Így tulajdonképpen az agytól az energiát már el is vonja: lustábbak leszünk, azt érezzük, „alig bírjuk”, és az agyi tevékenység elképesztően képes lelassulni. Ez pedig ráadásul csak a munka vonatkozásában vizsgált fontos tényezőket jelenti, a test többi részéről nem is beszélve. A munkateljesítmény tehát jelentősen csökken, amelynek hosszú távú következményeit mindenki jól ismeri.

Mi a megoldás?

Nagy hőségben a szellőztetés általában nem segít, hiszen kintről is csak a kánikula tódul befelé. Érdemes ezért olyan technikai megoldásokat alkalmazni, amelyek hatékonyan abszolválják a problémát. Hűthetünk-fűthetünk légkondícionálókkal, ma már számos kiváló készülék létezik, megfizethető áron. Ezekkel a gépezetekkel nagyon egyszerűen beállíthatjuk az optimális hőmérsékletet, ami nagyon fontos, hogy körülbelül 5-10 foknál többel ne térjen el a kinti hőfoktól, ugyanis az már nagy sokkot jelent szervezetünk számára. Ezt beállítva biztosíthatjuk azt, hogy testünknek ne a túlélésért kelljen küzdenie, hanem teljes egészében, hatékonyan oldhassa meg agyunk a rá váró feladatokat. Emellett pedig fogyasszunk annyi folyadékot – lehetőleg olyat, amely cukormentes -, amennyit csak tudunk, segítve ezzel testünk megfelelő működését. Legjobb a citromos víz, friss citromból és jó minőségű ásványvízből, mert szomjunkat kiválóan oltja, és még egészséges is.

Amikor már a gépek sem bírják

Sok esetben nemcsak a mi testünk szenvedi meg a tikkasztó hőséget, hanem munkaeszközeink is. Legyen az akár nyomtató, számítógép, vagy csak egy-egy pecsét, tollak, vagy egyéb kisebb kellékek. Hűsítő eszközök alkalmazásával az ő élettartamukat is megnövelhetjük, sőt, ma már akár nagyobb géptermek, szerverszobák számára is van szinte láthatatlan hűtési megoldás, így hatékonyan megakadályozhatjuk a gépekből a hőség hatására, egészségünk számára káros anyagok kipárolgását is, tulajdonképpen két legyet ütve egy csapásra.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Az új otthon melege

Mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor a hosszú évekig tartó biztonságból kirepülünk. Elhagyjuk a meleg családi fészket, és akár szerelmünkkel, ...