2010. június 29. 13:01.

www.museum.hu A “Palota évszázadai” állandó kiállítás megtekinthető a Rákospalotai Múzeumban. A kiállításon megismerhetjük Rákospalota történetét a kezdetektől az 1950-es évekig, valamint a XIX-XX. század fordulójának és a XX. század első évtizedeinek életmódját, ipari és mezőgazdasági eszközeit, használati eszközeit, lakáskultúráját.

A „Széchenyi-telep – Pestújhely évtizedei” című állandó kiállítás felújított anyaga a XV. kerület történetét dolgozza fel, Pestújhely évtizedei 1910-től 1950-ig, mely az önálló Pestújhely történetét mutatja meg. Az anyagot egy 1958-ban alakult, kis lelkes csoport gyűjtötte és dolgozta fel. 1960-ban, mint Rákospalotai Múzeum kapott engedélyt létesítményre; ez a legnagyobb helytörténeti gyűjtemény Budapesten. A 6-7000 darabos gyűjteményben megtalálhatóak néprajzi tárgyak (népviselet, bútorok, kerámiák), a paraszti, mezőgazdasági munkaeszközök, például kéziszerszámok, ekék, boronák, gépek, valamint a palotai kisipar történetére vonatkozó emlékek is, mint az asztalos-, lakatos-, kovács- és cipészműhelyek szerszámai és termékei.

A kismesterségek fortélyait átadni tudó mester és tanuló, akinek átadhatná a tudását, napjainkra igencsak megfogyatkoztak, jó dolog, hogy legalább az emlékeit megőrzik a múzeumok.

/Forrás: www.museum.hu/

A következő híreink is érdekelhetik:

Hozzászólás írása:

Comments are closed.

Ezt olvasta már?

[singlepic id=183 w=100 h=240 float=left]Vége az iskolának, a dolgozó anyukák nagy gondja, hogy mi legyen a gyerekkel, ki vigyázzon rá, ...