2013. március 5. 10:52.

Rákkeltő aflatoxin tartalmú tejet árulnak 14 budapesti piacon. Az egészségre maradandóan káros tej a Fuchs Tej Kft. üzeméből került ki – tudta meg a Hír TV.

Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője március 4-én, a Hír TV Rájátszás című műsorában beszélt az aflatoxin veszélyeiről, mivel a csatorna fogyasztóvédelmi műsora kiderítette, aflatoxinnal szennyezett tej került több nagyobb budapesti vásárcsarnokba.

Dömölki Lívia elmondta: ha aflatoxin jut a szarvasmarha szervezetébe, akkor az nem csak a tejben, hanem más tejtermékben, sőt az állat húsában is megtalálható lehet.

Az egészségre maradandóan káros tej a Fuchs Tej Kft. üzeméből került ki és összesen 14 üzletben, így a Fehérvári úti Vásárcsarnokban, a Vámház körúti nagycsarnokban, az Óbudai, a Budaörsi, az Újpesti, a békásmegyeri, a kispesti, a pesterzsébeti, a pestszentlőrinci, valamint a kőbányai Ligeti téri és Fehér úti, a 2. kerületi Fény utcai és a Garay téri piacokon, valamint Gödöllőn saját boltjában kerülhetett értékesítésre. A bevizsgált tej az egészségügyi határérték kétszeresét tartalmazza a mérgező anyagból.

A Hír TV fogyasztóvédelmi műsora a február közepén kirobbant szerbiai botrány után vizsgáltatott be több magyar tejmintát egy nemzetközileg elismert laboratóriumban.

tej

Hosszú távon rákkeltő az aflatoxin

Az élelmiszer-szakértő elmondta, az aflatoxint egy penészgomba termeli, és általában penészes takarmánnyal kerül a szarvasmarha szervezetébe. Az emberi szervezetből nagyon lassan ürül ki, és hosszú távon fogyasztva károsodást okoz: rongálja a májat, gátolja az immunrendszer működését, nagy mennyiségben pedig rákot okozhat.

A szakemberek az aflatoxint rendszeresen vizsgálják azokban a termékekben, amelyek az ezt termelő penészgombára érzékenyek. Magyarországon előállított tej, illetve tejtermék hatósági visszavonására aflatoxin-szennyezés miatt eddig nem volt szükség. Hazánkban 2012 végén jelentkezett a probléma, a szokatlan időjárás miatt, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt kockázati tényezőként kezel.

A következő híreink is érdekelhetik:
Schobert Norbi

Schobert Norbit újra műteni kellett

2012. december 7. 6:00.
Budapesti Karácsonyi Vásár 2010

Budapesti Karácsonyi Vásár 2010

2010. november 19. 20:23.

Hozzászólás írása:


Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 35 bytes) in /web/budapestkereso/helyitipp.hu/wp-includes/meta.php on line 574