2012. december 11. 16:29.

Sugárzó izotópot szállító kisteherautóval ütközött december 11-én délelőtt egy InterCity-szerelvény Cegléd közelében – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MÁV egyik InterCity vonata egy kisteherautót csapott el december 11-én délelőtt a Cegléd és Nyársapát közötti vasúti átjárónál. Mint később kiderült, a jármű veszélyes árunak minősülő, sugárzó anyagot, konkrétan izotóp kapszulákat szállított.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint egy kisméretű, hatvanszor hatvan centiméteres konténerben voltak az izotópot rejtő kapszulák. Az ütközés hatására a teherautó rakománya leszakadt a járműről, de nukleáris sugárzástól nem kell tartani, mivel a kapszulák nem törtek össze. A legfrissebb mérési eredmények szerint nincs sugárzás a környéken.

sugárzás

Nukleáris anyagot szállító teherautó ütközött InterCityvel

A balesethez a Pest és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beavatkozó egységei, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, a katasztrófavédelmi mobil labor, a szolnoki vegyimentesítő konténer és az országos, valamint a megyei iparbiztonsági főfelügyelő is kivonult

Az Országos Rendőr-főkapitányság korábbi jelentése szerint azért történt a baleset, mert a kisteherautó tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott. A vonaton utazó 132 utas közül senki nem sérült meg, a kisteherautó két utasa közül az egyiket súlyos, másikat életveszélyes állapotban vitték kórházba.

A vonat utasai a mentesítő járat érkezéséig a szerelvényen maradtak, a ceglédi katasztrófavédelemtől mindenki védőitalt és takarót kapott.

A konténer tüzetesebb vizsgálására az utasok elszállítása után kerülhet sor.

A következő híreink is érdekelhetik:
karambol

140 kocsi rohant egymásba Texasban

2012. november 23. 12:10.
tűzoltóság

Tűzoltótragédia Ópusztaszernél

2012. július 4. 18:13.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
motor

Egy öt-hat főből álló, kifinomult módszerekkel dolgozó motorosbanda fosztogat Budán, akik a dugókban várakozó autósokra csapnak le – írja a ...