2014. március 13. 22:09.

A 80-as évektől lassan a valódi fából készült parketták vásárlóereje gyengülni kezdett. Mindez az új padlófajta a laminált padló hatására.

Ez az olcsóbb, könnyebben fektethető parkettafajta „állva hagyta” a klasszikus fa parketta szinte minden típusát!

A farostból, majd később HDF-ből készült és dekorpapír bevonattal rendelkező laminált padló olcsóbb árfekvése miatt könnyen tudott nagy teret nyerni magának. Mindez azzal járt, hogy a valódi tömör fából készült parketta típusok, mint a csaphornyos parketta, lamella parketta, intarzia parketta vagy svédpadló eladási statisztikája drasztikusan visszaesett!

Csaphornyos fa parketta

Ha azt vesszük alapul, hogy egy 8 mm vastag laminált padló ára lerakással együtt 3 800 Ft-4 500 Ft/m2 között van, addig egy natúr felület kezeletlen csaphornyos parketta 6-7 000 Ft/m2 áron vásárolható meg. Ehhez még hozzászámoljuk a ragasztó, tömítő, lakk és a magasabb lerakási összeget akkor a fa parketta ára könnyen eléri a 12-15 000 Ft/m2 árat. A laminált padló munkadíját ma már sokan megspórolják és maguk állnak neki a padló lefektetésének, míg a ragasztós parketta fektetése minden esetben szakembert igényel!

Akinek viszont nincs pénze csaphornyos parkettára, viszont szeretne a lakásba valódi fa parkettát lerakni, azok számára jó hír, hogy van megoldás!

Szalagparketta a valódi fa kedvelőknek

A fa ára sajnos nem lesz olcsóbb. A valódi tömör tölgy, kőris, merbau, akác, diófa stb. alapanyag ára igen magas, ezért kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ezekből a fafajokból parkettát vásároljanak.
Viszont egy technológiai megoldásnak köszönhetően a valódi fa parketta árát sikerült konszolidálni. Mindezt úgy, hogy három rétegből ragasztják egymásra a fát. Az alsó furnér és a klikkrendszert tartalmazó fa alapanyaga az olcsóbb luc vagy vörösfenyő. A harmadik réteg pedig az a fafaj, amit a kedves vásárló kiválaszt! Egy ilyen háromrétegű szalagparketta nem csupán a valódi fa hatást kelti, hanem ez maga a valódi fa felület.

szalagparketta

Szalagparketta ára

Az általában 13-14 mm vastag készparketta kedvezőbb, mint a csaphornyos tömörfa parketta ára. Viszont mégis egy fából készült parkettát kapunk otthonunkba. A szalagparketta ára a rétegek összeragasztásának köszönhetően mérsékelt. Az akciós parketta már 5 000 Ft körül megvásárolható.

tölgy szalagparketta

Általában viszont 6-8 000 Ft között már sok fafajból készült parketta megvásárolható. Látható, hogy a laminált padló és a tömörfa parketták közé lépett be árban ez a valódi fa lapanyagból készült parkettafajta.

Szalagparketta fektetése

A szalagparketta (más néven készparketta) lerakása igen egyszerű. Nem igényel több tudást, mint a laminált padló fektetése. A szalagparketta többsége klikkes változatban vásárolható meg. A fektetésnél a technológiai sorrend betartása kötelező (egyenes aljzat, párazáró fólia, alátétfólia, parketta), mert ellenkező esetben a gyártó a hibás fektetésből származó hibát nem fogadja el! Javasoljuk, hogy a klikkes változatot is érdemes a klikkrendszerben megragasztani az elmozdulás miatt.

A készparketta megvásárolható nútféderes változatban is. Ilyenkor a csapolásnál telibe, egymáshoz kell ragasztani a parkettákat. Magyarországon a szalagparkettát nem szokták az aljzathoz leragasztani. Más országokban a klikkes parkettát is leragasztják, mert később az újracsiszolásnál egyszerűbbé válik a munka és a fa alapanyag mivoltából eredő nyikorgást is megelőzi.

Sipos Tamás
Üzletvezető – Újpest
http://budapest-parketta.hu/

A következő híreink is érdekelhetik:
6 érv a laminált padló mellett

6 érv a laminált padló mellett

2018. február 10. 12:17.
krono

Milyen vastag laminált padlót vegyek?

2014. január 30. 22:27.
laminált padló

Laminált padló fektetés szabályai

2014. január 5. 18:46.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Műanyag ablak akció

Milyen műanyag ablakot vásároljak, amikor a régi ablakaimat ki szeretném cserélni? Fontos-e a márka vagy megvegyem az árban legjobbat? Milyen ...