A hűvös, ködös estékkel megérkezett a gesztenyeszezon is. A sült gesztenye igazi lélekmelegítő a hidegben, és ki ne szeretné a gesztenyepürét is jó sok tejszínhabbal. A gesztenyéből készült finom desszertekben rengeteg a kalória, ám mellette vitaminokat, valamint ásványi anyagokat is tartalmaz, és a népi gyógyászat több betegség gyógyítására is használja.
A szelídgesztenye Európában honos, ám semmiképp nem tévesztendő össze a vadgesztenyével.
A szelídgesztenyével a krumpli és a tészta is kiváltható, mivel sok szénhidrátot tartalmaz, mellette pedig C- és B-vitaminban, valamint ásványi anyagban is gazdag, kiváltképp káliumtartalma jelentős.
A népi gyógyászat főleg vérszegénység, étvágytalanság, vérrögképződés ellen ajánlja, de visszértágulat kezelésére is alkalmas. A gesztenye levelét is fel lehet használni, ha kiszárítjuk és teát főzünk belőle, akkor a torokgyulladást lehet vele enyhíteni.
A hagyományos liszt a gesztenyeliszttel teljes egészében helyettesíthető, ami jó hír a gluténérzékenyeknek.
A sült gesztenye mellett nagyon kedvelt desszert a gesztenyepüré is, valamint gesztenyével töltött sütiket is előszeretettel készítünk, ám a magyar konyhában itt kifújt a gesztenye felhasználása. Az olaszok a szelídgesztenyéből zöldséges levest is főznek, míg az angolszász karácsonyi fogások közül nem hiányozhat a gesztenyével töltött pulyka.