Lencseleves füstölt sajttal
Hozzávalók:
25 dkg lencse | 2 evőkanál mustár |
10 dkg füstölt sajt | fokhagyma |
fél dl olaj | só |
5 dkg vöröshagyma | babérlevél |
2 dl tejszín |
Elkészítés:
Megpároljuk a kockára vágott vöröshagymát, majd beletesszük az előzőleg beáztatott lencsét. Ízlés szerint fűszerezzük fokhagymával, babérlevéllel, felöntjük vízzel és puhára főzzük. Ha megfőtt a lencse, szitán áttörjük és leturmixoljuk úgy, hogy közben hozzáadjuk a mustárt és a tejszínt is. Az egészet felforraljuk és átszűrjük. A füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk. A levest csészében tálaljuk és csak közvetlen étkezés előtt tesszük bele a sajtkockákat.
Virslis muffin
Hozzávalók:
20 dkg liszt | 1/2 dl olaj |
4 szál zöldhagyma fehér része apróra vágva | 2 dl joghurt |
10 dkg reszelt sajt | 2 tk sütőpor |
1 tk só | 3 db virsli |
2 tojás |
Elkészítés:
Az olajat, a joghurtot és a tojásokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, a hagymát és a sütőporos lisztet. A muffin-formákat kikenjük margarinnal, beleadagoljuk a tésztát, majd mindegyiknek a közepébe nyomunk egy negyed virslit. 180°C-os, előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Szerencsemalac
Hozzávalók:
Tésztához: | 4 tojássárgája |
50 dkg liszt | 4 evőkanál tej |
25 dkg margarin | Tetejére: |
15 dkg marcipánmassza | mazsola vagy m&m’s |
15 dkg cukor | egy kis tej |
Elkészítés:
Egy tálba öntjük a lisztet és a cukrot, belemorzsoljuk a marcipánmasszát, hozzáadjuk a tojássárgákat, a margarint és annyi tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd egy nagyobb és egy kisebb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk ki belőle. A nagyobb korongokból kétszer annyit szaggatunk, mint a kisebből. Egy nagy korong lesz a malac feje, a kisebb korong az orra, egy másik nagyobb korongot félbevágunk és a malacka fülének illesztjük (a képen látható módon). A szemeket két mazsolából vagy két m&m’s cukorkából rakjuk ki, az orrocskának két lyukat szúrunk hurkapálcikával. A malackákat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, tejjel megkenjük és előmelegített, 180°C-os sütőben kb.12-15 perc alatt aranysárgára sütjük.