2011. május 13. 17:49.
Évente körülbelül 70 liter tejet iszunk, ami igen kevés, hiszen a szakemberek szerint legalább napi fél litert kellene elfogyasztani belőle – ezt a tényt megdöbbenve olvashatják azok, akik úgy gondolják, hogy a tej ártalmas. Az interneten keresztül több tévhit is terjeng a tejjel kapcsolatban. A világhálónak megvannak az előnyei és a hátrányai is: sok hír kering, de nem tudjuk eldönteni, hogy mi igaz és mi téves.
A leggyakoribb tévedések a tejről:
- A tej hizlal – A tej rendszeres fogyasztása és aktív életmód mellett inkább fogyunk, semmint hízunk. 2 dl 1,5%-os tej energiatartalma két almának felel meg, vagyis 120 kcal.
- A tejet nem tudja a szervezet lebontani – Aki rendszeresen fogyasztja, annak szervezete hozzászokott, így nem okoz problémát annak lebontása
- A tej csontritkulást okoz – Éppen ellenkezőleg, a tejben található kalcium segít a csontritkulás megelőzésében. A tej ideális közeg a benne lévő kalcium optimális felszívódásához, mert megfelelő formában van jelen a fehérje, tejzsír, D-vitamin, foszfor, és más vitaminok valamint ásványi anyagok.
- A tej elősegíti a rák kialakulását – A tejben lévő kalcium, D-vitamin, konjugált linolsav, mirisztinsav és vajsav csökkenti a felnőttkori daganatok kialakulásának esélyét.
- A tej szív- és érrendszeri betegségeket okozhat – A több évtizedig tartó vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a rendszeresen tejet fogyasztóknál felére csökken az agyvérzés kialakulásának esélye. A kalcium tejfehérjékkel, illetve a magnézium káliummal vérnyomáscsökkentően hat, a D-vitamin pedig gátolja az erek összeszűkülését.
- UHT vagy ESL-tejek tartósítószerrel készülnek – Egy kormányrendelet szerint a „tej” szót csak arra az italra lehet felírni, amiből nem vontak ki semmit, és nem adtak hozzá semmit. Az UHT-s tej nem tartalmaz tartósítószert és más anyagot sem. A nem tejet a “tej tartalmú ital”, a “reggeli ital”, a “milk drink” vagy a “tejital” feliratok jelentik.