2012. április 24. 16:10.

A jogerős bírósági döntés értelmében nem lehet megtudni, hogy milyen ügyekben és kiknek adott kegyelmet Schmitt Pál.

Az Origo és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet keresetet adott be a bírósághoz, hogy kiderüljön: kiknek adott kegyelmet Schmitt Pál, mint köztársasági elnök. A bíróság keddi ítélete teljesen megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, ami a kegyelmi döntések nyilvánosságra hozatalára kötelezte a Köztársaság Elnöki Hivatalt.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen azt a döntést hozta, hogy még névtelenül sem lehet nyilvánosságra hozni a kegyelmi határozatokat, mert következtetni lehetne belőlük arra, hogy kik kaptak kegyelmet. A bíróság nem firtatja, hogy a kegyelmi határozatok közérdekű adatnak minősülnek, ám csak maga az érdemi döntés a közérdekű, azaz a határozatokból azonkívül, hogy kegyelmet adott-e az államfő, semmi más nem szivároghat ki. Az ezzel kapcsolatos jogi szabályozás hiányos, de a bíróság nem jogalkotó, így ezt nem pótolhatja.

Schmitt Pál

Schmitt Pál

A köztársasági elnöknek kegyelmi jogköre van, vagyis bárkinek adhat kegyelmet, aki a bírósági ítélet után hozzá fordul.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium minden évben nyilvánosságra hozza a kiosztott kegyelmek összesített adatait, mely szerint Schmitt Pál 2011-ben 16 embernek kegyelmezett.

A következő híreink is érdekelhetik:
Schmitt Pál

Schmitt Pál elköltözött

2012. július 30. 11:19.
Schmitt Pál

Lemondott Schmitt Pál

2012. április 2. 13:42.
Schmitt Pál

Nem mond le Schmitt Pál

2012. március 28. 15:07.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Vadkan presszó

7 évvel ezelőtt még tettestársa volt P. Lajos, a győri gyilkos egyik áldozatának. A gyilkosságot egyesek önvédelemnek, míg mások kivégzésnek ...