2011. június 4. 8:01.

homoktovis Új tanösvényt avattak fel péntek délelőtt a homoktövis újpesti élőhelyén. Az 500 méteres tanösvényt a Megyeri-híd pesti hídfőjének közelében alakították ki, ahol a rendkívül ritka és védett homoktövis található. Szomorú tény, hogy Magyarországon csak ezen az egy helyen él vadon a ritka növény.

A homokgyepek 22 védett növényfajnak adnak otthont, többek között a homoktövisnek is. Az újonnan kialakított területen további két fokozottan védett növény és sok gerinctelen és gerinces állatfaj is megtalálható. A védett terület kialakítása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) budapesti csoportjának és a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának az összefogása révén valósult meg.

Az új tanösvény szám szerint már a harmadik a fővárosban, a sas-hegyi és a tétényi-fennsíkbeli után. Az MME nemrég megválasztott elnöke, Bajor Zoltán szerint Budapest számos helye, köztük a róka-hegyi kőbánya, a Ferenc-hegy, az Apáthy-szikla és a Kissvábhegy is megérdemelné, hogy tanösvénnyé nyilvánítsák.

Bajor Zoltán elmondta, hogy az újpesti homoktövis természetvédelmi terület 1974 óta védett. 1999-ben a területet 6 hektárról több mint 24 hektárosra bővítették. 2006-ban tájidegen fajok miatt élőhelykezelési munkát kellett végezni. A terület ma négy részből áll, aminek a legnagyobb, középső részén alakították ki a tanösvényt. A tanösvény mentén táblák ismertetik a látnivalókat. Számtalan állattal, például őzzel, rókával, borzzal, egerészölyvvel, különböző pinty- és fecskefélékkel, hüllő-, pók- és lepkefajokkal, valamint a Duna közelsége miatt vízisiklóval is lehet itt találkozni.

A következő híreink is érdekelhetik:
Korhű piacot avattak

Korhű piacot avattak

2010. június 13. 14:52.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Orbán Viktor háza

[singlepic id=1593 w=320 h=80 float=left]A rendőrség lezárta Orbán Viktor miniszterelnök budai házának a környékét péntek délután, 13 órakor. Budapest 12. ...