2012. május 27. 12:24.

A szomszédos Horvátország türkizkék vizével, aranyló partjával, milliónyi csodálatos szigetével és számtalan középkori városával mindenkit rabul ejt, ezért népszerű utazási cél.

Nem csoda hát, hogy a magyarok egyik legkedveltebb nyaralási helye Horvátország. A 1.777 km hosszú, hol kavicsos, hol sziklás, hol homokos tengerpart a strandolóknak kedvez, a kirándulók milliónyi gyönyörű szigetet és félszigetet, valamint szép városokat barangolhatnak be, de az ország nem fukarkodik történelmi látnivalókból sem. A tengerpart és a gyönyörű táj mellett szomszédunk fő vonzereje abban rejlik, hogy nagyon közel van és még mindig az egyik legolcsóbb külföldi nyaralási helyek egyike.

Plitvicei tavak

Plitvicei tavak

Jó tudni

Horvátország temérdek szálláslehetőséget kínál, a luxus hotelektől, olcsóbb szállodáktól és apartmanoktól kezdve a kempingeken át a nagy hagyománnyal rendelkező naturista szállásokig. Bár az ország még nem tagja az Európai Uniónak, de a nyaralóknak kedvezve egyezséget kötött a Horvát Köztársaság és Magyarország, így nem kell útlevelet csináltatni, ugyanis minden, érvényes személyi igazolvánnyal át lehet lépni a határt.

Bár sok helyen (boltok, árusok) az Eurót is elfogadják, mágis érdemesebb inkább Kunával útra kelni, hiszen ez az ország hivatalos pénzneme. Autóval bátran neki lehet vágni a nyaralásnak, ugyanis Horvátország úthálózata jól kiépített (illetve folyamatosan épül) és szinte mindenhova el lehet jutni autópályán. Az autópálya kapurendszerben működik, vagyis az útdíjat szakaszonként kell fizetni. A tengerpart mentén mediterrán éghajlat és sok-sok napsütés várja a nyaralókat. A horvát ételek (történelme miatt) osztrák-magyar jelleggel bírnak, de a part mentén egy kis olasz és török beütés is megfigyelhető. Az Adria egyre népszerűbb a magyar vitorlázók és motorcsónak tulajdonosok körében is.

Horvátország

Horvátország

Látnivalók

Horvátországon belül Isztria (Trieszti- és Kvarner-öböl között található) a magyarok első számú zarándokhelye, mivel nagyon közel van, gyorsan oda lehet jutni és gyönyörű kis városai vannak. A települések szűk kis utcácskákkal, keskeny sikátorokkal és magas, középkori házakkal valamint velencei stílusú épületekkel csalogatják a turistákat. Aki az Isztriai-félszigeten jár, annak mindenképpen érdemes megnéznie a pulai amfiteátrumot, Rovinj óvárosát és a legismertebb isztriai-szigetcsoportot a Brijuni-szigetcsoport két látogatható szigetét, a Veli Brijun-t és a Mali Brijun-t, ahol Szafari park, római villa és dinoszaurusz lábnyomok várják a látogatókat.

Pula

Pulai amfiteátrum

A horvát Adria egyik legdominánsabb régiója a Kvarner-öböl. Évről évre milliónyi turistát vonzanak az öböl igényes strandjai, a fényűző palotái, a virágzó városai és az eldugott falvai. A magyarok leginkább a Krk, a Rab, a Lošinj és a Cres szigetet, illetve a Crikvenica Riviérát részesítik előnyben.

Krka Nemzeti Park

Krka Nemzeti Park

Dalmácia (a Pag-sziget és Dubrovnik között terül el) északi, közép és déli részre tagolható. Dalmácia temérdek felfedezésre váró szigettel (összesen 1.208 sziget), számtalan nemzeti parkkal (pl.: Kornati Nemzeti Park, Krka Nemzeti Park, Mliet Nemzeti Park) gyönyörű vízesésekkel és a lélegzetelállító Plitvicei tavakkal fantasztikus nyaralást ígér minden korosztálynak. Aki Dalmácia északi részén jár, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia a nyüzsgő Sibenikbe és meg kell hallgatni Zadarban a tengeri orgonát. A közép-dalmáciai városok közül nem szabad kihagyni Adria egyik legszebb városaként számon tartott Trogirt, míg délen az Adria ékköveként emlegetett Dubrovnikot érdemes megnézni.

Dubrovnik

Dubrovnik

A következő híreink is érdekelhetik:
Velence

Utazási ajánlatok: Olaszország

2012. június 9. 13:41.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
pénz

Az Európai Parlamentnek tetszik a tranzakciós adó ötlete, persze nem a magyar változat, hanem az uniós. Az Európai Parlament támogatja ...