2012. június 9. 13:41.

Az olasz temperamentum, a homokos tengerpart, a festői táj, a történelmi kincsekben bővelkedő városok – ez az igazi dolce vita.

Olaszország – csakúgy, mint Horvátország – közelsége miatt kiemelt turistacsalogató vonzerővel rendelkezik a magyarok körében, nem csoda hát, hogy évről évre egyre több nyaraló veszi az irányt az olasz csizma felé. Az ország napernyőkkel tarkított partjaival, az ókori és középkori időkbe repítő városaival, romantikus tájaival kiváló nyaralási cél a tengert, a hegyeket és a művészeteket kedvelő turisták számára is.

Róma: Colosseum

Róma: Colosseum

Jó tudni

A csizma alakú Olaszország az Appennini-félszigeten fekszik, valamint két nagy szigeten: Szicílián és Szardínián terül el. Szomszédjai: Szlovénia, Ausztria, Svájc és Franciaország. Az Adriai-tenger, a Jón-tenger, a Tirrén-tenger, valamint a Ligur-tenger fogja közre a csizma szárát. Olaszország a csodás tavai és hegyvidékei mellett két aktív vulkánnak, az Etnának és a Vezúvnak is otthont ad.

Az ország autóval könnyen és gyorsan megközelíthető Magyarországról, ugyanis az olaszok kitűnő minőségű autópálya-rendszerrel büszkélkedhetnek, de rengeteg buszos és repülős utat is kínálnak az utazási irodák.

Velence

Velence

Az ország időjárását az Alpok és az Appennin-hegység, valamint az Afrikából áramló meleg levegő határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy a nyár meleg és kevésbé csapadékos, mint más időszakban. Ám klímája mégis kellemes, mert a tikkasztó forróságot a tenger felől érkező hűsítő fuvallatok törik meg.

Olaszország gasztronómiája változatos és világhírű: isteni pizzákat és tésztaételeket készítenek, a tenger közelsége miatt nagy hangsúlyt kapnak a hal és rákfélék is, valamint az édesszájúaknak valószínűleg nem kell bemutatni a tiramisut, a profiterrolt és a legendásan finom olasz fagylaltot sem.

A téli hónapokban a síelés szerelmesei látogatják az országot, tavasszal és ősszel főleg a művészeteket kedvelő, ókori nevezetességeket csodáló turistáktól hemzsegnek a városok, míg nyáron a legnagyobb vonzerő a homokos tengerpart és a kellemes klíma.

Látnivalók

Róma

Róma, Olaszország fővárosa az ókorba repíti vissza a látogatókat a Forum Romanummal, a Colosseummal, a Palatinus-szal és a Circus Maximus-szal. Aki Rómában jár, annak mindenképpen érdemes egy kis aprót dobni a világ egyik leghíresebb és legszebb szökőkútjának tartott Trevi-kútba. A legenda szerint, aki pénzt hagy a vízben, az visszatér még a városba. Egy kis pihenésre Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsőjét, a Spanyol lépcsőt javasolják a helybéliek, akiknek egyébként kedvelt találkahelye a 138 lépcsőfokból álló építmény. Róma belvárosában található a világ legkisebb országa, a Vatikán.

Róma: Trevi-kút

Róma: Trevi-kút

Velence

Olaszország egyik legkedveltebb úti célja az Adria királynőjeként emlegetett Velence. Akik jártak már a cölöpökre épült városban, azok a világ legszebb és legromantikusabb helyének tartják. Rengetegen tervezik ide nászútjukat, hiszen mi lehetne romantikusabb, mint összebújva gondolázni Velence csatornáin. Ha épp nem a karnevál idején megyünk, akkor is van bőven látnivaló, ugyanis a Dózse palota, a Sóhajok hídja, a Szent Márk-székesegyház, a Campanile és a Rialto is egész évben várja a turistákat.

Velence

Velence

Firenze

Firenzét, a reneszánsz bölcsőjét leginkább művészeti emlékei miatt keresik fel a turisták, hiszen szűk utcái, rengeteg műemlékei nyitott művészettörténeti könyvként funkcionálnak. Firenzében látható a világ egyik leghíresebb hídja, a Ponte Vecchio. A híd közelében található a reneszánsz Pitti-palota, továbbá érdemes megnézni a Boboli-kertet, a Piazza del Signoriát és a Duomot is.

Firenze: Ponte Vecchio

Firenze: Ponte Vecchio

Milánó

A divat egyik fővárosaként tartják számon. A város különlegessége, hogy a tömérdek látnivaló keveredik a nagyvárosi nyüzsgéssel, így aki pezsgést, szórakozóhelyeket és kiváló vendéglátóhelyeket keres, az semmiképp ne hagyja ki Milánót. Ha a városban járunk érdemes megnézni a milánói dómot, a milánói hercegek korábbi rezidenciáját, a Castello Sforzescot és a Teatro alla Scalat is.

Nápoly

Nápolyt látni és meghalni – szól a híres mondás. De ez nem is csoda, hiszen rengeteg látnivalóval (Castel Nuovo, San Francesco di Paola bazilika, Umberto galéria) csalogatja a turistákat. Sokaknak Nápoly egyet jelent a pizzával, ugyanis a valódi pizza onnan származik. Ha Nápolyban járunk, akkor érdemes ellátogatni Pompei-be, amit a Vezúv 79-ben betemetett. Hihetetlen érzés sétálni az ókori utcákon, melyet a vulkáni hamu és láva tökéletesen konzervált.

Nápoly és a Vezúv

Nápoly és a Vezúv

Tengerpart

Az olasz tengerpart hosszú, lassan mélyülő és homokos, ami a nyaralóknak igazán kedvező. Magyarországhoz való közelsége és tükörvize miatt Bibione az egyik legkedveltebb üdülőhely, melynek fő vonzereje a 11 km hosszú, 120 m-es átlagszélességű tiszta tengerpart.

Lignano az észak-adriai tengerpart legkáprázatosabb része: aranyló homokos parttal és hatalmas zöld övezettel minden pihenni vágyó álma. A rómaiak az 1. században alapították Caorle városát, melynek óvárosában történelmi emlékek, szűk utcácskák, színes házak és kis terecskék romantikus sétára invitálnak mindenkit. Az olasz Adria legkedveltebb üdülőhelye Lido di Jesolo, melynek sekély vizű partját fenyvesek szegélyezik. A város színvonalas turisztikai szolgáltatásokkal és nyüzsgő éjszakai élettel vár mindenkit.

Sorrento

Sorrento

Európa leghíresebb tengerparti városa Rimini, ami a strandolás mellett történelmi épületekben, szórakozási lehetőségekben (vidámparkok, aquaparkok) is gazdag és San Marino közelsége miatt igazi turistaparadicsom. A dombokkal, hegyekkel és öblökkel határolt Sorrento Nápolytól 50 km-re található. A hely varázsát a sziklára épített házak, az illatos mediterrán gyümölcsfák, a feketehomokos, sziklás valamint kavicsos partok adják.

A francia határtól 25 km-re terül el a “virágok városának” is nevezett Sanremo, mely nevének megfelelően rengeteg virággal, csodás parkokkal és kertekkel várja a nyaralókat, de kulturális-, és sporteseményekkel (Sanremo-i Táncdalfesztivál vagy a Milánó-Sanremo kerékpárverseny), kavicsos valamint homokos stranddal és forgalmas bevásárlóutcáival is évről évre egyre több nyaralót vonz.

olasz tengerpart

Olasz tengerpart

A következő híreink is érdekelhetik:
Duna

Árvízkészültség a Dunán

2012. június 14. 11:06.
Horvátország

Utazási ajánlatok: Horvátország

2012. május 27. 12:24.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
grimasz

Az idei grimasz Guinness-rekorder a 43 esztendős Tang Shuquan lett. És miért pont ő nyert? Csak rá kell nézni a ...