2013. március 8. 15:54.

A magyar helyesírási szabályzat legújabb kiadásában változások lesznek, például az 1-jei alak helyett az 1-i is helyes lesz, mint ahogy a mostani Mariannal helyett a jövőben Mariann-nal lesz a megfelelő.

Bár a szakma szerint szükséges lenne átfogó reform a nyelvhelyességi szabályok terén, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Nyelvi Bizottsága ezt mégsem vállalta be: a drámai változások helyett egy-két apróságot kell csak újratanulnunk.

Változik az összetett szavak helyesírása: ezentúl a többszörös szóösszetételeket akkor is kötőjel nélkül írjuk, ha azok 6 szótagnál hosszabbak, míg 2 tagú összetételeket továbbra sem lehet kötőjellel írni.

Eddig csak a kettős betűre végződő vezetékneveket kellett kötőjellel toldalékolni – például Wittmann-nal – ám ezentúl a keresztneveket is így kell írni, például Mariann-nal.

helyesírás

Változik a magyar helyesírás

Az egyik legkülönösebb szabályváltozás, hogy az intézménytípusok nevét eddig mindig kisbetűvel kellett írni, a jövőben viszont „belső használatú dokumentumokon” lehet nagybetűvel is írni, például a minisztérium ezentúl Minisztérium is lehet, a pénzügyi osztály lehet Pénzügyi Osztály, valamint akár a Mozi és a Söröző is lehet helyes.

Korábban a betűszókhoz kapcsolódó utótagot külön kellett írni, ha a betű ugyanazt a szót rövidítette, mint az utótag, például CIB bank. Ez is változik, ezentúl kötőjelezni kell és a helyes írásmód a CIB-bank lesz. Ennek a változásnak az intézmények vélhetően nem örülnek, ugyanis óriási költséget róhat rájuk, hogy az új helyesírás szerint megváltoztassák a nevüket.

A toldalékolási szabályok biztos sokakat feldühítenek majd. Eddig például csak a dühvel volt a helyes, az új helyesírási szabály szerint dühhel is helyes, ahogy az 1-jén, 1-jei helyett az 1-én, 1-i alak is megfelelő lesz.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?
Matolcsy György

Mindenki retteg: Matolcsy megkezdte a fejcseréket a Magyar Nemzeti Bankban (MNB). Nagy változások várhatók a Magyar Nemzeti Bank és a ...