2011. október 5. 10:36.

vasarlas Méz, tejföl, tejpor – ezek az élelmiszerek számítanak a leginkább hamisított termékeknek Magyarországon. Az áfaemelés miatt a lakosság a gyanúsan olcsó élelmiszerek irányába orientálódhat, és fennáll a veszélye annak, hogy bizonytalan eredetű termékeket vásárolnak meg az emberek, ha nem figyelnek oda kellőképpen. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület 2011-es felmérése szerint a magyarok 2%-a bármikor vásárolna bizonytalan forrásból élelmiszert.

A bizonytalan eredetű élelmiszerekkel általában a piacokon találkozhatunk. Hamisításnak számít, ha valaki illegálisan átcsomagolja a terméket, átcímkézi azt, vagy meghosszabbítja a fogyaszthatósága idejét. Hamisítások közé sorolják azt is, ha az árult élelmiszer nem engedélyezett összetevőket is tartalmaz.

Az utóbbi években a leggyakrabban hamis mézet illetve hamis tejfölt, tejport találtak, amiknek egy része a határon kívülről származott. A hamisítások többségénél nem történik egészségkárosodás, ha elfogyasztjuk a terméket, ám az illegálisan gyártott élelmiszerekbe kerülhetnek olyan anyagok is, amik az egészségre ártalmasak lehetnek.

A felmérés szerint a magyarok 2%-a bármikor venne bizonytalan forrásból származó élelmiszert, míg 10%-a lehet, hogy vásárolna ilyen terméket.

A magyar fogyasztók a hamis élelmiszerekhez utcai árusoktól vagy a piacokon jutnak hozzá, de ezek a termékek gyakorlatilag bárhol előfordulhatnak, akár a legnagyobb bevásárlóközpont polcain is.

A kereskedelem nagyobb szereplői attól félnek, hogy a januári áfaemelés miatt a fogyasztók egyre inkább a legolcsóbb vásárlási helyek felé orientálódnak és akár a gyanúsan olcsó termékeket is megveszik.

A következő híreink is érdekelhetik:
élelmiszer

Olcsóbb lehet jövőre az élelmiszer

2012. augusztus 29. 17:59.
A light élelmiszer nem mindig jó

A light élelmiszer nem mindig jó

2011. április 19. 19:53.

Hozzászólás írása:

Ezt olvasta már?

[singlepic id=2429 w=320 h=80 float=left]A 2011-es népszámlálást komoly bizalmatlanság övezi. Sokakban felmerül olyan kérdés: Hihetünk-e az adatvédelemben? Miért kell érzékeny ...